Baľte s rozumom: Päť vecí, ktoré by nemali chýbať vo vašej cestovnej lekárničke

2023-07-09 09:30:00 |   |    | 

Balíte na dovolenku a pýtate sa na čo nezabudnúť? Než si zo svojho zoznamu odškrtnete plavky, sandále a ručníky, uistite sa, že máte so sebou aj dobre pripravenú lekárničku. V ideálnom prípade ju nebudete vôbec potrebovať, ale ak sa niečo stane, verte, že ju oceníte. Čo by v cestovnej lekárničke určite nemalo chýbať?



 

Antihistaminiká a lieky na alergiu

Ak trpíte alergiou, pravdepodobne je pre vás samozrejmosťou, že so sebou stále nosíte lieky na zmiernenie alergických príznakov. Môže sa avšak stať, že o svojej alergii zatiaľ neviete. Väčšina z nás zaregistruje intoleranciu na určitú potravinu či rastlinu, ktorá napríklad ani na Slovensku nerastie, až keď s ňou príde prvý krát do kontaktu počas cestovania. Vyhnite sa preto nepríjemným situáciám a zabaľte si do tašky antihistaminiká, či už ide o nepríjemné pálenie úst, kožné vyrážky či respiračné poruchy a svrbenie očí.

 

Lieky na zažívacie problémy

Nepredvídateľné žalúdočné problémy vás môžu dostihnúť, nech ste kdekoľvek. Nemusíte si pre nich ísť ani do Egypta spojeného so známou „Faraónovou pomstou“. Naše črevá sú zvyknuté na slovenské podmienky, preto je možné, že pitná voda z kohútiku, zle umytá zelenina a ovocie či skrátka lokálne potraviny, korenie a špeciality, ktoré počas svojho pobytu na cestách vyskúšate, nebudú vášmu telu svedčiť a spôsobia v žalúdku neplechu. Nezabudnite si preto pribaliť do kufru lieky na zastavenie hnačky, živočíšne uhlie a prípadne aj probiotiká, ktoré sú pri zažívacích problémoch nutnosťou.

 

Spreje pre urýchlenie hojenia

Popálenie pri grilovaní, odrená pokožka a drobné ranky spôsobené vonkajšími aktivitami sú bohužiaľ neoddeliteľnou súčasťou takmer každej dovolenky. Dôležité však je nič nepodceniť a o podobné úrazy sa poriadne postarať. Tieto rany bývajú lákavým zdrojom pre baktérie a iné mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Liečivé spreje pomáhajú minimalizovať riziko infekcie a zlepšiť rýchlosť hojenia rán. Vyhľadávajte tie, ktoré obsahujú účinné látky, ako je napríklad Bionect Control Spray, ktorý obsahuje kyselinu hyalurónovú – látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ľudských tkanivách a podporuje rýchlejšie hojenie. Metalické striebro obsiahnuté v spreji zas vytvára bariéru proti prienikom škodlivých baktérií, vy sa tým pádom nemusíte báť infekcie.

 

Ochrana pred slniečkom aj po ňom

Neexistuje lepší pocit než kvalitný dovolenkový čas strávený na slniečku. Či už ide o klasickú opaľovačku na pláži, alebo akékoľvek iné vonkajšie aktivity na slnku, je však treba myslieť aj na ochranu pred slnkom.  Dlhé slnenie môže spôsobiť spálenie pokožky, vrásky, ekzém, pigmentové škvrny a iné nepríjemné ochorenie kože. Krémy s SPF fungujú tak, že absorbujú či odrážajú nebezpečné a škodlivé lúče a znižujú množstvo toxických látok, ktoré prenikajú do pokožky. Čím vyšší je SPF krému, tým lepšie chráni pokožku pred UV žiarením. V prípade, že sa predsa len trochu pripálite, nepanikárte, ale ošetrenie pokožky neodkladajte. Na postihnuté miesta aplikujte krém proti popáleninám, a ak ho nebudete mať zrovna po ruke, skúste chladiť a ukľudniť spálené miesto obyčajným bielym jogurtom z chladničky.

 

Repelent a prípravky na ošetrenie bodnutia hmyzom

Ak by mala byť jedna vec, ktorá každého človeka pri cestovaní zaručene rozčúli, bolo by to rozhodne bzučanie komára vo chvíli, keď sa snažíme zaspať. Bodnutie hmyzom je vždy nepríjemná záležitosť, ale ešte horšie je to s vedomím toho, že niektoré druhy hmyzu, ako sú komáre alebo kliešte, môžu byť prenášači nebezpečných chorôb. Vyhnite sa nepríjemným situáciám a pribaľte si so sebou na cestu repelenty – chemické látky, ktoré sa aplikujú na kožu alebo oblečenie a odradzujú hmyz, ktorý by nás inak mohol napadnúť. Prípravky na ošetrenie hmyzích bodnutí (ako napríklad krém alebo sprej obsahujúci antihistaminikum), môžu pomôcť zmierniť nepríjemné príznaky uštipnutia, a to vrátane svrbenia, začervenania alebo opuchy. Nedajte im ani jednu šancu!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa