Nádherné priestory, kočiare arcibiskupov aj originálny porcelán: Vitajte na zámku Náměšť na Hané

2021-10-09 12:00:00 |   |    | 

Ak vás vaše turistické ciele zlákajú do hanáckej metropoly Olomouca, pridať môžete aj pár kilometrov vzdialený „městys“ Náměšť na Hané a jeho zámok. Pomyselne pre vašu návštevu vyberajú ten najlepší porcelán a chystajú napríklad aj zlatý koč.



 

Zámok v městyse čiže mestečku Náměšť na Hané ponúka okrem krásnych historických priestorov aj malú expozíciu kočiarov niekdajších olomouckých arcibiskupov či rozsiahlu zbierku porcelánu od Čiech po Čínu.   

Na začiatku všetkého tu boli Harrachovci. Rod najskôr sídlil na takzvanom Dolnom zámku. Ferdinand Bonaventura Antonín II., gróf z Harrachu začal v 18. storočí stavbu nového zámku. „Šat“ mu dáva raný klasicismus a francúzske architektonické vplyvy. Vzniká tak reprezentatívny Horný zámok a pôvodný Dolný zámok je dnes sladovňou. Tušíte správne - smäd na tomto mieste uhasíte nielen po histórii či príjemnom výlete, ale aj ten skutočný. Stačí si vybrať z ponuky z dvoch miestnych pivovarov a ich pivnej klasiky či špeciálov.

Zámok má i vlastnú kaplnku, ktorej dalo jej súčasný empírový vzhľad až 19. storočie. K histórii zámku sa tiež viaže hrobka na miestnom cintoríne, ktorá patrila druhému najvýznamnejšiemu rodu na sídle. Na večný odpočinok tu uložili tri generácie tunajších Kinských. Tí sem prichádzajú s Máriou Rózou, grófkou Harrachovou, ktorá sa roku 1777 vydala za grófa Jozefa Kinského. Tento významný rod tu potom pôsobil celých 124 rokov.

Posledný Kinský z takzvanej náměštskej vetvy  - Eugen II. – predal zámok Františkovi Ottáhalovi, veľkoobchodníkovi zo železom. Potom čakala zámok modernizácia, ale neskôr aj Benešove dekréty, a teda konfiškácia v prospech republiky.

Dnes tu na vás ako návštevníkov čakajú štyri prehliadkové okruhy. Sprevádzajú od prízemia zámku cez obytné priestory, vrátane knižnice s tisíckami zväzkov a expozície arcibiskupských kočiarov, ale aj kaplnky a dokonca areálu pozostatkov stredovekého hradu.

Spomínané kočiare sú dva. Jeden slávnostný so zlatým zdobením a jeden čierny, ktorý využíval arcibiskup na cesty.

Celý zámok obklopuje kruhový park, ktorý svojou dispozíciou patrí k najznámejším objektom na Morave. Z každej jeho svetovej strany vás to zavedie do krásnych lipových alejí.

Ak zatúžite po prírode ešte intenzívnejšie, rozšírte svoj výlet z Náměšti na Hané do Terezského údolia. Ako hovoria aj zo zámku, správna obuv vám otvorí možnosť spoznať krásnu prírodnú rezerváciu. Tá sa tiahne okolo riečky Šumice až k obci Laškov. Prechádzkou po náučnom chodníku prejdete rôzne biotopy – od lúčnej nivy až po teplomilné dubové lesy.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zámek Náměšť na Hané

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa