Online Osvienčim ponúka pre všetkých prehliadku čiernych európskych dejín

2017-01-28 00:01:41 |   |    | 

Pohnuté časy si vyžadujú nové a rázne riešenia. Medzi dejinami všetkých štátov sa nájdu čierne škvrny, ktoré niekedy zachádzajú aj do iných krajín. Tak je to aj v prípade holokaustu, ktorý priniesol do Európy nespravodlivosť, strach a nedôveru. V ostatných rokoch sa však tieto negatívne skúsenosti zľahčujú a takýmto spôsobom sa neúctivo šliape po pamiatke tragicky zosnulých. Aby boli dôkazy o týchto krutostiach prístupnejšie pre širokú verejnosť, rozhodli sa jeden z najznámejších koncentračných táborov sprístupniť aj prostredníctvom virtuálnej online prehliadky



 

Všetkým, ktorí nemôžu prísť do Poľska

Takáto virtuálna prehliadka bola pre všetkých záujemcov po prvýkrát sprístupnená v novembri v roku 2014. Ako vtedy uviedol riaditeľ osvienčimského múzea Piotr M. A. Cywiński na ich oficiálnom webe, veľmi dobre si uvedomujú, že nie každý má šancu prísť do ich múzea a uvidieť to všetko na vlastnej koži. Kvôli tomu sa rozhodli pristúpiť k tomuto kroku, aby koncentračný tábor sprístupnili čo najviac ľuďom, ktorí sa môžu presvedčiť o krutosti vtedajšej doby. Pretože len naše svedectvá pomôžu v tom, aby sa pripomínala táto veľká ľudská chyba a ochránia nás od toho, aby sa opäť zopakovala.

 

Polročný projekt

Autorom a strojcom projektu je Ralf Berker. Spracovanie tohto nápadu trvalo približne šesť mesiacov. Počas nich sa museli rozhodnúť, presne ktoré miesta Osvienčimu zmapujú a hlavne ako to technicky zabezpečia. Pri mapovaní terénu využili najnovšie technológie a tie najdôležitejšie miesta z nich zachytili vo vysokom rozlíšení, aby si ich mohli návštevníci pozrieť v detailnom pohľade. Potom prišiel Ralf Berker so svojimi spolupracovníkmi priamo do koncentračného tábora, kde počas piatich dní vytvárali všetky potrebné zábery. Z nich potom po ďalšom spracovaní vytvorili stránku http://panorama.auschwitz.org , ktorá je bez poplatkov sprístupnená pre všetkých záujemcov.

 

Tri prehliadky priamo z vášho domova

Virtuálna prehliadka Osvienčimu je prístupná v dvoch jazykových mutáciách – v angličtine a domácej poľštine. Po príchode na stránku máte postupne možnosť prejsť troma samostatnými prehliadkami. Prvá z nich vás zavedie na hlavný dvor a do interiérov, v druhej sa prejdete prevažne exteriérmi celého areálu a v tretej sa dostanete k železničnej trati, po ktorej dovážali Židov do koncentračného tábora. Niektoré zábery sú spracované formou 360 stupňového pohľadu, keď sa sami môžete rozhliadnuť po jednotlivých miestnostiach a časť z nich je spracovaných ako fotografie, ktoré si môžete ľubovoľne približovať. Ku každej je pridaný osobitný text, ktorý približuje nielen funkciu jednotlivých priestorov, ale taktiež vysvetľuje niektoré fakty z týchto dejín.

 

Exkluzívny pohľad do zákulisia

Počas online skúmania najznámejšej poľskej turistickej atrakcie si nemôžete pozrieť úplne všetky priestory. Tie boli vyberané citlivo tak, aby sa zachoval ich pomer zastúpenia a aby zároveň nezačali virtuálnych návštevníkov po chvíľke nudiť. Kvôli tomu si napríklad nemôžete pozrieť úplne každú celu, dostanete sa iba do najvýznamnejších z nich. Ako kompenzáciu ponúkli autori projektu možnosť aspoň takto sprostredkovane navštíviť tie priestory, ktoré nie sú inak prístupné počas klasických prehliadok. Vďaka tomu si môžete pozrieť napríklad strážnu vežu, blok 10, kde sa vykonávala sterilizácia žien a experimenty spojené s touto procedúrou, podzemné pivničné cely z bloku 11 a taktiež máte možnosť pozrieť si panorámu bloku 2, ktorý nie je v dobrom stave a môžu sa tam pozrieť iba malé skupiny.

 

200 vysokokvalitných fotografií

Dokopy si môžete pozrieť vyše 200 panoramatických alebo 360 stupňových fotografií Osvienčimu. Riaditeľ múzea Piotr M. A. Cywiński verí, že vďaka tomu motivujú niektorých ľudí aj na to, že by si ho prišli pozrieť aj naživo. Až tam pocítia zmrazujúcu silu týchto priestorov, ktoré znamenali ťažkú skúšku našej ľudskosti. Počas prehliadky sa rozhodli nezobrazovať žiadne historické fotografie. Tie boli i v médiách prezentované už viackrát a jej autori veria, že samotné priestory vypovedia viac ako niektoré staré zábery.

 

Skvelá učebná pomôcka

Autori výstavy zároveň dúfajú, že sa ich virtuálny Osvienčim stane aj výbornou pomôckou na hodinách dejepisu. Pedagógovia sa takto nemusia spoliehať iba na slovné popisy, ale priamo počas sprostredkovanej prehliadky deťom vysvetlia podstatnú časť dejín 2. svetovej vojny. I preto sa rozhodli ich projekt neobmedzovať vyberaním virtuálneho vstupného a na internete ho nechajú na neobmedzený čas.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa