Tip od susedov: Navštívte historický Krakov

2016-07-25 08:00:00 |   |    | 

Zajtra začínajú v poľskom Krakove za účasti pápeža Františka Svetové dni mládeže 2016, na ktorých sa zúčastnia tisícky ľudí z celého sveta. Krakov je na nich pripravený výborne - toto nádherné mesto ponúka množstvo zážitkov, ktoré si môžete vychutnať kedykoľvek.



 

Majestátny Wawel

Z jednej strany ho obmýva rieka, z druhej pulzujúce mesto. Už v minulosti bol hrad Wawel centrom diania spoločenského života a pozornosť sa na neho často upriamuje i teraz. Hrad bol pôvodne postavený v 9. storočí. No odvtedy prešiel viacerými prestavbami a zmenami. Jednotliví panovníci ho postupne zveľaďovali, až z neho vybudovali tento komplex. V súčasnosti je výstava rozdelená do niekoľkých častí. Môžete si pozrieť bývalé korunovačné klenoty, jednotlivé komnaty, kaplnku, ale aj hrobky bývalých panovníkov. V pondelky je hrad zatvorený. Vstupné je nutné platiť za každú časť výstavy zvlášť.

 

Ozdravná i pútavá Wieliczka

V blízkosti mesta sa nachádza aj soľná baňa Wieliczka.Po ukončení ťažby sa premenila nielen na obľúbenú turistickú atrakciu, ale kvôli špecifickému ovzdušiu i na príjemné klimatické kúpele. Pobyt v nej v podstate funguje ako terapia v soľnej jaskyni, ktorú si môžete objednať v kúpeľoch. V jaskyni sa nachádza okrem miest pre ťažbu i všetko ostatné počnúc kaplnkou a stále funkčnou kuchyňou s reštauráciou končiac. Vstupné do nej je 75 PLN (necelých 18 eur).

 

Veľké námestie s trhoviskom

Dominantnou časťou centra Krakova je Hlavné námestie. Práve tam sa nielen počas Vianoc, ale počas celého roka pravidelne konajú veľké trhy. Kúpiť si na nich môžete tradičné výrobky, domácu zeleninu a ovocie, remeselnícke výrobky, ručne vyrábané suveníry a stovky pestrých kvetov. V čase trhov to na námestí žije čulým životom a môžete sa tešiť nielen na skvelé nákupy, ale najmä úžasný zážitok. Hlavné námestie je zároveň najväčším stredovekým námestím v Európe.

TIP: Pokiaľ si vybavíte ubytovanie v Krakove online, tak ušetríte.

 

Nočný život a prechádzka popri Visle

Krakov neprestáva žiť ani vo večerných hodinách. V širšom centre nájdete množstvo diskoték a pubov s tanečnou zábavou. Ak však hľadáte radšej niečo tradičnejšie, zájdite si potom na večer so živou hudbou do niektorej z reštaurácií. Jednou zo zaujímavých alternatív je i prechádzka popri večernej Visle. Krásne vyzerá už pri západe slnka, no prikrytá do nočnej prikrývky so stovkami svetiel v okolí má úžasnú atmosféru príjemných prímorských mestečiek.

 

Po krokoch Jána Pavla II

Bývalý pápež Ján Pavol II strávil v Krakove veľmi príjemné obdobie. Narodil sa v neďalekých Wadowiciach. Po štúdiách v seminári sa neskôr stal biskupom práve v Krakove. V dome, kde žil, dodnes na výročie jeho smrti vždy zapaľujú na jeho pamiatku sviečky. V meste je možné navyše vydať sa aj na malú tour, ktorá vedie po všetkých významných miestach, ktoré boli spojené s pôsobnosťou Jána Pavla II v Krakove. Pre veriacich je to mimoriadne obľúbená atrakcia, ktorú berú zároveň ako pútnickú spomienku.

 

Židovská štvrť

V meste sa nachádza aj významná židovská časť. Už na prvý pohľad je odlišná od zvyšku Krakova. Má špecifickú atmosféru poznačenú i neprajnými dejinami 2. svetovej vojny. Nachádza sa tam veľká synagóga, pár typických obchodov a pozorovať môžete najmä špecifickú spôsob života. Ak by ste mali záujem, približne hodinu cesty od Krakova sa nachádza aj koncentračný tábor Osvienčim, kde si môžete pripomenúť zverstvá páchané v čase honu na židovských obyvateľov.

 

Kopiec Krakusa s úžasným výhľadom

V blízkosti mesta sa nachádza aj zaujímavý úkaz Kopiec Krakusa. Zrejme ide o umelo vybudovanú navýšeninu, v ktorej je podľa legiend pochovaný zakladateľ tohto mesta. Kopec pôsobí na rovinatej pôde kuriózne, no ponúka skvelú vyhliadku na Krakov. Nie je príliš veľký a je veľmi jednoduché ho zdolať, takže je vhodný aj pre menej zdatných návštevníkov.

 

Zaujímavosti v okolí

V blízkosti mesta sa nachádza aj viacero zaujímavých a významných pamiatok. Okrem spomínaného Osvienčimu je to napríklad lokalita Zakrzowek. V minulosti tam bol kamenný lom, ktorý však bol zaliaty vodou a v súčasnosti ponúka nádherné miesto pre oddych a relax z uponáhľaného mesta. Pár minút autom od mesta sa nachádza aj Národný park Ojcowski. Tam si prídu na svoje milovníci prírody a turistiky. Pokiaľ budete cestovať cez slovenské Tatry, môžete sa zastaviť aj v Zakopanom. Je to príjemné mestečko s lanovkou na vyhliadku a krásnym historickým centrom.

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa