Vodka, jantár či obrazy za milióny? V poľských múzeách si to svoje nájde každý

2021-01-09 09:01:00 |   |    | 

Už sme vám prezradili toľko dôvodov, prečo by ste sa mali vybrať na dovolenku do Poľska a vy ste sa zatiaľ stále nerozhýbali? Dnes vám pridáme do zoznamu ďalšie tipy. Tentoraz vám predstavíme tie najlepšie múzeá, ktoré môžete navštíviť v tejto zaujímavej krajine. Možno práve vďaka nim si konečne zbalíte kufre, sadnete do auta a vyberiete sa na víkendový výlet.



 

Osvienčim

Prvé múzeum nie je istotne príjemnou spomienkou na minulosť. No ak dovolíme, aby mladé generácie zabudli na všetky zverstvá holokaustu a fašizmu, tak sa nám také isté správanie dostane do spoločnosti naspäť. I preto je Osvienčim veľmi dôležitou zastávkou na dovolenke v Poľsku. Toto múzeum holokaustu je situované priamo v bývalom koncentračnom tábore.

Okrem množstva informácií z fungovania podobných zariadení a krutosti, ktorú nacisti napáchali nielen v tejto krajine, sa dostanete aj priamo do pôvodných priestorov, kde mučili a väznili Židov. V mnohých momentoch vás prepadne úzkosť a bude vám behať mráz po chrbte. No práve taký intenzívny zážitok vo vás zanechá silný pocit, že tomuto systému sa musíte postaviť vždy, keď sa bude chcieť dostať k moci a nemôžete nad ním iba privierať oči.

 

Múzeum Czartoryského, Krakov

V Krakove sa pozornosť dovolenkárov väčšinou sústredí na majestátny hrad Wawel. Niet sa čomu čudovať, pretože ide o skutočne majstrovské dielo. Lenže popri tom by ste si mali nájsť čas aj na múzeum, ktoré vzniklo vďaka zástupcom rodiny Czartoryských. Títo princovia mali slabosť pre umenie.

Postupne skupovali vzácne diela z celého sveta a vytvorili si vlastnú rozsiahlu kolekciu. Neskôr sa rozhodli tieto skvosty sprístupniť aj verejnosti. Vďaka tomu v Krakove otvorili pobočku národného múzea, v ktorom vystavujú množstvo obrazov, sôch a vzácnych historických artefaktov z ich zbierky. Medzi dva najvzácnejšie úlovky patria obrazy od Leonarda da Vinciho a Rembrandta.

 

Múzeum poľskej vodky, Varšava

Vodka sa teší veľkej obľube aj v našich končinách, ale Poliaci ju milujú ešte viac ako Slováci. Majú ju radi dokonca až natoľko, že pre ňu v jednej z historických budov vo Varšave stvorili moderné interaktívne múzeum. To umiestnili do bývalej fabriky na výrobu tohto alkoholu, ktorú zatvorili v roku 2007.

Počas prehliadky prinášajú nielen pútavo spracované detaily z procesu výroby, ale aj historické zaujímavosti zo 600-ročných dejín produkcie vodky. Tento nápoj sa od svojho vynájdenia výrazne zmenil, preto sa dozviete viac informácií aj o aktuálnych ochutených verziách, ktoré sa taktiež môžu pochváliť veľkou popularitou. Múzeum je urobené moderným štýlom a obsahuje veľa interaktívnych prvkov

 

Jantárové múzeum, Krakov

V Poľsku nájdete hneď niekoľko lokalít, ktoré sú bohatým zdrojom jantáru. Nachádzajú sa najmä pri mori, kde často môžete nájsť drobné kúsky ukryté medzi pieskom na pláži. V krajine sa preto nachádza niekoľko Jantárových múzeí.

Jedno z nich je priamo v Gdansku, druhé môžete navštíviť v Krakove. To je zaujímavé vďaka širokému spektru predmetov z tohto vzácneho kameňa, ktoré sa im podarilo združiť do ich vzácnej zbierky. Nachádzajú sa medzi nimi úžitkové veci, umelecké sochy a veľkú časť prehliadky tvoria šperky, ktoré si chodia obzerať najmä ženské návštevníčky.

 

Múzeum 2. svetovej vojny, Gdansk

Poliaci sa stavajú k svojim dejinám často veľmi citlivo. I preto je pre nich spomienka na 2. svetovú vojnu, ktorá vo veľkej miere negatívne zasiahla ich územie, veľmi bolestivá. O život prišlo množstvo židovských obyvateľov a na území krajiny sa nachádzal i jeden z najkrutejších koncentračných táborov.

Preto sa v Poľsku nachádza niekoľko múzeí s touto tematikou. Jedno z nich je situované v Gdansku, kde si vybrali nádhernú modernú budovu, ktorej dominuje sklo. V interiéri nájdete mimoriadne cenenú výstavu, ktorá je naplnená množstvom autentických artefaktov a príbehov domácich obyvateľov, ktorých nejakým spôsobom postihla vojna.

 

Múzeum kinematografie, Lodž

Kde inde by sa mohlo nachádzať poľské múzeum kinematografie ako v meste Lodž. Tam totiž sídli škola, ktorá dala svetu troch významných režisérov. V tejto časti Poľska študovali Roman Polanski, Andrzej Wajda aj Krzysztof Kieslowski. Všetci títo traja velikáni majú za sebou úspešné kariéry, ktorým vzdáva hold práve toto zaujímavé múzeum. Na prehliadke sa dozviete viac informácií o ich práci, súkromnom živote, ale aj o priebehu ich štúdia.

 

Chopinovo múzeum, Varšava

Poľsko dalo svetu mnoho výnimočných osobností. Medzi nimi nepochybne vyniká hudobný skladateľ Fryderyk Chopin, ktorý bol tiež vynikajúcim klaviristom. Ten sa narodil neďaleko Varšavy, kde dnes sídli jeho múzeum.

Pomocou moderných technológií sa tam dozviete všetky dôležité informácie o jeho tvorbe, živote a súkromí. V meste pravidelne organizujú slávnosti venované tomuto majstrovi hudby a miestna filharmónia má v repertoári viacero jeho prác. Chopina zastihla smrť v Paríži, kde ho aj pochovali. No na jeho žiadosť mu vybrali srdce, ktoré je v striebornej truhličke uložené v jeho milovanej Varšave.

 

Foto: Pavol Urbánek - instagram@urbip

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa