Chamarel je najtajomnejšie miesto na Mauríciu: zem tu má sedem farieb

2013-10-03 15:00:00 |   |    | 

Maurícius - to nie sú len luxusné strediská a krásne pláže, ale i unikátna oblasť Chamarel. Uprostred tropických hôr tu zrazu narazíte na duny. A keby len to - tieto duny sú ešte navyše farebné. Modrá sa tu strieda s fialovou, ktorá zase prechádza do červena, a nikto poriadne nevie, aký má tento magický prírodný jav pôvod.



Aby ste uvideli sedemfarebné duny na vlastné oči, musíte prejsť cez hustý prales a potom pokračovať po úzkych serpentínach. Cestou miniete i niekoľko plantáží s kávovníkmi. „Takže už samotná cesta je svojím spôsobom silným zážitkom,“ tvrdia cestovatelia. Ale vo chvíli, keď po prvýkrát uvidíte sedemfarebný tajomný kus zeme, všetky predchádzajúce zážitky vyblednú. Popísať tento skvost slovami „vulkanická vyvrelina“ je ako hovoriť o Mone Lise ako o maľovke.

 

Ako vznikla pôda siedmich farieb?

Chamarel je oblasť v pohorí na juhu ostrova Maurícius neďaleko národného parku Black River. Aby ste sa dostali na vyhliadku, z ktorej sedemfarebnú pôdu uvidíte, musíte si zaplatiť vstupné. To sa však vyplatí - uvidíte jemne zvlnený terén, ktorý tvarom pripomína piesočné duny. Kedysi dávno to bola horúca láva, ktorá na studenom vzduchu postupne tuhla. Rozdielnymi teplotami tuhnutia rôznych prvkov potom vznikla táto farebná symfónia.

 

  • Kde sa vzali farby v Chamarele?

Ako je možné, že pôda v oblasti Chamarel má sedem farieb? Na svedomí ich majú dva hlavné prvky - železo a hliník. Vďaka nim sa vo vyvretých horninách vytvorili červené, antracitové, modré a fialové odtiene.

To je vedecké vysvetlenie - ako je však možné, že sa farby tak dobre oddelili a vytvorili unikátne mapy, ktoré inde na svete nenájdete? To nedokáže s istotou povedať nikto. Ešte pred niekoľkými rokmi ste sa mohli po týchto dunách rozbehnúť, dnes už sa na ne môžete len dívať. To preto, že turisti bažiaci po netradičných suveníroch postupne túto prírodnú pamiatku v malých fľaštičkách rozkrádali. A aké farebné vzorky si mohli odniesť? Červenú, modrú, hnedú, fialovú, zelenú, ružovú a žltú.

 

Sto metrov vysoký vodopád a kúpeľ v jazierku

Sedemfarebné duny však nie sú to jediné, čo nádherná oblasť Chamarel ukrýva. V tunajšom pralese, ktorý je miestami úplne nedotknutý civilizáciou a pripomína zábery z kultovej Cesty do praveku, sa pred návštevníkom z ničoho nič objaví hlboká priepasť. Do nej padá 100 metrov vysoký vodopád Chamarel. Dlhý stĺpec vody riečky St. Denis sa derie z pralesa a pod skalou sa triešti v azúrovom jazierku, kde sa dá schladiť po dlhom dni v trópoch.

O oblasti Chamarel sa hovorí, že je najkrajšia za východu slnka. Pri západe slnka zase vynikne iný prírodný skvost Maurícia - unikátna hora Le Morne Brabant. Osamotená stolová hora čnie z polostrova obklopeného priezračným morom.

 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazd na Maurícius

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Maurícius:

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa