Exotický raj Madagaskar

2012-03-14 15:00:00 |   |    | 

MADAGASKAR - Geografická izolácia na ňom zakonzervovala krásy prírody, styky s inými národmi ovplyvnili jeho obyvateľov. Madagaskar bol odjakživa predmetom záujmu, no dnes namiesto kolonizátorov láka turistov. Ak láka aj vás, pri návšteve tohto rajského ostrova musíte jednoznačne urobiť tri veci: prejsť sa dažďovým pralesom, objaviť unikátnu faunu a flóru a spoznať miestnu kultúru.



Madagaskar je štvrtým najväčším ostrovom na svete a domovom pre stovky živočíšnych a rastlinných druhov, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete. Aj to ho stavia na čelo rebríčka najatraktívnejších destinácií sveta, svojím terénom, klímou a turistickou ponukou je však stále skôr doménou dobrodruhov.

Je rajom najmä pre fotografov, ktorí sem prichádzajú zachytiť jedinečnú faunu a flóru. Ich objektívom neujdú lemury ani chameleóny, baobaby či iné nezvyčajné rastliny. Geografická odlúčenosť ostrova od okolitej pevniny tu pomohla uchovať exotickú prírodu doslova nedotknutou. Prepojenie s inými kultúrami Madagaskaru zase prinieslo to najzaujímavejšie z francúzskeho, afrického i tichomorského životného štýlu.

Miestni obyvatelia sú podľa cestovateľov veľmi príjemnými hostiteľmi a čoraz viac si uvedomujú význam turizmu. Aj keď na ostrove zatiaľ nie je veľká konkurencia medzi poskytovateľmi turistických služieb, pohostinnosť a ochota sú citeľné na každom kroku. Pobyt je bezpečný, s varovaniami sa môžete stretnúť iba v súvislosti s hlavným mestom Antananarivo, kde skúsenejší odporúčajú nevzbudzovať v domácich zvedavosť vystavovaním vašej drahej turistickej výbavy.

Kvalitný fotoaparát či ďalšie technické vybavenie však určite využijete. Ostrov je totiž zázrakom hýriacim farbami, ktoré treba za každých okolností zdokumentovať. Za dobrodružstvom sa vydajte do niektorého z mnohých prírodných parkov a rezervácií. Ak si chcete skutočne vychutnať všetky krásy Madagaskaru, neváhajte investovať do služieb sprievodcu. Za približne 30 dolárov na deň vám pomôže objaviť unikátne rastlinné a živočíšne druhy, ktoré sa v rozsiahlych národných parkoch pred turistami poľahky skrývajú, domáci však vedia, kde ich hľadať.

Príroda ponúka možnosť spoznať nespočetné druhy miestnych lemurov, chovaných mnohými spôsobmi. Divšie druhy môžete pozorovať v neoplotených výbehoch ohraničených vodou. Keďže tieto zvieratá neplávajú, zo svojich ostrovčekov neujdú a vy si pohľad na ne môžete vychutnať bez toho, že by vám vo výhľade zavadzali neestetické ploty. So skrotenými lemurmi zase môžete prísť do bezprostredného kontaktu, radi vyskakujú návštevníkom na chrbty a nechajú sa kŕmiť mrkvou.

Za zážitok stoja aj chameleóny, ktorých rôzne druhy nájdete v rezervácii Peyrieras. Z flóry najviac dych vyrážajú staré aleje masívnych baobabov, množstvo odrôd miestnych kvetov a vďaka vlhkému podnebiu stála madagaskarská zeleň.

Najideálnejším časom na návštevu Madagaskaru je skorá jeseň, kedy na ostrove pretrváva príjemná klíma. Vysoké teploty sú tu celoročne, no práve september a október sú najvhodnejšie mesiace pre cestovateľov, pretože krajina je pred blížiacim sa obdobím dažďov stále suchá a vyhriata.

Všetci zahraniční návštevníci potrebujú pre vstup do Madagaskarskej republiky platné víza, za turistické víza pre pobyt do jedného mesiaca zaplatíte 35 dolárov. Vedenie štátu odvádza 50 percent z týchto ziskov ľuďom žijúcim v blízkosti parkov, aby neboli nútení loviť unikátnu zver a rúbať vzácne pralesy. Miestni sa denne pasujú s chudobou, preto im počas pobytu prispejte aj vy, napríklad kúpou ručne vyrobeného suveníru. Ak sa k tomu naučíte slovíčko „azafady“ (zastupuje výrazy „prepáč“, „mrzí ma to“ a „prosím“), vyslúžite si za svoju snahu u domácich neutíchajúci rešpekt.

 

Zdroj/autor: photo.net, Dominika Babulicová, drom

Foto: travellerspoint.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa