Madagaskar: Krajina zvláštnych stromov a ľudí so srdcom na dlani

2015-04-26 09:00:00 |   |    | 

Africký krásavec tróniaci pri východnej časti tohto kontinentu už chytil za srdce nejedného cestovateľa. Možno trošku drsná, no napriek tomu očarujúco krásna príroda ponúka stovky možností na využitie voľného času a spoznanie novej kultúry. Ideálne je pribaliť si do batožiny aj veľkú kus dobrodružnej povahy, aby ste neváhali pustiť sa aj do odvážnejších expedícií.



 

Nezabudnite na odporúčané očkovania

 

Pred vycestovaním na Madagaskar by ste mali mať na pamäti, že prichádzate do africkej krajiny a vaše požiadavky by teda nemali byť tak vysoké ako pri iných dovolenkách. I keď tam chodí dosť veľa turistov, zväčša ide o dobrodruhov, takže nečakajte žiadne luxusné strediská. Budete sa musieť uskromniť, no za odmenu dostanete jeden z najkrajších zážitkov a pocit, že ste sa aspoň na chvíľu dotkli toho, ako by mal vyzerať život bez technológií v objatí prírody. Od novembra do konca apríla tam panuje horúce a daždivé obdobie. To potom vystrieda obdobie sucha a väčšieho chladu. Práve to však vyhovuje mnohým cestovateľom, pretože teplota sa vtedy pohybuje od nočných 9 po denných 20 stupňov, čo je oproti teplotám v horúcom období podstatne prijateľnejšie. Jedno upozornenie, i keď sa od mája začína obdobie sucha, popri pobreží môžu byť zrážky naďalej časté.

Zabudnúť by ste nemali ani na povinné očkovania. Kvôli nižšej hygiene sa odporúča zaočkovať proti hepatitíde A a B, ideálne je aj očkovanie proti tetanu, majte pri sebe vždy antimalariká a dávajte si pozor na prípadný úpal. Nedajte sa oklamať letným obdobím, ktoré nastane u nás a na Madagaskar si na večerné hodiny pribaľte teplejší sveter.

Prečítajte si tiež: Nezaočkovať sa Vás v cudzine môže prísť draho. Stihnite to pred odchodom

 

Len s prenajatým autom

 

Doprava nie je na ostrove veľmi vyvinutá. Počítajte preto s tým, že si budete musieť prenajať auto a s ním sa budete prepravovať po celom Madagaskare. Veľkou výhodou je, že vďaka tomu sa stávate pánom dovolenky a môžete si sami naplánovať cesty a nemusíte sa spoliehať na obmedzenú ponuku cestovných kancelárií. Odporúčame vám vziať si spolu s autom aj šoféra, ktorý sa najlepšie vyzná v daných lokalitách a bude vám dobrým sprievodcom. Kvôli horšej doprave sa môže veľmi ľahko stať, že zablúdite a nebudete vedieť nájsť cestu späť. Obzvlášť v týchto končinách by to nebolo bezpečné. Využite túto možnosť a majte šoféra zároveň ako sprievodcu, ktorý vám pomôže prekonať jazykovú bariéru. Ubytovanie si budete musieť vyberať vždy na mieste a práve títo ľudia by vám vedeli poradiť lepšie, ako keby ste sa iba túlali večernými mestami.

 

Srdeční domáci

 

Veľmi milú skúsenosť budete mať istotne aj s domácimi obyvateľmi. Tí sú veľmi priateľskí a srdeční. Najmä tí, ktorí žijú v menších oblastiach, vás budú brať ako atrakciu a budú chcieť o vás čo najviac vedieť. Pripravte sa preto na veľa zvedavých otázok a živú diskusiu s nimi. Napriek tomu, že nedokážu ponúknuť turistom luxus, vyvážia to dobrou náladou, srdečnosťou a ústretovosťou, ktorú vám namiesto neho podarujú. Pri pohybe krajinou majte na mysli i fakt, že potrebujete mať za každých okolností pri sebe hotovosť a zmenené peniaze, pretože s kartou tam veľmi nepochodíte.

 

Cestou k úžasnej prírode

 

Po zvládnutí základných informácií a prílete na Madagaskar sa môžete hneď smelo pustiť do jeho spoznávania. Gro atrakcií v tejto krajine tvoria národné parky. Práve rozmanitá príroda je ich hlavným tromfom. Čo by ste istotne nemali vynechať, to sú ich charakteristické stromy baobaby. Netradičné stromy vyzerajú kvôli špecifickej korune tak, ako keby vyrastali naopak a na ich koncoch vyčnievali korene. Nádherné sú najmä pri východe alebo západe slnka.

Ďalej sú to nádherné oblasti s dažďovými pralesmi, ako napríklad národný park Masoala. Krásne sú aj pobrežné oblasti, ktoré verne kopírujú nádherné predstavy o pozemskom raji. Ten nájdete napríklad v Ile Sainte Marie, kde možno veľmi často pozorovať aj delfíny. Rovnako aj vo vnútrozemí môžete spozorovať rôzne zaujímavé živočíchy priamo v ich reálnom prostredí. Veľmi obľúbené sú najmä rôzne druhy opíc, nájdete tam aj chameleóny, no pozor si dávajte na exotické plazy.

 

Tsingy de Bemaraha

 

Jednu z prírodných zaujímavostí by sme mohli pokojne nazvať aj kamenným lesom. V parku Tsingy de Bemaraha pomedzi zeleň vykúkajú aj vysoké ihlanovité skaly. Tie vznikli postupným zvetrávaním vápenca a vytvorili tak unikátny skalný komplex, ktorý sa rozprestiera na ploche viac ako 600 km2. V parku a nachádza aj zaujímavá fauna a flóra, žije tam napríklad aj sedem rôznych druhov lemurov.

 

Bývalé kráľovské sídlo

 

Na Madagaskare nájdete aj jednu UNESCO chránenú pamiatku. Ide o bývalé kráľovské mestečko Ambohimanga, ktoré má pre tunajších obyvateľov vysokú spirituálnu hodnotu. Mnohí práve k nemu vykonávajú pravidelné púte, počas ktorých rozjímajú o náboženských témach. Historické budovy boli v minulosti vybudované len na základe zmesi vápenca a vaječných bielkov. Časť je už v chatrnom stave, no práve vďaka tomu majú špecifickú atmosféru.

Mohlo by vás zaujímať: Na Madagaskare sa prejdete v tieni obrovských baobabov

 

Zdroj/autor: kuederie.com, wildmadagascar.org, lejardin-madagascar.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa