Africké opevnenia ksar: Kedysi ich využívali berberi, dnes lákajú turistov

2023-07-18 12:00:00 |   |    | 

Každá významnejšia oblasť vo svete mala určitý obranný systém, ktorý pomáhal tunajším obyvateľom chrániť sa pred nepriateľmi. V minulosti boli boje o moc bežnou záležitosťou a najmä menšie mestečká či usadlosti museli často zápasiť o svoju slobodu a majetok. V Afrike preto vymysleli opevnené sídla s pomenovaním ksar, ktoré využívali najmä Berberi. V súčasnosti sú obľúbenou turistickou atrakciou.



 

V strede bolo vždy sídlo hlavného pána

Pomenovanie ksar znamená zámok alebo pevnosť, v skutočnosti však ide o opevnené dediny, ktoré sa nachádzajú v severnej časti Afriky. Tradične sa stavali na vyvýšenom mieste, aby sa zabezpečil dobrý výhľad na celé okolie. V spodnej časti ich obháňali obranné múry a na nich boli strategicky rozmiestnení vojaci či strážcovia, ktorí dovideli na celé okolie a včas tak reagovali na prípadné útoky.

Ksary boli často postavené v nehostinnom prostredí, preto ich obyvatelia niekedy mali problém s dopestovaním vlastných potravín. Buď ich teda sadili mimo takýchto obcí, alebo sa spoliehali na obchodovanie. Vo všeobecnosti platilo pravidlo, že čím ďalej a vyššie žili obyvatelia od hradieb, tým viac rástol ich význam. Kvôli tomu sa v centre a na najvyššom bode nachádzala citadela („kasba“). V nej v tých časoch žil buď vodca daného kmeňa alebo panovník, ktorý často velil väčšej oblasti a hneď niekoľkým ksarom naraz.

 

Nájdete ich najmä na púšti

Ksary sa stavali na rôznych miestach v Tunisku, Maroku a Alžírsku. Často boli súčasťou iných väčších miest, no najviac ich postavili v opustených oblastiach, najmä na púšti, kde malo takéto architektonické usporiadanie najväčší význam. Tam sa tiež podarilo uchovať najviac pôvodných ksarov, pričom z viacerých sú dnes turistické atrakcie. Najviac ksarov uvidíte v Tunisku, kde ich nazývali aj púštnymi zámkami. Dominoval im hlavný veľký palác a okolo neho bolo zvyčajne len pár obydlí. Svojou rozlohou nebývali veľmi veľké a nežilo tam ani veľa obyvateľov. Medzi turistami sú veľmi obľúbené a často ich nájdete v ponukách fakultatívnych zájazdov. Tieto sú najvzácnejšie:

Hallouf a Khrachfa – tieto dva ksary sa nachádzajú v tesnej blízkosti pri sebe. V minulosti boli veľmi vzácne, ale nepodarilo sa ich uchovať v pôvodnom stave. Dnes už pripomínajú mestá duchov, v ktorých nájdete ruiny bývalých budov. Nachádzajú sa však v turisticky menej vyťaženej oblasti, takže sa v nich podarilo uchovať pôvodný kolorit a navyše si tak môžete porovnať dva rôzne štýly týchto sídiel.

Bouyali Oued Guerguer – dôležitou súčasťou ksarov bývali skladovacie priestory. Túto budovu nazývali Berberi ghorfas. Bola poschodová a mala presne premyslené rozvrhnutie jednotlivých skladovacích priestorov. V Bouyali Oued Guerguer sa ich podarilo uchovať vo veľmi dobrom stave, takže ich tam môžete dôkladne preskúmať.

Aouadid – pokladajú ho za najkrajší ksar v krajine. Postavený bol na nádhernom mieste nad údolím, takže sa okolo neho rozprestiera nádherná príroda. Navyše sa im podarilo uchovať viaceré budovy v dobrom stave, takže predstavujú skvelú prehliadku tohto architektonického štýlu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa