Na mieste pozorovania kondorov - peruánske Cruz del Condor

2012-02-02 15:00:00 |   |    | 

PERU - Peru je pre cestovateľov krajinou pozorovania mnohého. Rozmanitosť krajiny umocňuje i zastúpenie špecifickej flóry a fauny. Môžete sa vybrať do pralesa a vo voľnej prírode pozorovať život v dažďovom pralese. Prežijete dni na rovine Altiplana a uvidíte stáda pasúcich sa lám a voľne žijúcich vikuní. Budete uchvátení pohľadom na množstvo nezvyčajných vtákov, cicavcov, plazov a rýb.



Jedným zo špecifických predstaviteľov fauny vo vysokohorskej oblasti je kondor. Kondor veľký, vták - dravec. Dokáže lietať vo výške až sedemtisíc metrov a dožíva sa veku sedemdesiatich rokov. Je výnimočný obrovským rozpätím krídel počas letu. Rozpätie presahuje hranicu troch metrov.

Ako mnohé iné dravce, kondor pre svoj pohyb vo vzduchu využíva silu teplých prúdov. Tie mu umožňujú pohyb bez nepretržitého pohybu krídel. Do vzduchu vzlietne hľadajúc vzdušný prúd. Ďalej sa necháva prúdom „niesť“. Miesto charakteristické pozorovaním kondorov v Peru je Cruz del Condor.

Cruz del Condor je jedným z tradične navštevovaných miest údajne najhlbšieho kaňonu na svete. Údaje hovoria, že jeho hĺbka je dvakrát väčšia ako hĺbka Grand Canyonu v Spojených štátoch. Je ním Caňon del Colca, vzdialený od peruánskeho mesta Arequipa tri hodiny cesty. Ak sa počas cestovania  kaňon rozhodne navštíviť, budete fascinovaní jeho krásou. Názov je odvodený od rieky Colca tečúcej na dne kaňonu.

Súčasne vám priestor zaručuje vyhliadky na masívy hôr týčiace sa nad kaňonom. Zaujímavým sa pre vás môže stať štvorhodinový zostup na dno kaňonu s prevýšením 1 200 metrov. Vyhliadka Cruz del Condor vo výške 3 650 metrov n. m. sľubuje úchvatný výhľad. Je tiež unikátnym miestom videnia a pozorovania kondorov vo voľnej prírode.

I napriek tomu, že počas svojho cestovania takýto druh „turistiky“ nevyhľadávate, budete zrejme milo prekvapení. A teda cesta k pozorovaniu kondorov bude pre vás cestovateľsky nevšedná.

Ako pri mnohých cestách v Peru, vyrazíte z mesta najbližšie vzdialeného. Dôvodov je hneď niekoľko. Najprijateľnejším je ľahká dostupnosť niekoľkých autobusových spojov. A tak po ceste z mesta Arequipa ste na mieste. Ak sa rozhodnete zostať v šesťtisícovom mestečku Chivay, miesto pozorovania kondorov bude od vás vzdialené ešte niekoľko kilometrov.

V prípade, že si za miesto vášho niekoľkodňového pobytu vysoko nad riekou Colca vyberiete Cabanaconde na opačnom konci kaňonu, prežijete niekoľko cestovateľských dní v zvláštnej symbióze turistu a domácich. Tí sú vo všetkých prejavoch každodennosti nositeľmi špecifickej tradície a kultúry.

Cesta k pozorovaniu kondorov bude pre vás opäť jednoduchá. Zveziete sa autobusom alebo sa rozhodnete absolvovať niektorý z ponúkaných výletov do okolia. Vyhliadka Cruz del Condor bude pravdepodobne súčasťou vášho programu.

Po ceste autobusom ste na mieste. Spolu s niekoľkým turistami vystupujete. Na kamennej ploche vyhliadky stojí kríž, podľa ktorého miesto dostalo svoj názov. Len niekoľko metrov nižšie je v záujme dobrých výhľadov vybudovaná menšia vyhliadka. Na toto miesto ste v snahe nerušeného pozorovania okolia a kondorov prišli akosi skôr. O niekoľko minút sa vaše predstavy o pokojnom a tichom dopoludní rozplynú. Prichádzajú ďalší turisti. Priestor v blízkosti kríža zapĺňajú predavači svojím tovarom. A ponúkajú čiapky, svetre, rukavice. A vám na chvíľku uniká dôvod vašej prítomnosti.

Odoláte vidine dobrého nákupu a svoj pohľad venujete opäť okoliu. V kontraste k hĺbke kaňonu vidíte zasnežené končiare hôr. Na tvári cítite spaľujúce slnko, no vo vzduchu príjemnú ostrosť vysokohorského vzduchu. No stále čakáte. Viete, že dnes sa určite objavia. A tak sa znovu cez objektív svojho fotoaparátu venujete kráse okolia. S vami aj ostatní turisti. Tí rovnako čakajú. Z pozorovania vás vytrhne výkrik. Počujete, že ich je vidno, že sú „tu“. Hľadáte ich vysoko vo vzduchu.

Nad hlavami všetkých prítomných vidíte letiace kondory. Zbadáte ich, ako hľadajú vzdušný prúd. A tak ďalej nerušene krúžia pred vaším zrakom, nad rozľahlým kaňonom Colca. Znovu beriete do rúk fotoaparát a pokúšate sa zachytiť toto nevšedné „predstavenie“. Pomyselný punc pozorovania letiacich kondorov dotvára prostredie kaňonu, hôr, terasovitých polí v diaľke, peruánskych mužov, žien a ich detí.

Po niekoľkých minútach kondory odlietajú. Neviete kam, no v mysli ste stále zamestnaní tým, čo ste v uplynulých okamihoch videli. Musíte počkať na autobus, ktorý vás odvezie späť. Turistov ubúda a vy sa opäť a nerušene venujete okoliu v blízkosti kamenného kríža.

 

Zdroj/autor: Zuzana Slimáková, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa