Plávajúce záhrady patria k najvzácnejším atrakciám Mexika, dielu Aztékov však hrozí zánik

2023-06-16 12:00:00 |   |    | 

Plávajúce záhrady v drsnom predmestí Xochimilco patria k najstarším a najkrajším atrakciám Mexico City. Pochádzajú z čias Aztékov, ktorí ich vytvorili už v 14. storočí kvôli pestovaniu potravín a kvetov. Dodnes sa ich však zachovalo už len zopár a aj tým hrozí zánik.



 

Chinampas sú umelé ostrovy, ktoré vytvárali Aztékovia okolo 14. storočia v Údolí Mexika, najmä v plytkých jazerách Xochimilco a Chalco. Vznikali prepletaním rákosia medzi kolmi pod hladinou, čím sa vytvárali podvodné ploty. Medzi ne sa potom hromadila pôda a vodná vegetácia, až kým sa vrchná vrstva neobjavila nad hladinou, kde sa dala obrábať.

Na chinampas sa pestovali rôzne plodiny, ako kukurica, fazuľa, tekvica, čili papričky, kvety a bylinky. Dodnes sú fascinujúcim príkladom toho, ako sa ľudia dokázali prispôsobiť svojmu prostrediu a využiť jeho potenciál pre vlastné potreby. Sú svedectvom bohatej kultúry a histórie mezamerických národov a ako domov mnohých rastlín a živočíchov zohrávajú dôležitú úlohu v ekosystéme Údolia Mexika.

Sú tiež zdrojom príjmu pre miestnych farmárov a remeselníkov, ktorí tu pestujú a predávajú svoje produkty, ale aj atrakciou pre turistov, ktorí sa po nich radi plavia vo farebných člnoch trajineras. Bohužiaľ však v súčasnosti kanály ohrozuje znečistenie, urbanizácia a invazívne druhy.

Jedným z najväčších problémov je nadmerný rast vodných rastlín, ako je vodný hyacint, ktorý zapĺňa kanály a bráni pohybu vody a člnov. Tieto rastliny tiež berú kyslík z vody a ohrozujú životné prostredie rýb a iných vodných organizmov.

Tomu chcú zabrániť miestni dobrovoľníci na čele s dôchodcom Omarom Sanchezom, ktorý sa rozhodol čistiť plávajúce záhrady svojským spôsobom. Každé ráno jazdí na kajaku, zbiera vodné rastliny a následne ich kompostuje na svojej farme. Omar tvrdí, že sú bohaté na živiny a môžu sa použiť ako organické hnojivo pre jeho plodiny.

Omar začal svoju misiu pred pár rokmi a odvtedy už vyčistil viac ako 700 metrov kanálov. Jeho cieľom je dať do poriadku celých 5 kilometrov a pomôcť tak zachovať plávajúce záhrady pre budúce generácie. Hovorí, že jeho práca je prospešná nielen pre životné prostredie, ale aj pre jeho dušu. „Keď som na kajaku, cítim sa slobodne a šťastne. Je to ako meditácia.

Takmer 70-ročný Omar nie je vo svojom úsilí sám. Na jeho projekte sa podieľa aj skupina dobrovoľníkov a má aj podporu miestnych úradov a organizácií, ktoré mu poskytujú materiálne a finančné prostriedky. Čiperný dôchodca verí, že jeho príklad inšpiruje ďalších ľudí, aby sa zapojili do ochrany plávajúcich záhrad. „Chcem, aby ľudia videli, že to nie je nemožné. Ak máme vôľu a lásku k prírode, môžeme urobiť veľké veci.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa