Zemetrasenia a himalájske osemtisícovky. Čo sa stalo Everestu?

2015-05-28 08:00:00 |   |    | 

V súčasnosti je najvyššie pohorie sveta, Himálaje, spomínané v smutných súvislostiach. Pri ničivých zemetraseniach, ku ktorým došlo pred pár týždňami prišlo o život niekoľko tisíc ľudí.



 

Je Everest nižší?

 

Táto prírodná katastrofa zasiahla nielen ľudí, ale aj samotnú prírodu. Hovorí sa o tom, že najvyššia hora sveta, Mount Everest, s nadmorskou výškou 8 850 m n. m. sa pravdepodobne zmenšila až o 1 meter. Sila prírody je nepredvídateľná a aj preto netreba podceniť svoje možnosti, a to platí v Himalájach nie raz, ale rovno viackrát. Svoje o tom vedia horolezci, ktorí navštívili tzv. „osemtisícovky“ (vrchy s nadmorskou výškou nad 8 000 m n. m.). Tých je tu mimochodom 14. Medzi tie najznámejšie patria: K2, Lhoce, Makalu, Čho Oja či Manaslu. Mnohé sú pre človeka takmer nezdolateľné, napríklad taká Kančendžonga (nazývaná aj Káčaňdžunga) je jedna z najťažšie dostupných. Problémom nie je ani tak jej terén, ako náhle zmeny počasia. Kvôli nim sa už mnohí horolezci museli vrátiť, už spod jej vrcholu.

 

Z histórie

 

Povedzme si teraz niečo o bohatej histórií horolezectva v Himalájach. Ako prvá osemtisícovka bola zdolaná Annapurna (8 091 m n. m.). Prvý sa na jej vrchole ocitol v roku 1950 Maurice Herzog a Louis Lachenal. Neskôr boli zdolané aj Mount Everest a Nanga Parbat (8 125 m n. m.). Na najvyššie miesto sveta mal tú česť vystúpiť ako prvý sir Edmund Hillary spolu so svojim šerpom Tenzingom Norgayom. Ďalšími „dobytými“ vrcholmi boli Dhaulágirí, Gašerbrunn I a Gašerbrunn II, Broad Peak či Šiša Pangma.

 

Turistika

 

Najvyššie horstvo sveta nie je určené pre hocakého návštevníka. Navštevujú ho hlavne milovníci čistej a drsnej prírody - horolezci. Aby ste sa rozhodli vycestovať do tejto časti Zeme potrebujete veľkú dávku odvahy a dobrodružstva. Popri tom musíte myslieť samozrejme na všetky tie bočné veci, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou cestovania. Hovoríme o očkovaniach, správne zabalenej batožine, vreckovom a podobne. Výhodou Nepálu je cenová dostupnosť, za „pár drobných“ sa tu môžete skvelo naobedovať, prípadne kúpiť domov „originálny“ suvenír pre svojich blízkych. Musíte však dbať na aktuálnu situáciu v krajine. Nepál a širšie okolie Himalájí sú stále v pomerne zlom stave po zemetrasení. Krajina sa však snaží čím skôr postaviť na vlastné nohy. Mnohí Slováci i iní zahraniční návštevníci ostali v krajine aj po zemetrasení, jednak nechceli prerušiť svoje cesty a veľa z nich chcelo pomôcť pri záchrane a obnove Nepálu. Ak by ste sa rozhodli navštíviť túto destináciu teraz, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste zostali zaskočení katastrofálnymi podmienkami v miestach najväčších otrasov. Nie všade však zasiahol prírodný živel rovnakou silou. Veľká časť krajiny zostala takmer neporušená. Epicentrum sa nachádzalo asi 81 kilometrov od hlavného mesta, ktoré do veľkej miere podľahlo prírodnému živlu.

 

Ak sa chcete pozrieť do vyšších nadmorských výšok a sedieť pri tom v „teple domova,“ potom vám radíme pozrieť si dokumentárny film z týchto oblastí. V súčasnosti nájdete na trhu viacero vydarených cestovateľských filmov z tohto prostredia, a to nielen zo zahraničnej produkcie ale i slovenskej. Filmy predstavujú aj skvelý didaktický prostriedok na učenie vašich detí.

 

Zdroj/autor: wikipedia.sk, Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa