Rajská dovolenka na ostrove Bali vám ponúkne nezabudnuteľné zážitky

2015-07-01 12:00:00 |   |    | 

Samotná zmienka o Bali evokuje raj. Je to viac než len miesto: je to nálada, ašpirácia, tropický stav mysle. Áno, Bali má pláže, surfovanie, potápanie a strediská veľké i malé, ale podstatou Bali a jeho obyvateľov nie je len zábava na slnku.



 

Indonézsky ostrov Bali je typický svojimi nádhernými plážami, krištáľovo čistým morom, bohatým podmorským svetom, vulkanickým pohorím a ryžovými poľami. Ostrov s počtom obyvateľov 3,5 milióna sa nachádza v západnej časti súostrovia Malé Sundy.

 

Spoznajte históriu Bali

 

Chrám Besakih je vyše 1000 rokov starý a nachádza sa vo výške 1000 m n. m. na juhozápadných svahoch pohoria Agung. Besakih je umelecký a jedinečný komplex, ktorý zahŕňa 86 svätýň a ide o najposvätnejší a najväčší zo všetkých na ostrove. Pri návšteve vás nadchnú aj dych vyrážajúci výhľad na ryžové polia, pohoria, kopce a vodné toky.

 

Chrám Tanah Lot je jednou z najdôležitejších pamiatok ostrova a je známy pre svoju unikátnu polohu na pobreží a úchvatné západy slnka v pozadí. Staroveká svätyňa hinduizmu je posadená na vrchole útesu s neustále narážajúcimi vlnami. Návštevu tejto svätyne nemôžete v rámci ostrova vynechať.

Ďalším dôležitým chrámom pri mori je Uluwatu nachádzajúci sa na samom kraji útesu v juhozápadnej časti polostrova Bukit. Otvorený amfiteáter v blízkosti pridáva na atraktivite tohto miesta, ako aj opice žijúce v lese, ktorý obklopuje chrám.

 

Goa Gajah je archeologická nálezisko významnej historickej hodnoty, čo robí toto miesto špeciálnym. Situované je v západnej časti dediny Bedulu, ktorá sa nachádza 6 km od Ubudu. Meditačné jaskyne, jazierka, fontány a omnoho viac vás čaká v Goa Gajah.

 

Objavujte krásne pláže

 

Kuta je najpopulárnejšou plážou na Bali, tak si môžete byť istí, že tu nájdete aj veľkolepé kluby so zábavou do ranných hodín - namierte si to sem, ak ste spoločenský typ. Pláž Nusa Dua je pre turistov, ktorí majú peniaze nazvyš – nachádzajú sa tu luxusné hotely a máte záruku súkromia na pláži. Je to vhodná oblasť aj pre novomanželov hľadajúcich romantiku a pokoj.

Na polostrove Bukit sa nachádza pláž Padang- Padang, kde sa natáčal aj film s Juliou Roberts – Jesť, milovať, meditovať. Pláž je známa a obľúbená medzi surfermi – skvelé vlny a biele pláže sú ako vystrihnuté z časopisu.

 

Pozrite sa na ostrov z výšky

 

Sopka Kintamani známa aj pod názvom hora Batur je ideálnym miestom na úchvatné výhľady. Sopka je najobľúbenejšou turistickou destináciou stredného pohoria Bali s nádherným výhľadom na kaldery a tiež na krásy jazera Batur. Posledná erupcia sopky bola v roku 2000. Zaujímavým pohľadom z výšky je ten zo slonieho chrbta. Majestátne slony možno nájsť v Sloňom safari parku, ktorý sa nachádza v obci Taro, severne od Ubud. Tento park ponúka návštevníkom príležitosť spoznať okolité dedinky a džungľu z chrbta  týchto jemných obrov.

 

Nevynechajte návštevu ryžových polí Tegallalang

 

Ubud je známy pre svoju scénickú rozlohu ryžových polí. A ryžové polia s najlepším uhľom pohľadu sú len na sever od hlavného mesta Ubud, pozdĺž cesty z Tegallalang. Cestné stánky, umelecké obchody ponúkajúce rôzne kuriozity, ale aj malé reštaurácie ponúkajú turistom nádherný výhľad na ryžové polia.

 

Trúfnite si na opičí svet

 

Na okraji hlavného mesta Ubud si nenechajte ujsť návštevu Monkey Forest, ktoré je domovom makakov s dlhým šedivým chvostom. Je to miesto nielen vedeckého výskumu, ale aj  duchovných a kultúrnych aspektov s chrámami vysvätenými miestnymi dedinčanmi. Pri pozorovaní týchto rozkošných tvorov si určite dávajte pozor na fotoaparát či obsah kabelky, nakoľko miestne makaky sú šikovní vreckoví zlodeji.

 

Zabávajte sa na Bali

 

Zábava sa začína v štýlových kaviarničkách a baroch v meste Seminyak – poseďte si na terasách s trblietajúcimi svetielkami zo sviečok, ktoré dotvárajú romantickú atmosféru. Neskôr sa premiestnite do svetovo prvotriednych klubov, kde dídžeji točia svoje legendárne sety, ktoré vás vtiahnu do davu zabávajúcich sa ľudí. Tesne pred rozjasnením sa si to namierte do klubov, napríklad na pláži Kuta, ktoré vás „vypľuvnú“ von o hodiny neskôr do denného svetla, a to unavených, no šťastných.

Nenechajte si ujsť tradičný balijský tanec, ktorý je zároveň umením. Tanečnice strávia roky nacvičovaním pohybov od očnej buľvy až po prsty na nohách. Každý pohyb má svoj význam a je hypnotický. Vyobliekané domorodkyne v hodvábe „rozprávajú“ telom príbehy bohaté na hinduistickú vieru a tradície.

 

Ochutnajte miestnu kuchyňu

 

Kuchyňa na Bali je rôznorodá, nakoľko sa tu používa neuveriteľné množstvo korenín, čerstvej zeleniny, mäsa a morských plodov. Strava je ovplyvnená hlavne hinduizmom, ale aj krajinami ako Čína a India. Ryža je často používanou surovinou. Basa gede je základnou pastou, ktorá tvorí väčšinu jedál. Pozostáva z čili papričiek, cesnaku, ázijskej cibule, muškátového oriešku, ďumbieru, kurkumy, palmového cukru, rasce, bobkového listu a krevetovej pasty. Nasicampur Bali je mixovaná ryža, súčasťou ktorej môže byť hovädzie mäso, grilovaný tuniak, vyprážané tofu, špenát, uhorka či zeleninové karí. Obľúbeným pokrmom je Bebekbetutu – kačica plnená koreninami obalená banánovými listami a v kokosovej šupke varená v jame plnej rozhorúčených uhlíkov.

 

Spáľte nabraté kalórie

 

Možnosti máte niekoľko. Môžete si vybrať z vodných športov – surfovanie patrí k obľúbeným. Nechajte sa zlákať krásami podmorského života, alebo sa rozhodnite pre turistiku po vulkanických pohoriach. Pre nenáročných odporúčame prechádzky po bielych plážach či mestečkách s dovolenkovou atmosférou.

 

Na záver nezabudnite nasať atmosféru v meste Ubud

 

Slávny v knihách a filmoch, umelecké srdce Bali vyžaruje presvedčivú duchovnú príťažlivosť. Ubud je taktiež temperamentným centrom umeleckej scény na Bali - ulice sú lemované galériami a múzeami. Mnoho predstavení pod holým nebom predstavuje turistom bohatú kultúru ostrova. Okolité ryžové polia zas budia nekonečný pokoj. Ponorte sa tu aj do atmosféry jednej z najlepších ázijských kúpeľných destinácií. Akupresúra, reflexológia, strečing a aromaterapia sú základom kontaktných masážnych procedúr, ktoré sú pre tento ostrov také typické. Nezabudnite navštíviť trh s umením – nájdete tu hodvábne šatky, či tričká, ručne robené kabelky, košíky, klobúky, drevené výrobky a iné, ktoré vám budú pripomínať vo forme suveníru chvíle strávené na tomto čarokrásnom ostrove. 

 

Zdroj/autor: bali-indonesia.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
3.8/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa