Sapporo najviac preslávila zimná olympiáda, turistov však láka aj dnes

2022-04-07 12:00:00 |   |    | 

V Japonsku sme zvyknutí na mestá či dedinky, ktoré majú skutočne dlhú históriu. Sapporo však vybudovali až v roku 1868, odkedy sa stalo hlavnou časťou ostrova Hokkaidó. Vo svete sa najviac preslávilo vďaka organizovaniu zimnej olympiády v roku 1972, turistov však láka aj dnes.



 

Park Odori

Centrom mesta prechádza park Odori, ktorý predstavuje oázu či zelené pľúca Sappora. Na dĺžku meria 1,5 kilometra a na jeho ploche rastie až 92 druhov stromov. Veľmi dobre sa tam darí brestu a orgovánu a vďaka nim sa najmä počas jari šíri parkom nádherná vôňa. V tomto období sa tam dokonca koná aj veľký festival orgovánu. Domáci sa tam chodia prechádzať, organizujú tam dokonca oslavy alebo pikniky. Okolo parku sa nachádza obchodná štvrť, takže zamestnanci z firiem ho často využívajú na obedňajšie prestávky alebo si tam idú zabehať a psychicky si tak oddýchnuť. V jeho okolí sú viaceré známe reštaurácie. V lete všetkých potešia zaujímavé fontány a vtedy tam otvárajú aj pivnú záhradu. Odori sa tak stalo centrom spoločenského života a neustále prináša nové možnosti na aktivity.

 

Zábavný park Shiroi Koibito

Po príchode do tohto zábavného parku budete mať pocit, že ste sa zrazu ocitli v Anglicku. Jednotlivé stavby totiž pripomínajú historické budovy z tejto ostrovnej krajiny. Pravdou je, že zakladateľ Isao Ishimizu sa skutočne inšpiroval anglickou architektúrou a nechal si postaviť aj dom v tudorovskom štýle. Park je súčasťou najznámejšej japonskej fabriky na výrobu sladkostí a jednotlivé atrakcie sú zamerané najmä na čokoládu. Milovníci tejto pochúťky sa teda ocitnú uprostred malého raja. Dostanete sa napríklad do čokoládového domu, kde sa dozviete viac o histórií tejto sladkosti, počas interaktívnej prehliadky sa naučíte spracovať kakaové bôby a neskôr aj vyrobiť samotnú čokoládu. Nechýbajú ani sladké sochy, detská železnica, mini svet v štýle Gulliverových dobrodružstiev a múzeum optických trikov.

 

Vrch Moiwa s vyhliadkou

Moiwa síce nepatrí medzi najvyššie kopce, ale je napriek tomu najvýznamnejší v Sappore. Na jeho vrchole sa totiž nachádza úžasná vyhliadka, z ktorej si môžete pozrieť centrum počas dňa, ale aj nádherne rozsvietené v noci. Dostanete sa tam pešo alebo jednoduchšie pomocou lanovky. Pri jej vrchnej stanici je situovaná reštaurácia s pekným výhľadom. Obnovili tam taktiež vlek s menšími svahmi, takže si tam počas zimy môžete zašportovať. Na Moiwe nájdete aj menšie divadlo a planetárium.

 

Termálny prameň Jozankei

Len hodinu cesty od Sappora sa nachádza vzácny termálny prameň Jozankei. Nájdete ho v blízkosti rieky Toyohira. Túto liečivú vodu objavili v roku 1866. Časť prameňov je voľne prístupná pre verejnosť, väčšina z nich nie je veľmi hlboká a je vhodná na kúpanie nôh. Nachádzajú sa tam aj oficiálne kúpele s rôznymi úrovňami vstupného. Buď sa vykúpete iba vo vonkajších bazénoch, alebo si vyberiete spomedzi rôznych procedúr.

 

Snežný festival

Mesto Sapporo sa vo svete preslávilo aj vďaka Snežnému festivalu. Počas neho sa v uliciach objavia veľké i malé sochy zo snehu, ktoré predstavujú zaujímavosti z japonských dejín alebo reagujú na nejakú aktuálnu tému. Väčšinou sa koná vo februári, keď je v tejto oblasti dostatok snehu. Nápad na toto podujatie vznikol v roku 1950. Vtedy žiaci miestnych škôl vytvorili šesť snežných sôch a otvorili tak prvý ročník festivalu. V tých časoch nikto vôbec nepredpokladal, že by sa z neho raz stala veľká slávnosť, ktorá pravidelne priláka do Japonska tisíce turistov. Zimné slávnosti sa konajú vždy v centre mesta v parku Odori. Ľudia si môžu majstrov pozrieť priamo pri práci a v tomto období tiež pre nich otvárajú špeciálny ľadový bar.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa