Nara – kultúrne a umelecké centrum Japonska

2019-08-30 00:00:01 |   |    | 

Nara bola sídlom japonského cisára 74 rokov (710-784) a dnes v nej nájdete aj najväčšiu drevenú pamiatku na svete. To je však len jeden z dôvodov, prečo si nenechať ujsť návštevu chrámu Tódaidži.



 

Čo si určite nenechajte ujsť pri návšteve Nary

Pokiaľ sa trochu zaujímate o históriu a kultúru Japonska, vaše kroky skôr alebo neskôr povedú do Nary, jedného z prvých cisárskych miest v Japonsku, kde na vás čakajú nádherné kultúrne skvosty. Pozrite si možnosti ubytovania v Nare.

 

Posvätné jelene v Narskom parku

Symbolom Nary sa stali jelene, ktoré sa voľne pohybujú v parku a medzi chrámami a svätyňami, ale bežne sa odvážia i do mesta. Japonsky sa jeleň povie „šika“ a tento názov označuje stredne veľký druh jeleňa (cervus nippon). Na prvý pohľad pripomína jeleňa európskeho, ale dosahuje sotva polovicu jeho hmotnosti. Tunajšie jelene sú posvätné, pretože sú považované za poslov šintoistických bohov.

 

Svätyňa Kasuga

Jedným z klenotov Nary je veľká šintoistická svätyňa Kasuga (Kasuga-taiša), založená v roku 768 a v priebehu storočí niekoľkokrát prestavovaná. Svetoznámou sa stala predovšetkým vďaka bronzovým a kamenným svietidlám, ktoré lemujú jej prístupové cesty. Tieto lampy sa všetky rozsvecujú počas sviatkov na začiatku februára (3. februára) a v polovici augusta (14. a 15. augusta).

 

Chrám Tódaidži

Chrámový komplex Tódaidži (v preklade „Veľký východný chrám“) má svoje prvopočiatky v roku 743. Ak prejdete cez obrovskú drevenú bránu (Nandaimon), uvidíte strechu siene Veľkého Budhu. Súčasnú budovu dokončili v roku 1709 a je najväčšou drevenou historickou pamiatkou na svete. Vo vnútri je obrovská bronzová socha Veľkého Budhu (Daibucuden), ktorá je vysoká takmer 15 metrov. Jej originál vznikol v roku 752. V roku 1998 bol chrám Tódaidži zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

 

Budhistický chrám Kófuku

Chrám Kófuku (Kófukudži) má podobu päťposchodovej pagody, ktorá je druhou najväčšou v Japonsku (meria 50 metrov). Súčasná konštrukcia pochádza z roku 1426. Tento chrám bol takisto v roku 1998 spolu s ostatnými pamiatkami zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO pod spoločným označením Historické pamiatky starobylej Nary.

 

Národné múzeum v Nare

Národné múzeum v Nare bolo založené v roku 1889 a prvá výstava sa uskutočnila v roku 1895. V múzeu je stála expozícia japonského budhistického umenia (sochy, obrazy, rukopisy a posvätné texty), zahŕňajúca obdobie Asuka (538-709) až obdobie Kamakura (1185-1333). Sú tu vystavené aj diela starovekého čínskeho umenia. Vo vnútornom nádvorí múzea je japonský čajový dom Hassoan. Múzeum je otvorené od 9.30 do 17.00 (v pondelok je zatvorené).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ESO travel / Bigstockphoto.com a ESO travel / Tomáš Valenta
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa