Hrad Himedži alias Pevnosť bielej volavky

2019-04-18 12:00:00 |   |    | 

Hrad Himedži (anglicky Himeji-jo) sa nachádza v rovnomennom japonskom meste v prefektúre Hjógo. Tento architektonický skvost patrí medzi najstaršie dochované stavby z obdobia stredoveku, konkrétne zo začiatku 17. storočia.



 

Je to jeden z dvanástich veľkolepých feudálnych hradov v Japonsku a spoločne s hradmi Macumoto a Kumamoto sa zaraďuje medzi takzvané Tri slávne hrady Japonska. Himedži je japonský Národný kultúrny poklad a turisticky najnavštevovanejší hrad v krajine vychádzajúceho slnka. V roku 1993 sa areál dostal i na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.

Hrad Himedži má prezývky Hakurodžó či Širasagidžó, čo v slovenskom preklade znamená „pevnosť bielej volavky“. Podobnosť s týmto elegantným vtákom získal nielen vďaka žiarivo bielej farbe, ale tiež vďaka tvaru striech s lomenicovými štítmi pripomínajúcimi roztiahnuté vtáčie krídla.

Celý hradný komplex pozostáva z 83 budov, ktoré sú postavené z dreva. Hlavnou dominantou hradu je 46 metrov vysoká päťposchodová veža z roku 1601. Ako hovorí legenda, jeden z predchádzajúcich majiteľov Honda Tadamasa dal neskôr pristavať ďalšiu vežu, známu pod názvom „Veža márnosti“, kam údajne zamykal svoju budúcu nevestu. Na hrade sa nachádzala tiež miestnosť pre rituálne samovraždy, ktorú neskôr používali ako zásobáreň vody.

<br "="">  

Himedži vo filme

Pre svoj jedinečný exteriér sa Himedži často objavuje nielen v japonskej televízii, ale tiež v hollywoodskych snímkach. Príkladom sú filmy Ran z roku 1985 od Akira Kurosawu alebo „bondovka“ Žiješ len dvakrát z roku 1967, kde si hlavnú úlohu Jamesa Bonda zahral uznávaný herec Sean Connery.
 

Himedži odolal niekoľkým pohromám

O hrad nebol vždy taký záujem. Za svoju existenciu mal namále hneď niekoľkokrát. V roku 1871 významnú stredovekú pamiatku označili za zastaranú a drahú na prevádzku, preto skončila v aukcii. Nový majiteľ ju kúpil za smiešnu čiastku 23 jenov a 50 senov, čo bolo v prepočte 50 tisíc korún. Chcel ju zbúrať a pozemok využiť na iné účely. K demolácii chvalabohu nakoniec nedošlo, pretože bola príliš nákladná.

Japonský hrad mal šťastie aj za 2. svetovej vojny. Pri náletoch bolo celé mesto Himedži zrovnané so zemou a zostal stáť len hrad. Do hradného komplexu spadla len jediná bomba, ktorá akoby zázrakom neexplodovala. Naposledy odolal katastrofe v roku 1995, kedy sa v meste Kóbe, ktoré je vzdialené len 60 kilometrov od Himedži, objavilo ničivé zemetrasenie so silou 6,9 stupňa Richterovej stupnice. Možno mu priniesli šťastie posvätné symboly umiestnené na hlavnej streche. Ide o špeciálne plastiky v tvare bájnych rýb (nazvaných šači gabra), ktoré slúžia na ochranu pred akýmkoľvek nebezpečenstvom, vrátane požiarov.



Samurajská nedobytná pevnosť

Hrad má veľmi rozvinutý obranný systém. Aby sa prípadný útočník dostal do hlavnej veže, musel prejsť cez zložitý labyrint vytvorený mnohými nádvoriami, schodíkmi, plotmi, mostmi a slepými uličkami. Vzdialenosť hlavného vchodu od hlavnej veže je vzdušnou čiarou len 130 metrov, avšak najkratšia cesta, ktorú musel človek prejsť cez bludisko, je 325 metrov. Pokiaľ dotyčný nevedel, akou cestou sa vydať, ľahko zablúdil a tým pádom ho jednoducho zneškodnili obrancovia.

Pokiaľ ide o ochranné prvky v exteriéri, pri stavbe použili vysoké kamenné základy a v stenách sú umiestnené takzvané liace otvory, ktoré slúžili nielen na vylievanie vriacej vody a oleja na nepriateľa, ale tiež na hádzanie kameňov. Budovy boli tiež prispôsobené na použitie palných zbraní. Hrad si svojím unikátnym obranným riešením získal povesť nedobytnej pevnosti, ktorú v celej jej histórii nikdy nikto nenapadol.

 

Obľúbená kultúrna pamiatka

V súčasnosti na hrad Himedži každoročne zavíta vyše osemstotisíc návštevníkov, ktorí si môžu prezrieť exponáty pripomínajúce život na hrade v čase jeho vrcholnej slávy alebo Múzeum zbraní s bohatou expozíciou samurajských palných a sečných zbraní a brnení. V okolí hradu možno vidieť deväť prekrásnych záhrad Kokoen postavených v období Edo v roku 1992. Ďalej tiež Múzeum literatúry mesta Himedži a Múzeum histórie prefektúry Hjógo, kde nájdete modely známych japonských hradov v zmenšenej mierke.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Eso Travel / Bigstock
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa