Hampe bolo druhým najväčším mestom sveta: Vďaka stovkám pamiatok je na zozname UNESCO

2023-08-24 12:00:00 |   |    | 

Na území súčasnej Indie sa v období medzi 11. a 17. storočím rozprestierala Vidžajanagarská ríša, kde žilo približne pol milióna obyvateľov. Jeho posledné hlavné mesto Hampe dodnes patrí k najväčším historickým pokladom celej krajiny.



 

Druhé najväčšie mesto na svete

Hampe (alebo tiež Hampi) bolo v čase vrcholu druhým najväčším mestom na svete. Ani jeden z jeho predchodcov nedosahoval takú slávu a predovšetkým do žiadneho z nich neinvestovali toľko peňazí. Už len pohľad na jeho ruiny vyvoláva obdiv a úctu, a to si ešte predstavme, ako veľkolepo muselo toto mesto vyzerať v čase svojho najväčšieho rozmachu! Jednotlivé budovy sú rozmiestnené v obklopení krásnej prírody. Nachádzajú sa tam chrámy, palác, skladovacie priestory a nechýbajú ani domčeky pre chudobných, vďaka ktorým si vieme urobiť ucelený obraz o živote v minulosti.

 

Dôležitý obchodný uzol

Tak ako v mnohých iných prípadoch, aj Hampe získalo najviac peňazí vďaka svojmu postaveniu. Mesto totiž ležalo priamo na dôležitej obchodnej trase a v minulosti sa tam stretávali predajcovia tovaru, aby uzavreli zaujímavé dohody. Časom sa Hampe preslávilo aj ako výborné miesto na nákup kvalitných korenín a bavlny. Tá bola veľmi drahá a do mesta preto lákala najmä boháčov. Tí tam potom po úspešnom obchode nechávali aj časť svojich zárobkov, a tak postupne význam Hampe rástol. Vďaka tomu tam pribudli mnohé novinky tej doby ako napríklad akvadukt a kanalizačný systém.

 

Niekoľko stoviek pamiatok

V súčasnosti patrí Hampe k najobľúbenejším turistickým atrakciám v Indii. Cestovateľom totiž ponúka skvelý pohľad na to, ako sa vyvíjala architektúra v tejto krajine. Na území bývalej metropoly sa aj v súčasnosti nachádza niekoľko stoviek pamiatok. Niektoré záznamy hovoria až o 1500 budovách, ktoré sú väčšinou nádherne zdobené. Vďaka nim je lokalita zapísaná aj na zozname UNESCO.

 

Čo zaujímavé uvidíte v Hampe?

Vidžajanagarský chrám: Patrí k najstarším stavbám v Hampe. Podľa odhadov boli prvé základy postavené v 7. storočí, ale počas nasledujúceho obdobia chrám viackrát rozširovali a zveľaďovali. Príznačná je preň bohatá výzdoba s nástennými maľbami a sochami.

Chrám Hazara Rama: Nachádzal sa v časti, kde pôvodne žili králi. Tunajším obyvateľom slúžil najmä na obetu a na jeho výzdobe sú okrem božstva zobrazené aj rôzne fragmenty z prírody, najmä na podobizne tunajších zvierat.

Mahanavami: Sídli na jednom z najvyšších bodov v bývalom centre mesta, kde žili aj králi. Je najväčšia zo všetkých stavieb, má štvorcový tvar a využívala sa najmä na rôzne slávnosti. Nazývali ju tiež Dasara alebo Dom víťazstva.

Lotosový chrám: Najikonickejšou stavbou mesta je Lotosový chrám v okrajovej časti mesta. Pomenovaný bol podľa štruktúry stavby, ktorý má vzhľadom pripomínať rozkvitnutý lotos a využívali ho najmä ženy z kráľovského rodu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa