FOTOREPORTÁŽ: Káthmandu je mestom živých i mŕtvych, prekvapí vás svojou rozmanitosťou

2024-04-04 16:00:00 |   |    | 

Hlavné nepálske mesto Káthmandu je veľký unikát a návštevníkom ponúka širokú rozmanitosť aktivít. Zachovalo sa tu bohaté historické dedičstvo, v ktorom nahliadnete do budhistického či hinduistického sveta. Kedysi to bolo aj útočisko medzinárodných turistov, ktorí tu končili svoju pozemnú cestu po Ázii. Tento “hippie” štýl tu pocítite nielen pri prechádzke mestom, ale aj pri návšteve reštaurácií či klubov.



 

Thamel

Väčšina turistov začne spoznávanie Káthmandu v štvrti Thamel. Je to labyrint uličiek so suvenírmi, barmi či hotelmi, ktoré boli centrom pre turistov už v päťdesiatych rokoch. Dobre sa tu dá pochutnať na tradičnom nepálskom menu.

Či už sú to taštičky momos, thali - set šošovicového prívarku, mäsa a zeleninového kari, alebo chody z regiónu Newari (v okolí Káthmandu). Po zotmení sa treba zastaviť na koncerte v jednom z rockových barov. Tak najlepšie pochopíte atmosféru, ktorú tu zažívali cestovatelia kedysi.

 

Durbar Square

Do polovice 18. storočia bolo údolie Káthmandu rozdelené na tri kráľovstvá - Káthmandu, Lalitpur a Bhaktapur. Každé z týchto miest malo vybudovaný palácový komplex, nazývaný aj Durbar Square. Práve v Káthmandu nájdete mix hinduistických a budhistických chrámov, palácov, kláštorov či svätýň.

Nejde tu len o historické dedičstvo, ale každý detail evokuje mýty či legendy, ktoré sa v Nepále tradovali z generácie na generáciu. Sadnúť si len tak na kraj a sledovať, ako si domáci chodia tieto pamiatky uctievať, je jedným z najsilnejších zážitkov v Káthmandu. 

 

Chrám Pashupatinath

Väčšina Nepálcov sa hlási k hinduizmu a práve tento dvojposchodový chrám je najstarším a  jedným z najdôležitejších v krajine. Je zasvätený bohu Šiva a na prvý pohľad návštevníka zaujme prepracovanou architektúrou.

Na brehu rieky Bagmati tu prebieha ceremónia kremácie, ktorá je pre hinduistov spôsobom, akým sa telo vráti k pôvodnému stavu - zeme, vody, ohňu, vzduchu a priestoru. Muži prinesú telo na nosidlách a trikrát s ním prejdú okolo vatry z dreva, na ktorú ho následne položia.

Najstarší syn potom zapáli oheň blízko hlavy zosnulého, keďže hinduisti veria, že duša sa z tela uvoľňuje cez ústa. Rodina posedáva počas kremácie a trúchli niekoľko hodín. Napokon zvyšky tela hodia do posvätnej rieky Bagmati.

 

Bodhnath Stupa

Jedno z najsvätejších miest pre tibetských budhistov leží práve v centre Káthmandu - na námestí s reštauráciami a kláštormi. Podľa legendy sa povráva, že je tu uložená jedna z kostí, ktorá patrila Budhovi.

Veriaci krúžia okolo stupy v smere hodinových ručičiek a popri tom točia modlitebné valčeky. Do každého z týchto valčekov je vyrytá jedna mantra (modlitba). Podľa tibetskej budhistickej tradície má vraj točenie týchto valčekov rovnaký význam ako modlitba, ktorá je recitovaná.

 

Chrám Swayambhunath

Niekto by si povedal: “'ďalší chrámový komplex v Káthmandu”, ako to môže byť zaujímavé? V tomto komplexe však uvidíte najviac budhistickej kultúry.

Množstvo modlitebných valčekov, stovky tradičných farebných vlajok a taktiež aj najznámejšiu modlitebňu so zlatou strechou, na ktorej sú namaľované oči. Tento chrám je známy aj ako “chrám opíc”, keďže tu sídli celkom slušná populácia. Výhľad na mesto Káthmandu z tohto chrámu nesklame.

Mesto Káthmandu má jedinečnú atmosféru a veľa turistov ho po návšteve dáva na popredné miesta vo svojom mestskom rebríčku. Niet sa čo čudovať, keď je na dosah ruky bohatá história, fantastické jedlo aj skvelá hudba.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa