Britský ostrov Fair je kráľovstvom vtákov

2012-05-16 11:10:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Ostrov Fair leží medzi Shetlandskými ostrovmi a Orknejami na jednej z najdrsnejších morských plôch v Británii. Napriek svojej neveľkej ploche a zradným rozbúreným vodám je stálym ako aj prechodným domovom pre milióny vtákov, ktoré tu hniezdia a tým aj pre nadšencov pre ornitológiu z odborných aj laických kruhov.



Prakticky neobývaný ostrov

Je to vlastne malý ostrovček ležiaci v severnom Škótsku, dlhý asi 4,8 a široký 2,4 kilometra. Administratívne ho zaraďujeme medzi Shetlandské ostrovy, hoci je od ich hlavného súostrovia vzdialený cez 35 kilometrov. To mnoho laikov zavádza k tomu, aby ho spomedzi nich vyraďovali. Oficiálne je však desiatym najväčším ostrovom Shetlánd.

Ostrov sa týči na miestach, kde sa stretáva Atlantický oceán so Severným ľadovým oceánom. Vďaka opačným prúdom sú tu vody často rozbúrené a rozvírené. Aj z tohto dôvodu je obývaná len južnejšia a pokojnejšia polovica ostrova.

Okrem toho sa na severnej časti nachádzajú nebezpečné strmé útesy, ktoré dosahujú výšku až 200 metrov. Vyznačuje sa chladnými letami, kedy tu teplota nepresahuje viac ako 21 stupňov a miernymi zimami, ktoré sa nevyznačujú menšou teplotou ako je -5 stupňov Celzia. Na počudovanie je tu však málo zrážok.

 

Lákavý nielen pre vtáky

Už od začiatku 20. storočia sa stal ostrov lákadlom pre vedcov, ktorí sem chodili študovať migráciu vtákov. Ako prvý tento ostrov dal do povedomia William Clark, ktorý bol kurátorom Kráľovského škótskeho múzea. Prvý profesionálny bádateľ, ktorého si Clark najal, bol miestny rodák menom Jerom Wilson. V roku 1948 ostrov kúpil George Waterston, ktorý tu vybudoval veľké vtáčie observatórium.

 

Prečo sem vtáky vlastne prilietajú?

Veľké množstvo vtákov, ktoré sledujú východoatlantickú letovú dráhu, využívajú tento ostrov na zastávku a oddych počas dlhého letu. Mnoho iných si tu zase robí hniezda, aby sa tu mohli rozmnožovať. Vtáky ho využívajú aj pri svojich jarných migráciách do severnejšie položených hniezdisk, ako aj pri jesenných migráciách na juh za prezimovaním v Anglicku a v Európe, dokonca aj ďalej na juh v Afrike. Najmä začiatkom jari tu odpočívajú aj niekoľko týždňov.

 

Domov aj prechodný pobyt

Je priam neuveriteľné, že takýto malý ostrovček obýva až 340 rôznych druhov vtákov! Z toho len 35 druhov je považovaných za stálych obyvateľov ostrova. Medzi prvých návštevníkov počas jarnej migrácie patrí škovránok poľný, lastúrničiar veľký a čajka chocholatá. Ide teda o to vtáctvo, ktoré prezimovalo najbližšie, teda v Anglicku alebo v Európe. Neskôr prichádzajú mníšiky, čajky žltonohé a škadinávske vtáctvo, ktoré si tu stavia hniezda. Ako posledné prilietajú vtáky z Afriky, ako napríklad žltochvost záhradný, pŕhľaviar hnedý a muchár.

Okrem stálych návštevníkov sem zavítajú aj exotickí kolegovia, ako sú dudok chocholatý, slávik modráčik či strnátka záhradná. Tieto vtáky sa tu zastavia hlavne vtedy, ak stratia smer letu. Pozoruhodným druhom je endemický poddruh orieška obecného. Z veľkého množstva morských vtákov môžeme spomenúť ešte kormorány chocholaté, pomorníky veľké, čajky trojprsté, viaceré druhy aliek, mníšok bielobradých, ktoré si na vežovitých útesoch ostrova stavajú svoje hniezda.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Dave Wheeler, Andreas Trepte, Razorbill3, Luc Viatour,  Michael Haferkamp

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa