Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Tri dni v Macedónsku a Srbsku

2019-01-05 00:00:01 |   |    | 

Krajiny Balkánskeho polostrova sa čím ďalej tým viac tešia novým turistom, avšak ešte stále nie sú natoľko populárne ako zvyšok Európy. Mladí Slováci sa v rámci 9-dňového balkánskeho autotripu rozhodli preskúmať päť štátov temperamentného Balkánu, vrátane Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory a Albánska. Ku koncu zavítali aj do Macedónska a celý výlet zavŕšili zastávkou v Srbsku. Čo za tie posledné 3 dni pred návratom na Slovensko stihli, to sa dočítate v nasledujúcom článku.



 

Na hranici medzi Albánskom a Macedónskom leží jedno z najstarších a najhlbších jazier, zapísané aj na svetovom zozname dedičstva UNESCO. Ochridské jazero je obľúbenou dovolenkovou destináciou a lieta sem dokonca nízkonákladová spoločnosť Wizzair priamo z Viedne.

Najnavštevovanejším miestom na Ochridskom jazere je rovnomenné mesto Ochrid, súčasťou ktorého je známy kostol Svätého Jána, ktorý určite poznáte z pohľadníc a fotiek. Okrem toho v meste nájdete niekoľko ďalších starodávnych kostolov, ako napríklad Katedrálny kostol svätého Klimenta a Pantelejmona, Kostol svätej Sofie, amfiteáter, Samuelovu pevnosť a roztomilé úzke členité uličky, ktoré sú ako stvorené na príjemnú prechádzku.

Ďalšou povinnou zastávkou bolo hlavné mesto Skopje. Územie mesta bolo obývané už od roku 4000 pr. n.l. a niekoľko kilometrov od samotného Skopje sa nachádzalo dnes už zničené hlavné mesto Dardánie. Pozostatky z čias neolitu sa našli vo vnútri pevnosti Kale, ktorú postavili v 6. storočí ako ochranu pred Turkami. Dôležitým medzníkom v novodobej histórii mesta je zemetrasenie z roku 1963, ktoré si vyžiadalo mnoho obetí a značná časť mesta bola veľmi vážne poškodená.

V samotnom meste sa nachádza mnoho dôležitých pamiatok, ako napríklad mešita Mustafa Paši, kostol Svätého Spasiteľa, Starý bazár alebo aj známy kamenný most cez rieku Vardar. Most ako symbol mesta predstavuje spojenie medzi minulosťou a súčasnosťou. Pri návšteve mesta si určite všimnete aj pozoruhodný kontrast medzi východnou a západnou kultúrou, ktorý vám poskytne Staré mesto.

Ak túžite na chvíľu zažiť krásy macedónskej prírody, iba 30 minút autom od Skopje leží dychvyrážajúci kaňon Matka, cez ktorú tečie rieka Treska. Kaňon zaberá plochu približne 5000 ha a je obľúbeným dovolenkovým útočiskom domácich aj zahraničných turistov.

Posledný deň sme si vyhradili na hlavné mesto Srbska, Belehrad, kam nás ťahala najmä návšteva historickej pevnosti Kalemegdan s prislúchajúcim parkom. V minulosti sa tu sústreďovali vojenské jednotky a z komplexu je dnes najpopulárnejšia atrakcia Belehradu. Názov Kalemegdan pochádza z turečtiny a je spojením slov kale- pevnosť a megdan- bitka. Z pevnosti je nádherný výhľad na okolité mesto a taktiež na ústie rieky Sávy do Dunaja. V rámci areálu sa nachádza mnoho pútavých múzeí a my sme sa rozhodli navštíviť aj nevšedné Múzeum stredovekých mučiacich nástrojov, ktoré odporúčame najmä fanúšikom temného turizmu.

Zaujímavou časťou Belehradu je nepochybne legendárna ulica Skadarlija, nachádzajúca sa na hranici Starého mesta a Dorćolu. Je to centrum bohémskeho belehradského života. Skrýva v sebe mnoho reštaurácií, galérií, starožitností a na ulici často vyhrávajú rôzne undergroundové hudobné skupiny. V 20. storočí by sme na ulici stretli najmä chudobných básnikov či spisovateľov nielen zo Srbska, ale aj z ostatných častí Juhoslávie.

Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina prvá - Bosna a Hercegovina

Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina druhá - Čierna Hora

Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina tretia - Albánsko

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Jakub Šebök
Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa