Zlatibor – najkrajší región v Srbsku

2018-09-07 12:00:00 |   |    | 

Letenky do Srbska patria v akciách k tým najlacnejším. Keď ste už preskúmali Niš a jeho okolie, nabudúce ho berte len ako prestupnú stanicu. Štyri hodiny odtiaľ sa nachádza región Zlatibor, ktorý je najkrajším v tejto krajine. Nájdete tam mnoho prírodných, ale aj historických zaujímavostí.



 

Pohorie Zlatibor

Táto srbská lokalita dostala pomenovanie podľa pohoria Zlatibor, ktoré sa tam rozprestiera. Jeho kopce nie sú vysoké, čo vyhovuje pri organizovaní horskej turistiky. Viaceré miesta sú ľahko dostupné aj pre rodiny s deťmi. Najvyšší končiar sa volá Tornik a jeho výška je 1496 mnm. Zlatibor dostalo svoje pomenovanie podľa zlatistého sfarbenia tunajších borovíc, ktoré vynikne najmä počas jesene. Pohorie je známe vďaka malým romantickým dedinkám, ktoré sa tam nachádzajú. Obklopené vysokými kopcami patria k najfotogenickejším miestam. Počas väčšiny roka majú mierne počasie s výbornou klímou. Vďaka tomu tam vybudovali najslávnejšie kúpele v krajine.

 

Jaskyňa Stopica

Romantické osvetlenie pri vstupe do jaskyne, ktoré zaobstaralo niekoľko lámp lemujúcich chodník, je len prvým prekvapením Stopice. Nádherné podzemné priestory sú obľúbené kvôli malej rieke, ktorá tam preteká. Vrcholom prehliadky je desať metrov vysoký vodopád, ktorý má taktiež zásluhu na bohatej výzdobe. V podzemí sa vytvorilo aj niekoľko malých jazierok, ktoré sú na niektorých miestach kaskádovo poskladané. Vďaka tomu je tento komplex ešte zaujímavejší. V jaskyni je veľmi dobré ovzdušie, takže tam často chodia ľudia, ktorí majú problém s prieduškami.

 

Sirogojno

Najväčší skanzen v krajine nájdete práve v Zlatibore. Nachádza sa v meste Sirogojno a združili tam najmä domy z konca 19. a začiatku 20. storočia. Centrálnu budovu tvorí hlavný dom, v ktorom sa v minulosti varilo, spracovala sa tam úroda a prevádzkovali tam rôzne remeslá. Popri ňom sú postavené ďalšie hospodárske budovy a záhradné domčeky. Zvyšok improvizovanej dedinky tvoria príbytky pre obyvateľov. Časť historických stavieb premenili na obchody, v ktorých si môžete zakúpiť tradičné výrobky, suveníry a taktiež si tam môžete pozrieť prácu remeselníkov. Popri domčekoch sa nachádza viacero sôch a umeleckých diel.

 

Mokra Gora

Jednou z hlavných atrakcií tohto regiónu sú malé horské dedinky. Spomedzi nich dominuje Mokra Gora, ktorá má vo veľkej miere zachovanú pôvodnú srbskú architektúru. Veľmi obľúbená je tunajšia historická železnica. Pôvodné vagóny ešte stále ťahá parný rušeň. Pomocou nej sa dostanete na jednu z vyhliadok, ktorá vám ponúka pekný výhľad na celé okolie. Odtiaľ už prejdete k ďalším turistickým chodníčkom, ktoré vás prevedú tunajšími údoliami. Mokra Gora je veľmi obľúbeným dovolenkovým miestom Srbov. Tí tam majú prenajaté alebo odkúpené malé domčeky, ktoré im slúžia ako víkendové chaty. V týchto miestach nájdete tiež najviac možností na ubytovanie v súkromí. Zároveň je vynikajúcou základňou pre viaceré túry v okolí.

 

Kusturicov Mecavnik

Zlatibor vyhľadávajú aj fanúšikovia kvalitného filmového umenia. Emir Kusturica totiž práve na tomto mieste vytvoril dedinku Mecavnik alebo tiež Drvengrad, v ktorej natáčal slávny film Život je zázrak. Tento uznávaný režisér vždy túžil zachytiť atmosféru pôvodného Srbska. Mal však pocit, že všetky tieto krásne miesta už v jeho rodnej krajine dávno zmizli. Keďže svoj film nechcel natáčať iba medzi kulisami, nechal len kvôli tomu vystavať novú dedinku Mecavnik. Zaujímavé sú aj pomenovania jednotlivých budov, ktoré sa nazývajú podľa velikánov filmového priemyslu. Uliciam dal zase mená podľa osobností, ktoré si vážil a chcel, aby sa tak na ne nikdy nezabudlo. V Mecavniku stále nájdete súkromné priestory, ktoré sú určené len pre rodinu tohto umelca.

 

Vodopád Gostilje

Dedinka Gostilje sa pýši jednou z najkrajších prírodných atrakcií. V jej chotári sa nachádza rovnomenný vodopád, ku ktorému vedie jednoduchá turistická trasa. Obľubujú ho aj domáci obyvatelia, ktorí k nemu chodievajú s rodinami na víkendové prechádzky. Vysoký je 20 metrov a steká po vápencovej skale. Veľmi pekný je najmä v zimnom období, keď počas veľkých mrazov čiastočne zamŕza. Od vodopádu vedie ďalšia turistická trasa ku blízkemu kopcu a popri tomto vychádzkovom chodníku si môžete pozrieť aj ďalšie malé vodopády, ktoré sú vytvorené rovnakou riekou.

 

Uvac

V Zlatibore sa nachádza aj najkrajšia časť rieky Uvac. K vyhliadke na meandrovitý úsek sa dostanete z malej dedinky Ušak, kde oficiálne býva iba 14 ľudí. Už jej návšteva vás navnadí na skvelý zážitok, ktorý vás čaká na blízkej vyhliadke. Stačí sa posadiť na skaly a pozerať na tú nádheru, ktorú vytvorila rieka Uvac. Voda si vzala v niektorých miestach väčšiu časť plochy a vytvorila tak po jej toku niekoľko jazierok. Počas hlavnej letnej sezóny si môžete objednať plavbu loďou, ktorá vás prevedie cez tie najkrajšie miesta. Medzi turistami je však veľmi obľúbená a niekedy je nutné rezervovať si lístky pár dní vopred.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa