Srdce srbského národa: Navštívte skanzen Sirogojno

2017-04-29 00:00:01 |   |    | 

Ak sa niekedy vyberiete naprieč Srbskom a vaša trasa povedie cez pohorie Zlatibor, rozhodne by ste nemali obísť skanzen v Sirogojno. Tento regionálny skvost je zrkadlom tradičného srbského života 19. storočia.



 

Odbočiť od mesta Zlatibor a prejsť iba 25 km smerom na východ sa vám oplatí. Už len tá očarujúca príroda stojí za to. Kľukaté cestičky pohorím vám otvoria panorámu prekrásnej panenskej  krajiny, kde zážitok zintenzívňuje aj  vôňa liečivých bylín.

Na 5-hektárovej ploche skanzenu sa nachádza viac ako 50 tradičných drevených budov z tohto regiónu, vrátane pekárne, mliekarne i krčmy. Tie sú rozdelené do niekoľkých sekcií. V dvoch hospodárskych častiach sú zastúpene všetky budovy, ktoré patrili k  statkom. Ďalšia časť skanzenu je venovaná remeselným dielňam a tretia všetkému, čo sa týkalo pastierov v horách.

V areáli sa nachádza aj kostol svätého Petra a Pavla (1764), ktorý postavila srbská pravoslávna cirkev. Kostolné ikony maľoval maliar Simeon Lazovic. Tak ako to už býva zvykom, aj pri tomto kostole sa nachádza cintorín. O kostole sa zachovali špeciálne rukopisy a historické pramene, na základe ktorých bola urobená dôkladná rekonštrukcia.

 

Hospodárska časť

Súčasťou statku je takzvaný hlavný dom, ktorý stojí na základoch z kameňa.  Ten je rozdelený na dve časti (hlavná časť a izba).  Hlavná časť má hlinené podlahy a je bez okien a podkrovia. Na hlinenej podlahe je ohnisko, na ktorom sú položené typické hlinené hrnce, jedna zo súčastí typickej srbskej kuchyne. Ohnisko bolo používane na varenie jedla a veľké rodinné stretnutia. Toto miesto bolo vyhradené pre tie najdôležitejšie rituály a obrady, ktoré boli úzko späté s národnými sviatkami. Druhá miestnosť je menšia. Je určená na prijímanie hostí, obrady, ale figurovala aj ako spálňa pre najstarších členov rodiny.

Na uskladnenie potravín slúžila pivnica, ktorá bola priamo pod domom. Ďalej sú tu zastúpené budovy na chov dobytka, skladovanie obilia a kukurice, chov včiel, pekáreň na pečenie chleba...

 

Remeselná časť

Pre uspokojenie potrieb boli nadaní obyvatelia  vyučení v rôznych remeslách. Zameranie a výroba mala hlavne úžitkový charakter. Pre správny chod spoločnosti bolo nutné, aby obyvatelia boli vyučení v remeslách, pokrývajúcich všetky potreby hospodárstva.

Preto sa v skanzene nachádza keramická dielna, kde sa vyrábali prevažne hlinené nádoby. Hrnce rôznych veľkostí a tvarov boli využívané hlavne na prípravu jedla. Zručnosť srbského národa je možné pozorovať aj v stolárskej dielni, kde sa taktiež vyrábali prevažne nádoby na maslo, syry či skladovanie potravín.  Žiadne hospodárstvo sa nezaobišlo bez kováčskych produktov. Kováči kuli poľnohospodárske náradie, podkúvali kone. Dielňa v skanzene má vymurovanú vyhňu s otvoreným komínom a v jej prednej časti  je vybudovaná vaňa s vodou. Z bočnej časti sú kožené mechy, ktorými bol vháňaný vzduch do ohniska pre jeho silnejšiu výhrevnosť.  V strede dielne je  umiestnená nákova, ktorá je ukotvená vo veľkom brvne. K tradičným činnostiam patrilo aj štrikovanie z vlny. Unikátne vlnené oblečenie navrhované Dobrilou Vasiljevič – Smiljanić sa stalo známe po celom svete.

 

Pastierstvo

Veľká časť skanzenu je venovaná pastierstvu. V tejto časti sa nachádzajú aj netypické obydlia, ktoré pastieri využívali v horách a mohli si ich premiestňovať na saniach, aby boli vždy v blízkosti svojho stáda. Ovciam vypletali dočasné ohrady z prútia, takzvané ovčiny.

 

Služby pre turistov

V skanzene sa nachádzajú aj služby pre turistov. Reštaurácia má v ponuke tradičné jedlá, syry,  smotanové maslo (kajmak), šunku, pohánkový koláč, burek,  tmavý chlieb a ďalšie špeciality, ktoré sú v Zlatibore známe. Tieto pokrmy sú podávané s tradičnými nápojmi: rakije či vodnjika, ako aj čajmi, pripravenými z domácich bylín.

Ponoriť sa do doby 19. storočia vám umožní bývanie priamo v skanzene.  Tradičné chalupy prenajímajú za 20 € na osobu. Noc v podobnej chalupe si môžete vychutnaj aj v lacnejšej verzii, napríklad aj v kempe Iva. Tu vám vedia poskytnúť ubytovanie v duchu národných tradícií  s dobovým zariadením. Nájdete ho cestou od mesta Zlatibor do skanzenu  Sirogojno. Je v prekrásnej časti Zlatiboru - Rožanstvo. Pohostinnosť a dobrosrdečnosť, ktorú tu zažijete, vám navždy ostane v srdciach.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia, archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa