Dovolenka v Grécku: Toto sú najzaujímavejšie atrakcie jednotlivých ostrovov

2019-07-10 00:00:01 |   |    | 

Grécke ostrovy nám ukazujú výnimočnosť ich kultúry a to, čo znamenala pri vývoji európskeho kontinentu. Na každom z nich nájdete množstvo úžasných atrakcií, ktoré vám priblížia pútavé dejiny a krásy jednotlivých lokalít. No nehľadajte len tie hlavné zaujímavosti a dajte šancu aj tým, ktoré pozná menej ľudí, preto si uchovali svoje čaro.



 

Korfu, Paleokastritsa

Malá dedinka na severozápade ostrova je pre domácich veľmi významná z hľadiska mytológie. Podľa týchto legiend veria, že práve toto bola posledná zastávka na Odyseovej dlhej cesty po svete, kým sa konečne vrátil domov k svojej rodine. Nachádza sa tam pár hotelov, ktoré sú však odrezané od rušných lokalít ostrova Korfu. Pláže sú pieskové s krásnymi vyhliadkami na okolité skaly obrastené zeleňou a stromami. Na výlet si pribaľte do tašky plavky, aby ste sa mohli v tomto raji vykúpať. V Paleokastristse sa nachádza kláštor z 12. storočia, ktorý odráža typickú grécku architektúru.

 

Kréta, Elafonissi

Na Kréte majú bohaté zastúpenie historické pamiatky preto sa väčšina turistov sústredí na ich spoznávanie. Keď sa vyberú do prírody, zájdu na túru do Samaria Gorge. Tou pravou perlou je však Elafonissi. Ide o chránenú oblasť, v ktorej sa podarilo zachovať takmer nedotknutú lokalitu s úžasnou atmosférou. Voda je tam priezračne čistá, pláže majú na viacerých miestach ružové sfarbenie, ktoré im dodávajú drobné úlomky mušlí a okolie je plné pestrofarebných rastlín, ktoré skrášľujú tento ostrovný raj. Elafonissi je skvelým miestom pre potápanie a na vodné športy.

 

Rodos, Kamiros

Jedno z najzachovalejších antických miest dlhé roky ukrývala príroda. Bývalí obyvatelia odtiaľ odišli na územie súčasného mesta Rhodos a opustené ruiny pomaly zahalila naviata zem, stromy a tráva. Ich zničeniu výrazne dopomohlo zemetrasenie, kvôli ktorému sa zničili a stratili viaceré časti budov. Vzácne mesto Kamiros odhalili až v prvej polovici 20. storočia, keď po prvých vykopávkach na prekvapenie archeológov postupne objavili základy veľkého mesta. To bolo rozdelené do troch častí. Na vrchu sídlila akropola, pod ňou boli príbytky obyvateľov a úplne na spodku sa nachádzal rezervoár na vodu.

 

Santorini, Pyrgos

Odtrhnite sa od krásneho pobrežia tohto ostrova a choďte sa pozrieť do pôvodného hlavného mesta na Santorini. V Pyrgose sa podarilo uchovať množstvo starobylých budov, ktorým dominujú tradičné biele kostoly s modrými strechami. Nachádza sa tam aj malé predmestie, ktoré je poprepletané úzkymi uličkami s farebnými domčekmi. Dokopy to vytvára krásnu harmóniu s okolitou prírodou. Bonusom sú nádherné výhľady na pobrežie. Keďže Pyrgos začal oproti Firé a Oii postupne upadať, v posledných rokov tam zrenovovali viacero cenných budov, aby tam opäť prilákali nových turistov.

 

Mykonos, Dilos

Táto zaujímavosť sa nenachádza priamo na Mykonose, ale na ostrove v jeho blízkosti. Dilos bol v minulosti politickým centrom moci v celej oblasti Kyklád. Podľa mytológie sa tam narodili Artemis a Apolón. Nachádzal sa tam jeden hlavný chrám a niekoľko obydlí a verejných budov, ktoré využívali jeho obyvatelia. V súčasnosti sa nepodarilo objaviť len viaceré ruiny, ale aj veľa sôch a vzácne mozaiky. Niektoré z nich presunuli do archeologického múzea na Mykonose. Najkrajší výhľad na Dilos máte z blízkeho kopca, odkiaľ uvidíte štruktúru celého tohto komplexu.

 

Zakynthos, morské jaskyne

Na jednom z najtypickejších záberov z Grécka uvidíte krásnu piesočnú pláž obklopenú vysokými útesmi, na ktorej je uväznený vrak starej lode. K Navagio sa dostanete z ostrova Zakynthos a i keď ide o mimoriadne obľúbenú atrakciu, mali by ste sa tešiť aj na iné zastávky počas tejto plavby. V okolí sa nachádza niekoľko morských jaskýň, ktoré sa využívajú aj na potápanie. Najznámejšie z nich sa volajú Modré jaskyne, pretože v ich okolí je nádherná voda s niekoľkými odtieňmi tejto farby. Osobitým zážitkom je plavba na člne so skleneným dnom, cez ktoré môžete obdivovať úžasný podmorský svet.

 

Thassos, pláž Giola

Výlet k tejto lagúne je malým dobrodružstvom. Je umiestnená v odľahlej oblasti a vedie k nej len jednoduché poľná cesta. V jej závere ešte musíte absolvovať kilometrovú prechádzku, ktorá vás zavedie až ku pláži Giola s lagúnou, ktorú niektorí domáci nazývajú aj Božím okom. Zvláštny útvar vznikol vďaka skalám na pobreží, ktoré vytvorili prírodný hlboký bazén na kúpanie. Keď je veľký príliv, vlny narážajú na kamenné pobrežie a dotvárajú tomu jedinečnú atmosféru.

 

Kefalónia, jaskyňa Melissáni

Na ostrove Kefalónia je výnimočná atrakcia v podobe podzemného jazera. To sa pôvodne nachádzalo v uzavretej jaskyni, ale pred rokmi sa tam prepadla časť stropu, čo ju urobilo ešte výnimočnejšou. Vďaka tomu cez jednu dieru prenikajú dnu lúče slnka a vytvárajú tak dokonalú romantiku. Pri vstupe do jaskyne vás čakajú malé člny, ktorými vás prevedú po celej ploche tohto jaskynného jazera.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa