Zabudnite na pláže: Toto je skutočných 7 prírodných divov Grécka

2020-07-02 00:00:00 |   |    | 

Grécko má nepochybne pútavú históriu, ale počas vašej dovolenky by ste sa nemali zameriavať iba na ňu. Snažte sa naplánovať aj návštevu prírodných zaujímavostí. Nádherné pláže, pohoria s úžasnými výhľadmi, chránené prírodné parky, ale aj krásne vodopády zvyknú domáci označovať za zázraky ich malebnej krajiny.



 

Jaskynné jazero Melissani, Kefalónia

Podľa legendy sa na tomto mieste nachádza svätyňa gréckeho boha Pana a nymfy Melissani. Nádherné jaskynné jazierko je unikátne tým, že i keď sa nachádza v podzemí, dopadá tam denné svetlo z diery, ktorá časom vznikla v strope. Je fascinujúce, ako dlho bolo toto nádherné miesto utajené pred zrakmi verejnosti. Po prvýkrát ho objavili v roku 1951 a potom ešte chvíľku trvalo, kým sa sem začali turisti hrnúť. Dnes sa na toto miesto dostanete prostredníctvom výletu na člnoch. Jaskyňa vás na prvý pohľad prekvapí svojou mohutnosťou a nádherne tyrkysovou vodou, ktorá kontrastuje s okolitými útesmi. Najkrajšia je počas poludnia, keď sa do nej dostane najviac svetla.

 

Vrch Lycabettus, Atény

Každý túži navštíviť Akropolu, ale ak chcete zažiť najkrajší výhľad na metropolu Grécka, mali by ste si vyhradiť čas na výlet na vrch Lycabettus. K tomu sa viažu dve zaujímavé legendy. Podľa prvej je dielom bohyne Aténa, ktorá tvorila nádhernú prírodu v okolí a náhodne jej tam padol kúsok zeme. Druhá hovorí o tom, že Lycabettus bol pôvodne útočiskom divokých vlkov, ktoré sa tam skrývali pred nepriateľmi. V súčasnosti na vrchol vedie lanovka, ktorá odchádza zo širšieho centra Atén. Po príchode do cieľa uvidíte nielen slávnu Akropolu, ale aj veľkú časť tohto fascinujúceho mesta.

 

Roklina Samaria, Kréta

Jedna z najdlhších európskych roklín meria takmer 18 kilometrov. Nachádza sa medzi dvoma kopcami a prechádza nádhernou prírodnou oblasťou ostrova Kréta. Ústí až pri pobreží pri malej dedinke Agia Roumeli. Ide o jednu z mála permanentne nedotknutých oblastí v tejto krajine. Samariou prechádza turistický chodník, ktorý sa v niektorých častiach dostáva do kamenistých úsekov s nádhernými vyhliadkami a s divokou prírodou s množstvom unikátnych kvetín. Táto lokalita na slávnom ostrove je známa ako jedno z posledných miest, kde žijú typické krétske kozy v ich prirodzenom prostredí.

 

Skamenelý les, Lesbos

Jedno fascinujúce miesto objavíte aj na ostrove Lesbos. Tam sa môžete tešiť na vzácny skamenelý les, ktorý vznikol po výbuchu miestnej sopky. Láva a popolček zasiahli veľkú časť prírody, tá ležala dlhé roky pod ich nánosmi a až postupným zvetrávaním začala odhaľovať tieto prírodné vzácnosti. Pôvodne sa tam nachádzali lesy, z ktorých sa podarilo uchovať už iba časti kmeňov. Z tých časom vznikli skameneliny, ktoré teraz nájdete na viacerých miestach tohto krásneho ostrova.

 

Prírodný bazén Giola, Thasos

Giola získal najväčšiu popularitu v čase, keď ho objavili známi influenceri. Odvtedy všetci túžili mať fotografiu, ako sa kúpu v tomto úžasnom prírodnom bazéne s tyrkysovou vodou. No od tohto momentu sa tam hrnie veľké množstvo turistov, preto ak by ste si chceli užiť pokojnejšie chvíle a trochu súkromia, choďte tam tesne po východe slnka. Voda je vtedy príjemne osviežujúca a môžete sa spoľahnúť na to, že vám nebude robiť spoločnosť takmer nikto. Bazén vznikol úplne prirodzene, dostáva sa do neho voda z blízkeho mora a budete mať odtiaľ nádherný výhľad na pobrežie.

 

Korintský prieplav

Jeden z najznámejších prieplavov v Európe meria šesť kilometrov. Pôvodne slúžil obchodníkom, ktorí tadiaľ prechádzali s loďami plnými tovaru. Časom si našli nové cesty a Korintský prieplav zostal už najmä výsadou turistov, ktorí ho spoznávajú z palúb výletných lodí. Tie môžu mať len strednú veľkosť, lebo dva útesy sú od seba vzdialené iba 21 metrov. V jednom mieste ponad prieplav prechádza most, z ktorého môžete túto unikátnu atrakciu obdivovať tiež.

 

Skiadi, Kimolos

Ostrov Kimolos sa nachádza pri známejšom Milose. Svoje pomenovanie získal podľa úplne prvého obyvateľa. Ide o turisticky menej známu oblasť, v ktorej sa podarilo uchovať viacero prírodných krás. Medzi nimi vyniká známa vysoká skala, ktorá má podobu veľkého hríba. Vznikla pomocou zvetrávania. Na ostrove sa nachádza taktiež viacero odľahlých pobrežných oblastí s nádhernými plážami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa