Aragónsko patrí k najkrajším regiónom Španielska: Týchto 7 miest vás presvedčí

2021-04-11 10:00:00 |   |    | 

Medzi Barcelonou a Madridom sa nachádza ďalší nádherný región Španielska. Aragónsko dostalo svoje pomenovanie podľa bývalého grófstva, ktoré sa tam rozprestieralo v 9. storočí. Známe je vďaka nádherným mestám ako Zaragoza a taktiež krásnym prírodným oblastiam ako Pyreneje, ktoré sa rozprestierajú na hraniciach s Francúzskom.



 

 

Albarracín

Jedno z najzaujímavejších mestečiek sa nazýva Albarracín a postavené bolo na plochom útese v obklopení nádherných hôr. Kedysi tadiaľ prechádzala dôležitá obchodná cesta. Historické centrum pozostáva z rovnakých domov z červených tehál a s rovnako sfarbenými strechami. Jeho ulice vytvárajú jeden veľký labyrint, čo malo v minulosti čiastočne obrannú funkciu, aby tým zmiatli nepriateľov. V okolí sa nachádza veľa historicky vzácnych miest a objavili tam aj množstvo zaujímavých vykopávok.

 

Kláštor Piedra

V obklopení nádhernej prírody sa nachádza komplex kláštora Piedra, ktorý pozostáva z niekoľkých častí. Okrem samotných budov, ktoré neskôr slúžili aj ako ubytovňa, sa tam nachádza krásny park s vodopádmi a taktiež malá farma. V minulosti tam otvorili prvú rybiu farmu v Španielsku, kde sa venovali tiež chovu rakov. Pôvodne na tomto mieste sídlil menší hrad, ktorý v roku 1194 dostali mnísi do daru od tunajšieho panovníka. Práve to je jeden z najdôležitejších momentov pri začiatkoch šírenia kresťanstva v krajine. Duchovní odtiaľ začali rozširovať vieru do celého okolia a postupne tam budovali silnejšie zázemie. V areáli sa nachádza taktiež zaujímavá jaskyňa, ktorú kedysi využívali aj ako sklad potravín.

 

Údolie Ordesa

Aktívnych turistov najviac láka dovolenka niekde v horách, kde môžu zdolávať tunajšie turistické chodníčky. Z tohto pohľadu sú v Argónsku najatraktívnejšie miesta v Pyrenejách. Medzi top favoritov patrí národný park okolo údolia Ordesa. Nádherná príroda v obklopení viacerých kopcov ponúka trasy rôznych obtiažností. Skvelé sú jednoduché chodníky popri rieke a keď si trúfnete, môžete zájsť aj na niektorý z končiarov. Údolie je dlhé takmer tri kilometre a útesy v týchto miestach dosahujú výšku až 700 metrov. Táto oblasť je známa aj výskytom viacerých zaujímavých rastlín, ktoré nenájdete nikde inde v Španielsku.

 

Zaragoza

Najzaujímavejším mestom v tejto oblasti je Zaragoza. Je štvrtým najväčším v krajine a má takmer dvetisíc rokov. Toto miesto osídľovali postupne kresťania i moslimovia. Vďaka tomu sa tam podarilo uchovať viacero zaujímavých pamiatok. Navštíviť môžete starobylé talianske amfiteátrové divadlo a hlavnými dominantami sú katedrála a palác Aljafería, ktorý má nádhernú výzdobu v typickom španielskom a orientálnom štýle. Veľmi obľúbená je aj promenáda popri rieke, okolo ktorej sa nachádzajú vychytené podniky. Z mosta budete mať zase najlepšiu vyhliadku na historické centrum.

 

Alquézar

Vo svete nájdete veľa malých mestečiek, ktoré sídlia na kopci a od okolia ich oddeľujú hradné múry. Napríklad na Malte je to Mdina, vo Francúzsku Carcassonne a množstvo takýchto nádherných zákutí nájdete aj v Taliansku a Španielsku. Aragónsko sa môže pochváliť Alquézarom, ktorého dejiny sa začali písať v 8. storočí. Z pôvodných stavieb sa podarilo zachovať najstaršiu budovu kostola, ktorý pochádza z 11. storočia a neskôr ho museli kompletne renovovať. Táto oblasť je známa aj vinárstvom, takže okrem prechádzky jeho dobovými uličkami sa môžete pozrieť aj do múzea, ktoré sa venuje tejto téme. Veľkou vzácnosťou je 60 jaskýň v tesnej blízkosti Alquézaru, ktoré boli prvými obydliami pôvodných obyvateľov. Podarilo sa tam nájsť viacero jaskynných malieb.

 

Kláštor svätého Juana de la Penu

Aragónsko sa môže pochváliť viacerými zaujímavými stavbami. Jednou z architektonických vzácností je Kláštor svätého Juana de la Penu, ktorý je čiastočne zabudovaný do útesu pri jednej z ciest. Už z diaľky ponúka krásny vizuálny zážitok, ktorý sa ešte viac posilní priamo počas jeho návštevy. Budova sa skladá z dvoch častí – staršieho a nového kláštora. Ten pôvodný pochádza z 10. storočia, ale neskôr čiastočne zhorel, takže ho v 17. storočí zrenovovali. Dnes už tvoria dokonalú symbiózu a i vďaka tomu sa toto miesto stalo jednou z najvyhľadávanejších kresťanských pamiatok.

 

Rodisko slávneho Francisca de Goyu

Neďaleko Zaragozy sa nachádza Fuendetodos, ktoré sa preslávilo vďaka Franciscovi de Goyovi. Ten je najslávnejším rodákom tohto nenápadného malého mestečka. V jeho rodnom dome sa nachádza výstava, ktorá mapuje celú jeho tvorbu. Priamo v Zaragoze je zase múzeum, ktoré približuje jeho život. Aj samotné Fuendetodos ponúka mnoho nádherných zákutí. Nachádzajú sa tam aj zaujímavé stavby, v ktorých v minulosti skladovali sneh a ten prevážali do okolitých palácov, kde ich využívali pri skladovaní potravín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa