Liparské ostrovy – čarovné miesto, kde sa sopky ukrývajú pod vodou

2021-05-26 08:01:00 |   |    | 

Tak trochu nebezpečná krása je pre cestovateľov tá najlákavejšia. Taliansko je známe kvôli niekoľkým sopkám, z nich najviac pozornosti pútajú Etna a Vezuv. Vulkanickou činnosťou však vznikli aj Liparské ostrovy, ktoré prinášajú jednu jedinečnosť - tunajšie sopky sa totiž nachádzajú aj pod morskou hladinou. Turistom však súostrovie ponúka veľa zaujímavého tiež nad ňou.



 

7 ostrovov počas jednej dovolenky

Súostrovie Lipary tvorí sedem menších ostrovov, pričom jeden z nich je pod samostatnou správou. Do tejto oblasti patrí hlavný ostrov Lipari, ďalej Vulcano, Alicudi, Panarea, Filicudi, Stromboli a Salina, ktorá je čiastočne samostatná. Veľkou výhodou je pravidelná doprava medzi nimi. Vďaka tomu môžete počas jednej dovolenky spoznať každý deň inú z oblastí. Niektoré lokality majú komornejšiu atmosféru, kde dominuje príroda, ale napríklad Lipari je živší a prináša veľa dobrodružstiev. Objednať si môžete aj tour, ktorá vám postupne predstaví túto úžasnú časť Talianska.

 

Kostol Chiesa delle Anime del Purgatorio

Na hlavnom ostrove sa nachádza krásny kostolík, ktorý mierne porušuje pravidlá výstavby sakrálnych stavieb. Tie sa tradične nachádzali buď v centre, aby boli dobre dostupné pre širokú verejnosť, alebo potom na nejakom vyvýšenom mieste, aby tak boli veriaci symbolicky bližšie k Bohu. Chiesa delle Anime del Purgatorio však na rozdiel od týchto pravidiel sídli na promenáde v tesnej blízkosti tunajšieho prístavu. Kostol postavili v 18. storočí a takýmto spôsobom chceli zabezpečiť, aby sa námorníci vždy pomodlili pred plavbou, ale aj po návrate na ostrov. V jeho interiéri sa nachádzajú nádherné maľby aj mini imitácia mesta.

 

Alicudi – ostrov bez ciest

Každý z ostrovov je niečím výnimočný. Zatiaľ čo na Lipari nájdete veľa zaujímavých historických domov s krásnou architektúrou, Alicudi pôsobí ako taká malá divočina. Po príchode do malého prístavu sa pozriete okolo seba a budete hľadať cestu, ktorou by ste sa mali vybrať. Lenže to robíte márne. Na Alicudi sa totiž nenachádzajú žiadne cesty. Môžete tam prejsť len po pár chodníkoch a keďže ide o kopcovitý terén, väčšinou tam pôjdete po schodiskách vybudovaných zo skál. Kvôli tomu sa na ostrove nenachádza žiaden dopravný prostriedok. Ak potrebujú odniesť tovar do vyššie položených domov, využívajú na to somárikov. I preto Alicudi slúži skôr ako dovolenkové miesto a v súčasnosti tam už žije len zopár trvalých obyvateľov, aj to len v domčekoch priamo pri prístave, ktoré sú dobre dostupné.

 

Belvedere Quattrocchi

Liparské ostrovy sú známe aj ich nádhernou prírodou. Tá je trochu divoká, drsná, ale o to príťažlivejšia. Preto majú turisti veľký záujem najmä o rôzne vyhliadky, z ktorých si môžu užiť túto nádheru. Najľahšie dostupná a zároveň najkrajšia sa nachádza na ostrove Lipari. Z centra jeho hlavného mestečka sa na ňu pohodlne dostanete aj pešo. Vedie tam štvorkilometrová trasa, ktorá ide trochu do kopca, ale za odmenu vám poskytne ten najkrajší výhľad aj na susedné ostrovy. Táto vyhliadka je dobre viditeľná od cesty, nachádzajú sa tam aj lavičky na sedenie, takže ju nájdete veľmi ľahko. Ak sa vám tam nechce ísť pešo, môžete sa zviesť autobusom, alebo si prenajmite skúter. Najkrajší pohľad budete mať počas západu slnka.

 

Capo Graziano

Ostrov Filicudi patrí k najdlhšie osídleným oblastiam v tomto regióne. Na jednom mieste sa našli pozostatky prehistorických obydlí, ktoré by mali pochádzať z roku 3000 pred Kristom. Dokopy sa tam v tých časoch nachádzalo dvadsať budov. Väčšina z nich mala kruhový pôdorys, neboli veľké, ale komfortné. Väčšie budovy mali tvar rybej kosti. Prví obyvatelia si zrejme postavili svoje domovy na tejto vyvýšenine kvôli tomu, že takto mali najkrajší výhľad na okolie. Dnes je toto miesto preto vyhľadávané nielen ako cenná historická lokalita, ale aj kvôli okoliu.

 

Kaolínové jaskyne

V pravom zmysle slova nejde o klasické jaskyne. Na tomto mieste sa v minulosti nachádzal lom, v ktorom sa ťažil kaolín. Ten sa využíva pri výrobe porcelánu a keramiky a bol v minulosti veľmi žiadaný, vďaka čomu Lipary patrili medzi hospodársky cenné oblasti. Lom je už dnes opustený, ale návštevníci si môžu pozrieť aspoň niektoré jeho časti. Tie majú buď podobu chodníka v obklopení menších či väčších útesov, alebo sa tam nachádzajú aj malé jaskyne, ktoré kedysi dávno využívali robotníci na prespávanie a ako svoje skromné obydlia. Nemajú však bohatú výzdobu a mali najmä úžitkovú funkciu.

 

Voňavá gastronómia

Talianska kuchyňa je vo všeobecnosti obľúbená kvôli pestrosti, výnimočným chutiam a čerstvým surovinám. Na Liparských ostrovoch sa sústreďujú najmä na spracovanie rýb a morských plodov. Pri ich varení využívajú čerstvé a intenzívne voňajúce bylinky. Ich hlavným pravidlom je, že jedlo musí v prvom rade skvele voňať, aby naň prilákali maškrtníkov. Využívajú tiež veľa lokálnych potravín. Darí sa im v pestovaní citrusov a zeleniny a pochádzajú odtiaľ aj vynikajúce kapary. Medzi ich veľké špeciality patrí slávnostná sladkosť gigi, ktorá sa pripravuje z tuhšieho šiškového cesta, doplneného o koreniny. Vytvarujú sa malé pampúšiky, ktoré sa vypražia a potom namáčajú vo varenom víne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa