Vo Francúzsku majú tajomný kameň: Váži 137 ton, ale nadvihne ho každý

2022-03-14 13:00:00 |   |    | 

Francúzi majú kameň, ktorý vyzerá ako z rozprávkového sveta. V skutočnosti je obrovský, má niekoľko ton, ale napriek tomu si s ním poradia takmer všetci. Stačí sa postaviť zo správneho uhla a ľahko ho nadvihne aj útly človek. Jeho tajomstvo totiž spočíva v malom triku.



 

Na pár sekúnd budete najsilnejší človek na svete

Tento svetový unikát sa nachádza v Bretónsku pri dedinke Huelgoat. Domáci obyvatelia volajú obrovský balvan Trasúca sa alebo Chvejúca sa skala. Poradí si s ňou v podstate ktokoľvek. Stačí sa pod ňu postaviť a zaprieť sa celou silou, vďaka čomu sa hneď rozhýbe. Tento pohyb je mierny, ale pôsobí veľmi zaujímavo. Samotný kameň pritom váži až 137 ton. Vďaka prírodným danostiam a jednoduchému triku ním však pohnú aj deti. Nepotrebujete na to veľkú silu, dôležitejšia je výška. Keď chrbtom dočiahnete do výklenku, potom už stačí len mierne zatlačiť a budete úspešní. Po objavení tohto unikátu sa veľmi rýchlo stal obľúbenou turistickou atrakciou. K skale prichádzajú ľudia z celého sveta a natáčajú si takéto výnimočné videá.

 

Musíte stáť pri praskline

Keď chcete zažiť tento jedinečný zážitok, musíte nájsť správne miesto. To rozoznáte veľmi ľahko. Postavte sa z tej strany, kde je na skale veľká prasklina. Nasmerujte sa chrbtom k nej a na ploche, ktorá je viditeľne širšia. Potom sa zaprite telom a nohami pohupujte smerom nahor. Na vaše prekvapenie sa s vami zrazu začne hýbať aj skala. Budú to len jemný výkyvy, ale kameň sa začne viditeľne pohybovať. Na videu to vyzerá vynikajúco, pretože to skutočne navodí dojem, ako keby ste mohli veľký balvan poľahky odvaliť.

 

Ako je to možné?

Celý trik spočíva v pôde pod Trasúcou sa skalou. Podľa odborníkov si ju máme predstaviť ako plochu rozdelenú na dve časti. Medzi nimi je mierny sklon, takže kameň je nevyrovnaný. Keď sa k nemu postavíte a zatlačíte, zrazu začne balansovať, pretože sa pokúša nakloniť na jednu zo strán. Napriek tomu podľa slov vedcov nie je možné, aby sa prevrhol. Sklon pôdy totiž nie je natoľko výrazný, aby dokázal prevrhnúť tak ťažkú skalu. Z toho dôvodu nemusíte mať obavy a pokojne si môžete zapózovať v takejto výnimočnej pozícii.

 

Kedysi tam mohli vstúpiť len boháči

Huelgoat je malou dedinkou, ktorá predstavuje krásnu ukážku francúzskeho vidieka. Keď sa tam teda vyberiete na výlet, najprv sa zastavte priamo v nej. Na prvý pohľad pôsobí romanticky a nachádzajú sa tam aj kvalitné a známe reštaurácie. Okolité lesy sú husté, so vzácnymi starými drevinami. V tak dobrom stave sa ich podarilo uchovať okrem iného i vďaka tomu, že toto miesto nebolo dlho prístupné pre verejnosť. Kedysi bolo súčasťou kráľovského vlastníctva. Panstvo tam chodilo loviť, prechádzať sa a bol to pre nich únik pred rušnými mestami. Neskôr tam mali prístup len bohatí ľudia z vyšších vrstiev, až sa ho nakoniec podarilo sprístupniť aj pre verejnosť. Lesom preteká rieka, okolo ktorej sa nachádza niekoľko podobne veľkých balvanov, ale ani jeden z nich nemá túto unikátnu vlastnosť, ktorá baví turistov.

 

Miesto, kde kráľ Artuš skryl tajný poklad

Podľa viacerých legiend v lese pri Huelgoate v minulosti žil aj slávny kráľ Artuš spolu s čarodejníkom Merlinom. Tieto príbehy hovoria o tom, že sa až do oblasti súčasného Francúzska dostal pri bránení svojej krajiny. Čo je však podstatnejšie, práve v ňom vraj mali ukryť svoj legendárny poklad. Preto sa tam niekedy až dodnes objavujú jeho hľadači, ktorí sa snažia nájsť vzácne klenoty a staré platidlá. Ktovie, možno sa skrývajú práve pod jedinečnou Trasúcou sa skalou. Návštevníci tu tiež uvidia aj Artušovu jaskyňu a miesto, kde sa údajne spolu so svojou skupinou zložil. Podľa niektorých Francúzov je dokonca v tomto lese aj pochovaný.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa