Jedinečné Monsanto: Mestečko balvanov pripomína Flinstonovcov

2020-08-30 00:00:00 |   |    | 

Počas vašich ciest ste istotne zažili dedinky a mestá vybudované na mnohých nezvyčajných miestach. Portugalské Monsanto vás prekvapí architektúrou niekoľkých domov v pôvodnom historickom centre. Tie totiž vznikli v ťažko dostupnom skalnom teréne, kde ako súčasť jednotlivých obydlí poslúžili obrovské balvany.



 

Bedrock v portugalskom podaní

Monsanto sa nachádza na východe Portugalska v blízkosti hraníc so Španielskom. Táto oblasť bola osídlená už od obdobia paleolitu. Postupne tam vybudovali prvú starovekú dedinku, ktorá v plnej miere využívala nehostinný terén tohto regiónu. Ak ste v detstve milovali kreslený seriál Flinstonovci, po príchode do Monsanta budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli uprostred niektorého z jeho príbehov. Časť historického centra bola vybudovaná na žulovom základe a tento kameň použili aj pri výstavbe niektorých budov, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. Z toho dôvodu sa budete miestami cítiť ako v dobe kamennej a už len budete čakať, kedy ku vám dobehne Fred Flinstone s rodinkou. Mesto dokonca zaradili medzi chránené pamiatky, odvtedy nemôžu jednotlivé domy svojvoľne prerábať a stalo sa skôr stále živým skanzenom. I preto tam postupne ubúda počet obyvateľov a jednotlivé domy sa menia na turistické atrakcie.

 

Strechy, steny i podchod z balvanov

Pri pohľade na hornatú časť v okolí Monsanta by ste si povedali, že na tomto mieste nie je možné vytvoriť obývateľné mesto. No pre portugalských predkov to nebola žiadna prekážka, ale zaujímavá výzva, pri ktorej sa rozhodli spojiť so silou prírody a vytvoriť niečo výnimočné. Okrem skalnatého povrchu sa tam totiž nachádzali obrovské žulové balvany. Tie sa rozhodli zabudovať do jednotlivých obydlí. V niektorých domoch tvoria bočné steny, okolo ktorých dostavali zvyšok budovy. Inde využili aj jaskynný priestor, ktorý vznikol medzi balvanmi a tam situovali ďalší z príbytkov. Priam rozprávkovo pôsobia tie domčeky, ktoré majú namiesto strechy obrovský kameň, alebo sa ten stal súčasťou vstupnej brány, keď do neho vysekali otvor na dvere. Okrúhle balvany v niektorých miestach prechádzajú ponad ulicu a vytvárajú podchod. Keď zájdete mimo centra, môžete ich nájsť aj popri vychádzkových chodníkoch a odfotiť sa pri nich.

 

Dôležitý strážca hraníc

História osídľovania tejto oblasti je úzko prepojená so strážnou funkciou tohto mestečka. Kedysi sa tam nachádzali hranice, takže museli chrániť územie najmä pred útokmi Španielov. Podarilo sa im vyhrať niekoľko bitiek, vďaka čomu si vytvorili významnú pozíciu a stali sa jedným z najdôležitejších strážnych miest v krajine. I vďaka tomu sa im podarilo uchovať viacero historických pamiatok a môžeme si tak pozrieť zaujímavosti z prierezu celých dejín. Významnú úlohu pri ochrannej funkcii zohrala práve horská oblasť s ťažkým terénom. Voľba postaviť ju na tomto mieste sa preto ukázala aj vynikajúcim strategickým ťahom.

 

Fígeľ, ktorý zachránil celé mesto

Práve s obranou mesta sa spája jedna zaujímavá legenda. Podľa nej oklamali nepriateľov veľmi prefíkaným trikom. Vzali niekoľko teľacích koží, ktoré naplnili obilím, aby vyzerali čo najreálnejšie. Tie potom prehodili cez hradby a zasiahli nimi vojakov. Keď oni zbadali, že na nich útočia celými kusmi zvierat, tak sa veľmi zľakli. Domnievali sa totiž, že obyvatelia Monsanta sú veľmi bohatí, ak si môžu dovoliť vyhadzovať na nich jedlo. Preto dnes každý prvý májový víkend robia slávnosť, počas ktorej kráčajú ženy na vrch ku hradbám s džbánom naplneným kvetmi na hlavách a v ruke držia špeciálnu handrovú bábiku. Keď vystúpia až hore, tak symbolicky vysypávajú kvety rovnako, ako kedysi hodili falošné teliatka.

 

Templársky hrad zničil náhodný výbuch

V 12. storočí daroval Alfons I. Portugalský časť územia súčasného Monsanta templárskemu vysoko postavenému majstrovi. Ten sa rozhodol vybudovať tam hrad, v ktorom sídlili rytieri tohto rádu. Už v minulosti sa na rovnakom mieste nachádzalo niekoľko dôležitých stavieb, ktoré patrili bývalým panovníkom alebo cirkvi. Hrad sa podarilo až do 19. storočia udržať vo výbornom stave, ale potom sa stala smutná udalosť. V jednej z jeho miestností sa nachádzalo skladisko zbraní, kde došlo nešťastnou náhodou k výbuchu. Ten natrvalo poškodil časť tejto historickej pamiatky, ktorú sa už odvtedy nepodarilo zrekonštruovať.

 

Ostatné zaujímavosti v Monsante

V centre uvidíte viacero historických budov, ktoré reprezentujú rôzne éry histórie Monsanta. Taktiež sa tam nachádza starobylý kostol, pri ktorom je nevšedný hrob, ktorý bol vyhĺbený do skaly. Do mesta vstúpite cez dobovú bránu, odtiaľ už prejdete na hlavné námestie, na ktorom sa nachádza radnica. Pozrite si aj fasády niektorých budov, ktoré majú nádherné zdobenie.

 

Najportugalskejšie mesto

Monsanto sa dokonca hrdí aj jedným špeciálnym titulom. V roku 1938 ho v jednej z ankiet označili za najportugalskejšie zo všetkých portugalských miest. Hlasovania sa zúčastnili najmä Portugalci, ktorí zohľadňovali viaceré faktory z ich histórie. Toto mesto má typickú architektúru z kamenných domčekov, nachádza sa v hornatom teréne, čo je pre Portugalsko veľmi príznačné, po dlhé roky tam uchovávali viaceré typické tradície a až dodnes sa v mnohých ohľadoch držia pôvodnej kultúry a životných zásad, aké mali kedysi ich predkovia. Takže zatiaľ čo iné kúty krajiny už ovplyvnili rôzne vonkajšie vplyvy, Mosanto si zatiaľ stále udržiava svoju tvár.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa