Hrad Tintagel – nádherné miesto, kde sa vraj narodil kráľ Artuš

2021-10-29 00:01:00 |   |    | 

Cornwall patrí k najnavštevovanejším krajom v Anglicku. Medzi jeho hlavné atrakcie patrí aj hrad Tintagel. Táto šarmantne pôsobiaca zrúcanina sa preslávila aj tým, že sa tam podľa niektorých zdrojov narodil legendárny kráľ Artuš.



 

Spomienka na legendárneho kráľa

Hrad Tintagel je postavený na nádhernom útese, odkiaľ je výborný pohľad na celé pobrežie. I keď bolo toto miesto vždy veľmi obľúbené, dlho sa tam nikto neodvážil postaviť novú stavbu. Podľa legendy tam totiž kedysi stál hrad, kde sa narodil kráľ Artuš. I keď sa táto informácia zdieľala z generácie na generáciu, nemali o tom žiaden dôkaz. Až v novodobej ére tam robili rozsiahle archeologické výskumy, počas ktorých našli viaceré vzácne vykopávky práve z obdobia 5. a 6. storočia. Súčasný hrad tam vybudoval v 13. storočí vojvoda Richard, brat kráľa Henryho III. Ten mu po zasadnutí na trón z vďaky daroval rozsiahle pozemky v Cornwalle. I keď Richarda odhovárali od stavby nového sídla na tomto mieste, on sa nedal presvedčiť. Zdalo sa mu symbolické, že by býval v tak magickej lokalite a mohol by sa prepojiť s legendárnym kráľom.

 

Bývalo tam väzenie

Po Richardovej smrti získal hrad jeho syn Edmund. Neskôr vystriedal pár majiteľov, ale tí sa o neho až tak nestarali. Potom prešiel pod správu panovníka. No ani jeden z vládcov nemal chuť investovať peniaze na renováciu priestorov v pre nich tak nevhodne umiestnenom a vzdialenom sídle. Preto sa ho rozhodli využiť úplne iným spôsobom. Isté obdobie bola z Tintagelu väznica. Neskôr už o ňu nemali vôbec záujem a tak začala budova bývalého hradu chátrať. I kvôli tomu tam v súčasnosti uvidíte už len chabé ruiny pôvodného krásneho areálu. Časom sa ich podarilo uchovať a aspoň takto sprostredkovane si môžeme predstaviť, ako veľkolepé sídlo tam bolo v dávnej minulosti.

 

Artušova stopa

Celý región okolo hradu je spájaný s Artušom. Preto spomienkou na tohto legendárneho panovníka nebolo iba toto sídlo. Zájdite si na najvyšší bod ostrova, odkiaľ budete mať perfektný výhľad aj na bývalý palác. Tam sa zapozerajte na skaly pod vašimi nohami. Na jednej z nich je diera, ktorá pripomína svojím tvarom stopu, a tak ju legenda prisudzuje Artušovi. V skutočnosti podľa odborníkov diera vznikla postupným zvetrávaním. Okrem nej máte priamo v areáli sochu tohto kráľa, ktorá je vyrobená z kovu a má zaujímavý dizajn, ktorý perfektne ladí s okolím.

 

Merlinova jaskyňa

Aj do tretice prináša ostrov ďalšiu zaujímavosť spojenú s týmto kráľom. Podľa nej mal po narodení Artuša vziať dieťatko rovnako legendárny čarodejník Merlin. Ten chlapčeka uniesol a uložil do jednej z jaskýň dole pri mori. Vstup potom začaroval tak, aby dovnútra nikto nevošiel. Odvtedy sa ľudia chodia pozerať na toto významné miesto, kde mal údajne vyrastať jeden z najväčších vládcov Anglicka.

 

Prechádzka popri pobreží

K ruinám Tintagelu sa dostanete pomocou nového visutého mosta. I keď je toto miesto majestátne a užijete si odtiaľ tie najkrajšie výhľady, mali by ste sa vybrať aj dole k moru. Po schodoch pohodlne zídete až na pláž, kde si môžete pozrieť viaceré malé jaskyne a toto trochu drsné, ale o to krajšie pôsobiace miesto. Potom sa vráťte späť a prejdite sa popri pobreží ostrova. Tam opäť narazíte na ďalšie pozostatky stredovekých stavieb, kde žili prví pôvodní obyvatelia tejto čarovne pôsobiacej lokality.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa