Dovolenka v Anglicku a Škótsku inak: Navštívte obľúbené filmové miesta

2019-04-10 00:00:01 |   |    | 

Anglicko a Škótsko sa môžu pochváliť nádhernou prírodou a historickými stavbami, ktoré sú jasnou voľbou členov filmových štábov. Váš výlet v týchto končinách si môžete naplánovať tak, aby ste sa postupne prešli po viacerých lokalitách, kde sa nakrúcali vaše obľúbené filmy. Na svoje si prídu všetci, či už preferujete seriály, fantasy, životopisy alebo romantiku.



 

Park Bletchley, Buckinghamshire – Kód Enigmy

Film o famóznom kryptoanalytikovi Alanovi Turingovi sa nakrúcal aj na niektorých reálnych miestach, ktoré boli spojené s jeho životom. Stavba z 19. storočia v Bletchley bola pôvodne britskou štátnou školou, ktorá vychovávala nových odborníkov na kódovanie a kybernetický svet. Svoj nový a dobre utajovaný domov tam našiel aj Turing so svojimi kolegami, ktorí tam pracovali na prelomení nemeckého šifrovacieho stroja Enigma. V parku a pred týmto domom vznikli viaceré scény z úspešného filmu a v súčasnosti je už prístupný aj verejnosti.

 

Antony House, Cornwall – Alica v krajine zázrakov

Tim Burton hľadal pre svoje stvárnenie príbehu o Alici v krajine zázrakov nejakú záhradu, ktorá by spĺňala jeho náročné kritériá. Režisér chcel, aby mala historický charakter, ale zároveň by bola dostatočne magická a zapadla do tajomnej kompozície tejto rozprávky. Antony House v Cornwalle pochádza z 18. storočia a súčasťou jeho areálu je park, ktorý vytvorili podľa vzoru gregoriánskeho záhradníctva. Alica, ktorú stvárňovala Mia Wasikowska, sa tam prechádzala v bludisku a našla tam tiež dieru, cez ktorú sa dostala do fantazijného sveta.

 

Les Ashdown, Sussex – Zbohom, Christopher Robin

Tento film nám približuje príbeh autora legendárneho Medvedíka Pu, ktorého dobrodružstvá vymýšľal pre svojho syna Christophera Robina. Štáb nakrúcal väčšinu záberov v lese Ashdown, ktorý sa skutočne nachádzal pri obydlí spisovateľa A. A. Milneho a práve tam situoval aj príbehy obľúbenej skupinky zvieratiek. Les je voľne prístupný pre verejnosť, máte odtiaľ nádherné vyhliadky na blízke mestečká a nachádza sa tam viacero miest uspôsobených na piknikovanie.

 

Chatsworth House, Derbyshire – Vojvodkyňa

Tvorcom historického životopisného filmu Vojvodkyňa sa podaril vynikajúci kúsok. Georgiana Cavendish, ktorá bola anglickou šľachtičnou, kedysi skutočne žila v panstve Chatsworth House. To v súčasnosti stále vlastnia vojvoda a vojvodkyňa z Devonshiru, ktorí boli nadšení nápadom nakrútiť dielo o živote ich predchodkyne. Hoci tam dnes ešte stále bývajú, štábu povolili vstup do niektorých miestností a do parku. Vďaka tomu sa Keira Knightley mohla pohybovať v reálnych priestoroch, kde kedysi žila Georgiana a jej postava tak pôsobila autentickejšie. Malá časť Chatsworth House je prístupná verejnosti a môžete tam prísť na prehliadku.

 

Borough Market, Londýn – Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Denník Bridget Jonesovej

Známe londýnske trhovisko ste mohli vidieť už vo viacerých filmoch. Divákom je najznámejšie najmä z Denníka Bridget Jonesovej, keďže sa objavilo vo všetkých troch dieloch tejto série. V tom poslednom je Bridget stvárnená, ako si tam tehotná kupuje a ťahá domov veľký vianočný stromček. Zaujímavosťou je, že táto filmová postava mala svoj byt tesne v blízkosti Borough Market. Trh ste mohli vidieť aj v jednom z dielov Harryho Pottera, keďže vchod tunajšieho malého kvetinárstva vo filme predstavoval vstup do magickej krčmy. Borough Market je vychýreným kulinárskym londýnskym miestom. Môžete tam nakúpiť čerstvé potraviny všetkého druhu, ale aj ochutnať rôzne špeciality priamo zo street food stánkov.

 

Arthur`s Seat, Edinburgh – Jeden deň

Romantický film Jeden deň s Anne Hathaway a Jimom Sturgessom v hlavných úlohách sa stal hneď po premiére obrovským hitom. Zachytáva príbeh dvojice kamarátov, ktorí sa na základe dohody stretávajú vždy len raz za rok. Napriek tomu, že sú si veľmi blízki, ich vzťah za ten čas neprerástol do ničoho väčšieho. Dvojica sa počas jedného stretnutia vybrala na vyhliadku Arthur`s Seat, odkiaľ mali nádherný pohľad na celý Edinburgh. I keď bolo toto miesto už aj v minulosti obľúbenou turistickou zastávkou, po tomto filme sa jeho popularita ešte viac zvýšila a dnes tam často páni žiadajú svoje lásky o ruku.

 

Kráľovská míľa, Edinburgh – Avengers – Infinity War

Takéto veľkorozpočtové filmy sa točia najmä v štúdiách, ale pre jednu dôležitú bitku v Avengers – Infinity War sa rozhodli zájsť do reálnych priestorov historického centra Edinburghu. Boj medzi Čiernou vdovou a Proximou Midnight patrí podľa fanúšikov tejto fantasy série medzi najvydarenejšie scény tohto filmu. Možno k tomu prispeli aj priestory legendárnej Kráľovskej míle, ktorá začína na hrade a prechádza celým centrom. V minulosti sa využívala ako miesto pre domáci trh a v jej podzemných priestoroch sa nachádzali tajné chodby. Momentálne tam nájdete množstvo drahých butikov, obchodov so suvenírmi a tradičných škótskych pubov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa