Vzácnosť v Istanbule: Po piatich rokoch opráv sprístupnili bazilikovú cisternu

2022-08-01 12:00:00 |   |    | 

Po päťročnej obnove v piatok opäť sprístupnili historickú podzemnú cisternu v tureckom Istanbule. Táto unikátna zásobáreň vody bola postavená pre Konštantínopol ako hlavné mesto bývalej Byzantskej ríše v polovici 6. storočí počas vlády cisára Justiniána. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.



 

Pamiatka sa nachádza pri mešite Hagia Sofia a bola kedysi súčasťou siete viac ako 100 cisterien, ktorú začali budovať Rimania a dokončili Byzantínci a Osmani, aby mohli zásobovať mesto tečúcou vodou. Stojí na mieste zaniknutej baziliky, preto sa niekedy nazýva aj Cisterna Basilica.

Mesto muselo v roku 2017 tento priestor čiastočne uzavrieť z dôvodu rekonštrukcie; v prípade zemetrasenia mu totiž hrozilo zrútenie. Cisterna bola kompletne uzatvorená od vypuknutia covidovej pandémie v roku 2020, čo umožnilo zosilniť a vyčistiť tento vodný palác s rozmermi 138 × 65 metrov.

Cez rímsy 336 mramorových stĺpov, ktoré podopierajú strop podzemia, usporiadané v 12 radoch po 28, boli natiahnuté oceľové tyče. Ružové tehlové steny boli tiež očistené od stôp predošlých, menej estetických renovačných zásahov.

Súčasťou rekonštrukcie bolo aj osadenie nižšej lávky nad vodou, po ktorej sa turisti dostanú do vzdialenosti pol metra od jej hladiny. Vďaka lepšiemu osvetleniu je teraz po prvýkrát viditeľná aj podlaha. Okrem štrukturálnych zmien "bazilika" získala mystický, takmer duchovný nádych vďaka farebným svetlám, ktoré menia perspektívu ľudí a odhaľujú nové detaily.

V cisterne sa dalo uskladniť takmer 80.000 kubických metrov vody, ktorá kaskádovito stekala po akvaduktoch z hôr vzdialených 19 kilometrov severne od Konštantínopola. Tento technický výdobytok chránil obyvateľstvo byzantskej metropoly pred letným suchom.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa