Neslúžia len na cestovanie: Tieto vlakové stanice patria medzi najkrajšie budovy sveta

2022-02-03 12:30:00 |   |    | 

Zapozerali ste sa už niekedy počas cestovania na budovy vlakových staníc? Často sú to majstrovské architektonické diela, ktoré patria k najkrajším vo svetových metropolách. Niektoré sú pamiatkou na prácu velikánov z minulosti a iné zase ukazujú kreativitu súčasných šikovných architektov.



 

St. Pancras, Londýn, Anglicko

V tejto londýnskej štvrti stoja rovno dve nádherné železničné budovy. Prvá sa vola King`s Cross a nesie pomenovanie podľa tejto časti mesta a druhá je St. Pancras. V roku 2018 oslavovali Angličania 150. výročie jej vzniku. Postavená je vo viktoriánskom štýle s prvkami gotiky. Vo vnútri budove dominuje jednoramenná strecha z tepaného železa. V čase vzniku to bola najväčšia stavba tohto druhu na svete. Ako inšpirácia jej slúžila newyorská Grand Central. Z tohto miesta štartujú viaceré luxusné vlaky, ktoré potom prechádzajú naprieč Európou. St. Pancras aj King`s Cross často využívajú pri natáčaní filmov. Majú totiž historický charakter a výborne sa hodia do dobovej atmosféry. Nahrávali sa tam aj niektoré scény zo série Harry Potter.

 

World Trade Center, prepravný uzol, New York, USA

Pokiaľ máte radšej moderné umenie, v tom prípade vás uchváti prepravný uzol World Trade Center. Stanicu oficiálne otvorili v roku 1971, no v roku 2003 ju zavreli a opätovne prestavali. Na tomto mieste sa stretáva až 11 liniek metra, vďaka čomu patrí medzi najdôležitejšie dopravné centrá v New Yorku. Hlavná budova kombinuje sklo a železo a jej autorom je architekt Santiago Calatrava. Ide o obrovský presvetlený priestor, ktorý pôsobí veľmi silným dojmom. Jeho súčasťou je aj veľké nákupné centrum a ďalšie podniky. Budova sa rozdeľuje na tri hlavné platformy, popri ktorých sa nachádza niekoľko menších vedľajších.

 

Centrálna stanica, Antverpy, Belgicko

Belgicko je jednou z krajín, ktoré vás prekvapia hneď niekoľkými zaujímavými budovami staníc. Tá najkrajšia sa nachádza v Antverpách. Pravidelne vyhráva v rebríčkoch popularity odborníkov i laikov. Postavili ju v roku 1905 podľa návrhov Louisa Delacenseriea. Budova je výnimočná aj vďaka tomu, že na nej predviedli hneď niekoľko architektonických štýlov. Vybrali z nich to najlepšie a najzaujímavejšie, vďaka čomu zabodovali aj u domácich obyvateľov. Keďže na ňu boli veľmi hrdí a nachádzal sa tam aj dôležitý dopravný uzol, tak bola počas 2. svetovej vojny centrom pozornosti nepriateľov. Kvôli tomu ju počas bombardovania poškodili a neskôr ju museli kompletne renovovať. Keďže nároky na prepravu stúpali, medzi rokmi 1998 a 2007 stanicu rozšírili o nové časti.

 

Sirkeci, Istanbul, Turecko

Veľa krásnych staníc postavili vďaka vzniku Orient Expressu. Postupne rozširovali sieť jeho tratí a potrebovali pridať nové zaujímavé zastávky. Jedna z nich bola v Istanbule, kde vybudovali stanicu Sirkeci len ako terminál tohto významného vlaku. Vznikla v roku 1890 na základe návrhu pruského architekta Augusta Jasmunda. Vždy bola známkou elegancie, vkusu a výnimočného talentu. Už pri vstupe do nej ste sa cítili ako v luxusnom dopravnom prostriedku a vnímali ste jeho výnimočnú atmosféru. Keď prestal Orient Express premávať týmto smerom, stanicu zatvorili a už ju nikdy opäť nesprevádzkovali. Preto do nej neskôr inštalovali železničné múzeum.

 

Vlaková stanica Liége-Guillemins, Liége Belgicko

Santiago Calatrava naplánoval okrem newyorskej stanice aj budovu v Liége-Guillemins. Moderný vzhľad jej taktiež dodáva kombinácia železa a veľkého množstva skla, ktoré celý priestor ešte viac presvetľujú. Kedysi sa na tomto mieste nachádzali dve samostatné stanice, ktoré takýmto kreatívnym spôsobom architekt prepojil dokopy. Stavbu dokončili v roku 2009 a nádherne vyzerá najmä počas slnečných dní.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa