Filmový festival Viennale 2011 ukáže 130 filmov

2011-09-13 17:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Medzinárodný filmový festival Viennale 2011, ktorý odštartuje vo Viedni 20. októbra, predstaví 130 celovečerných filmov, dokumentov a krátkych filmov.



Špeciálna prehliadka bude venovaná Harry Belafontemu, ktorý sa festivalu aj osobne zúčastní.

Harry Belafonte, herec a spevák pochádzajúci z New Yorku, sa už v 50-tych rokoch minulého storočia zapísal medzi hviezdy amerického kina a zaujal aj na doskách na Broadway.

Na Viennale si šarmatného herca a džezového speváka, ktorý ako mladík vystupoval po newyorských kluboch s Charlie Parkerom či Milesom Davisom, vychutnajú diváci medziiným vo filmoch ako Carmen Jones v réžii Otta Premingera z roku 1954, v Uptown Saturday Night (1974) v réžii hereckého kolegu a priateľa Sidneyho Poitiera alebo v snímke Kansas City z roku 1996 od režisérskeho esa Roberta Altmana. Dokument filmárky Susanne Rostockovej Sing Your Song ponúkne profesionálnu dráhu Belafonteho.

Hosťom viedenského festivalu bude tento rok aj filmový producent Jeremy Thomas. Viennale vzdá poctu Thomasovi v sekcii, ktorá prinesie klasiky ako The Hit Stephena Frearsa, The Last Emperor od Bernarda Bertolucciho alebo Naked Lunch Davida Cronenbergera.

Fracúzskej režisérke Chantal Akermanovej venuje retrospektívu festival vo viedenskom Filmuseum, kde premietnu Akermanovej najnovšiu snímku La Folie Almayer.

Viennale 2011 prinesie aj novšie práce renomovaných režisérov ako Lars von Trier, Aki Kaurismäki a Nanni Moretti. Publikum zaujmú aj nové snímky Nicolasa Refna, bratov Dardennových či Bertranda Bonellosa.

Podľa slov riaditeľa festivalu Hansa Hurcha, sú už dve tretiny programu zostavené, kompletný program bude prezentovaný začiatkom októbra. Predpredaj lístkov na Viennale 2011 odštartuje 15. októbra. Festival potrvá do 2. novembra.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Foto: Viennale, Klaus Vyhnalek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa