V Mníchove tečie pivo prúdom, začal tradičný Oktoberfest

2011-09-19 17:00:00 |   |    | 

NEMECKO - Dvoma mocnými údermi palicou narazil na pravé poludnie v sobotu, 17. septembra primátor Mníchova Christian Ude prvý sud tohtoročných pivných slávností Oktoberfest. Podľa tradície tým začal už 178. ročník najväčších pivných radovánok na svete, ktoré do 3. októbra očakávajú vyše šesť miliónov návštevníkov z celého sveta.



Predohru k ľudovej veselici obstaral v zaplnených uliciach bavorskej metropoly sprievod sládkov a hostinských na Tereziánsku lúku neďaleko centra mesta, kde sa tento sviatok všetkých milovníkov penivého moku od roku 1810 koná.

Pozornosť všetkých sa potom presunula do obrieho stanu Schottenhammel, kde Ude pred zrakmi 10 tisíc prominentov a šťastlivcov, ktorí sa dostali dovnútra, o 12:00 presne mierenými ranami drevenou palicou do pípy a tradičným zvolaním "O'zapft is!" (Je narazené!) sedemnásťdňové radovánky plné jedla, pitia a jarmočnej zábavy odštartoval.

V beznádejne obsadených 14 veľkopriestorových a 21 menších pivných stanoch sa roztočili pípy a výčapníčky v bavorských krojoch začali roznášať medzi nedočkavými hosťami pivá a tácky s pečenými kolenami, grilovanými kuriatkami a klobásami s praclíkmi.

Aj mnoho návštevníkov dorazilo v tradičných bavorských úboroch, ženy v krojoch a páni v kožených nohaviciach s padacím mostom, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou tejto akcie.

 

Zlatistý mok za 9 eur

Každoročným zvykom sa stalo aj zdražovanie piva, za ktoré tento rok hostia na Oktoberfeste zaplatia od 8,95 do 9,20 eur za jeden ležiak. Jeho cena tak vôbec po prvýkrát prelomila hranicu deviatich eur. S napätím sa preto očakáva, či to niektorých milovníkov piva neodradí od väčšej konzumácie a či odolá minuloročný rekord, keď 6,4 milióna návštevníkov vypilo 7,1 milióna litrov zlatistého moku.

Usporiadatelia preto radšej zdôrazňujú, že tohtoročný ročník Oktoberfestu je najlepšie bezpečnostne zaistený v doterajšej histórii a tiež údajne najväčší. Medzi zhruba 200 jarmočnými atrakciami vyrástlo na Tereziánskej lúke aj niekoľko nových pre jedincov so silným žalúdkom a natrvalo sa súčasťou zábavného areálu stal takzvaný nostalgický Oktoberfest (Oide Wiesn), kde sa môžu záujemcovia presunúť v čase do doby počiatkov tejto ľudovej veselice.

Na rozdiel od vstupu do hlavného areálu, ktorý je zadarmo, sa do historickej časti platí vstupné tri eurá. Aj s ňou teraz Oktoberfest zaberá úctyhodných 34 hektárov.

Jeho korene spadajú do polovice októbra 1810, kedy po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konským dostihom. Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: sita, ap

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa