Merano - obľúbené mesto cisárovnej Sissi

2011-09-19 12:00:00 |   |    | 

Mesto kvetov, ako sa Merano často nazýva, je druhým najväčším mestom Južného Tirolska na severe Talianska. Obklopené vrchmi vysokými až 3 300 metrov, leží v doline Adige v nadmorskej výške asi 200 m.n.m., čo mu zaručuje príjemnú alpsko-stredomorskú klímu. Toto mesto sa pýši viac ako 300 slnečnými dňami za rok.



Merano je typické kúpeľné mesto. Termálne kúpele sa nachádzajú priamo v centre v prírodnom parku, k dispozícii sú studené minerálne, rádioaktívne alebo fluoridové pramene vyvierajúce z hory San Vigilio. Liečia sa tu respiračné, srdcové a gynekologické ochorenia, zápaly a bolesti.

Liečebné kúry zahŕňajú rôzne kúpele, bahno, inhalácie, masáže, saunu a solárium. Špecialitou sú kúry senom a senné zábaly - tunajší obyvatelia objavili blahodarný účinok ležania v senníku už pred viac ako sto rokmi. Počas leta sú kúpele obľúbenou atrakciou, vo vonkajších bazénoch sa môžu vyblázniť deti aj dospelí.

Mesto vďaka miernej klíme zdobia palmy, cyprusy a iné tropické rastliny, výborne sa tu darí aj viniču, konajú sa tu podujatia spojené s prezentáciou domácich vín. Mesto preslávil aj pivovar Forst, ktorý je jedným z hlavných zásobovateľov piva pre celé Južné Tirolsko.

História mestečka sa spája, ako inak, s rímskymi tábormi, dnešnú podobu dostalo mesto v 9. storočí, v 12. storočí bol postavený hrad Castel Trautmannsdorf, v ktorom sa nachádza múzeum - je dominantou mesta spolu s bohatými záhradami, ktoré sú dnes jedným z najnavštevovanejších miest.

Ďalšou zaujímavosťou je zámok Catella Principesco, ktorý bol od 16. storočia letným sídlom cisára. Z cirkevných pamiatok je najvýznamnejšou gotická katedrála San Nicolò. V historickom centre sú zachované meštianske domy zo 14. storočia.

V 19. storočí bolo mesto dôležitým bodom stretnutí vysokej spoločnosti, v meste strávila množstvo chvíľ cisárovná Sissi, ktorej je venovaná promenáda z centra mesta pozdĺž rozbúrenej rieky Passer.

Prechádzka po takzvanej Sissi Weg je zážitkom - cesta je lemovaná zeleňou, z brehu sledujete mohutné vodopády ľadovo modrej vody, vidíte starobylé oblúky kamenných mostov, prechádzate okolo živých plotov a pestovaných rastlín či starých domčekov.

V Južnom Tirolsku je všetko prispôsobené invalidom, preto je vstup na vozíku či s detským kočíkom samozrejmosťou. Ak máte radi flóru, za návštevu stojí už spomínaná botanická záhrada pri zámku Trautmannsdorf.

Na svoje si tu v zime prídu samozrejme aj lyžiari - poloha medzi vrchmi Álp poskytuje skvelé podmienky na zimné športy. Známe je stredisko Meran 2000 s veľkým počtom lanoviek a bobovou dráhou.

 

Zdroj/autor: wikipedia, turistika.vetroplachmagazin.sk, ek, drom

Foto: Eva Kopaničáková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa