Žilina, mesto futbalovej vášne

2012-09-22 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Čo si vybavíte, keď počujete slovo Žilina? Určite sa všetci nezhodneme, ale predpokladám, že väčšina z vás si spomenie na futbal. Futbalisti Žiliny vybojovali za svoju históriu v najvyššej lige už 6 ligových titulov, „šošoni“ majú silnú oporu aj vo svojich fanúšikoch, ktorí vytvorili silný, jednotný fan klub, ktorý v každej situácii podrží svojich „miláčikov“.



Mesto Žilina leží na severe Slovenska. Môžeme ho zaradiť medzi najväčšie a strategicky najdôležitejšie mestá, keďže leží na trase Bratislava - Košice. Dôležité je aj jeho postavenie zabezpečujúce spojenie Slovensko - Česko, Slovensko - Poľsko.

Mesto prešlo v posledných rokoch dynamickým rozvojom, čo možno sledovať hlavne na architektúre. Pribudli tu veľké obchodné centrá, ktoré na jednej strane umožňujú výhody rýchleho a pohodlného nákupu, avšak na strane druhej, hlavne podľa miestnych obyvateľov, narúšajú historické jadro mesta. Najlepšie však bude, keď toto mesto navštívite a sami posúdite situáciu.

Žilina je známa tým, že je významným priemyselným centrom a strediskom cestovného ruchu, hlavne ako východiskový bod pre turistiku, napr. do Malej Fatry, Kysuckých vrchov, Rajeckej doliny a pod.

Samotné mesto však stojí za návštevu, jeho historické jadro tvoria dve námestia. Prvé námestie je Námestie Andreja Hlinku, v ktorého blízkosti stojí Kostol Najsvätejšej Trojice, čo je najstarší objekt v centre mesta.

Druhé námestie je Mariánske námestie, tzv. štvorcové námestie, tento typ námestia so štvorcovým pôdorysom je na Slovensku veľmi zriedkavý, a preto vzácny. V meste nájdete mnoho historických budov (Radnica, budova bývalého kina Centrum, ...).

Ak si chcete vychutnať históriu tohto krásneho severoslovenského mesta, odporúčame, aby ste si nechali na jeho prehliadku aspoň jeden deň, usaďte sa do nejakej kaviarne v historickej časti a relaxujte s otvorenými očami a dušou.

Ak sa vyberiete do Žiliny, či už za prácou, zábavou, futbalom, určite využite príležitosť bližšie sa zoznámiť s týmto moderným, ale zároveň historickým mestom. Odvďačí sa vám za to svojou krásou a vznešenosťou.

 

Zdroj/autor: zilina.sk, tikzilina.eu, wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa