Plánujete letnú dovolenku? Pomôžeme vám vybrať zaujímavú destináciu

2021-04-07 12:01:00 |   |    | 

Po ročnom pôste už ľudia s nádejou pozerajú na letnú sezónu a plánujú, kam by sa vybrali na dovolenku. Keďže niektoré cestovné kancelárie avizujú znižovanie cien pobytov, je dosť možné, že dobre známe rezorty budú preplnené turistami. Ak si chcete užiť pokojnejší pobyt pri mori, poradíme vám niekoľko menej známych lokalít v našich najobľúbenejších destináciách.



 

Grécko – Elafonisos

Veľkou výhodou Grécka je, že sa tam nachádza množstvo ostrovov, takže vždy máte možnosť ísť na nejaký iný a zažiť tam opäť mnoho nových zaujímavých zážitkov. Pokiaľ hľadáte nejakú pokojnejšiu destináciu, v tom prípade vás istotne očarí Elafonisos. Ide o jeden z menších gréckych ostrovov, na ktorom žije len 600 obyvateľov. Ponúka komornú dovolenku s pár prekvapeniami, napríklad najstaršie podmorské mesto na svete. Pavlopetri sa nachádza štyri metre pod hladinou a v minulosti bolo kompletne zaplavené. Vďaka tomu si dnes môžete užiť zaujímavý zážitok, keď sa budete potápať a obzerať si jeho budovy a uličky v takomto netradičnom prostredí. Tunajšie pláže sú jemné pieskové a istotne by ste si mali v hoteli prenajať bicykel a obzrieť si veľkú časť pobrežia na vlastnú päsť.

 

Taliansko - Salento

Pri voľbe vášho ideálneho dovolenkového miesta v Taliansku zájdite viac na juh krajiny. Tam nájdete nádherný región Apúlia, ktorý je okrem iného známy aj malými bielymi domčekmi s kužeľovitými strechami. Vďaka tomu získate skvelé možnosti na výlety, takže nemusíte celý deň vylihovať len na pláži. Pokiaľ sa pýtate, kde si vybrať váš dovolenkový rezort, v tom prípade by ste mali zájsť jednoznačne do Salenta. Tento región je známy tým, že sa tam spája Iónske more s Jadranským, vďaka čomu tam vzniklo množstvo zaujímavých pláži s priezračne čistou vodou. Stačí zájsť mimo tunajších väčších miest a ocitnete sa v hotovom raji. Keď chcete zažiť dokonalé kúpanie s dostatkom súkromia, prenajmite si malú loďku a doplavte sa k tunajším útesom, kde nájdete príjemné miesto na opaľovanie, ale aj osviežujúci tieň z okolitých skál a užijete si krásne more a úplný pokoj bez množstva ďalších turistov.

 

Španielsko – Cabo de Gata

Na prvý pohľad vyzerá táto časť Španielska trochu nehostinne. No v skutočnosti začínajú z Cabo de Gata robiť jednu z najobľúbenejších oblastí pre turistov. Ak totiž hľadáte pokojnú dovolenku, na ktorej si chcete oddýchnuť a užiť najmä plávanie, ostatné vodné športy a hotelové služby, tak by ste jednoznačne mali zájsť na jednu z týchto pláží v obklopení hôr. Veľkou výhodou je čistá voda s miernym vstupom do mora, ktorá je ako stvorená na dovolenkovanie rodín s deťmi. Môžete sa tam vybrať na výlet loďou a preskúmať niektorú z jaskýň, ktoré sa nachádzajú pri pobreží. K dispozícii sú tiež rôzne tour, ktoré vás zavedú do historicky známejších miest v tejto lokalite.

 

Chorvátsko - Lastovo

Všetci túžia po pobyte v Dubrovníku, ale ten bol v skutočnosti za ostatné roky preplnený turistami. Preto by ste mali hľadať rozumnejšiu možnosť - vybrať sa dovolenkovať do pokojnejšej lokality a na miesto natáčania Hier o tróny zájsť na jednodňový výlet. V tom prípade je ideálnou voľbou blízky ostrov Lastovo, známy vďaka kombinácii zaujímavej prírody a krásnych pláží. K dispozícii tam sú menšie hotely, ale najmä podstatne obľúbenejšie bývanie v súkromí. Vyberte sa na vyhliadku na jeden z kopcov a odtiaľ máte nádherný výhľad až na chorvátske pobrežie.

 

Turecko - Phaselis

V blízkosti obľúbenej dovolenkovej destinácie Antalya sa ukrýva aj jedna z dobre ukrytých perál. Tou je pláž Phaselis, pri ktorej sídli aj rovnomenné mesto. Tento kúsok pobrežia je akoby dobre ukrytý pred celým okolím, pretože sa tam nachádzajú borovicové lesy, vytvárajúce dokonalé zátišie. Piesok na pláži je veľmi jemný a zlatistý, voda priezračne čistá. Pre mnohých by to mohol byť dokonalý dovolenkový raj, no napriek tomu o ňom stále nevie veľa ľudí. Preto predbehnite davy záujemcov skôr, ako zaplavia toto nádherné miesto a užite si aj skvelé podmienky pre plavcov. Keď budete mať dosť vodných radovánok, vyberte sa do centra mesta, kde si môžete obzrieť veľa zaujímavých historických budov a pamiatok.

 

Bulharsko – Irakli

Ak sa chcete vyhnúť veľkým rezortom a nájsť nádhernú prírodu pri bulharskom pobreží, v tom prípade si rezervujte dovolenku pri pláži Irakli. Tá je známa vďaka unikátnym podmienkam, ktoré tam ponúka pre rôzne rastliny. Kvôli tomu sa tam podarilo uchovať viacero ohrozených druhov a celý tento región zaradili medzi prísne chránené oblasti. Preto je tam aj pobyt pri mori jedinečný - i keď sa nachádzate v blízkosti mesta, budete mať úplný pokoj a vyhnete sa veľkým davom dovolenkárov. Na výber tam máte jeden väčší elegantný apartmánový hotel, ubytovanie v súkromí a pokiaľ máte povahu dobrodruhov, tak sa môžete ubytovať v jednom z kempingov s výhľadom na pláž. Časť pobrežia Irakli je venovaná nudistom, takže na svoje si prídu aj vyznávači tohto prírodného spôsobu dovolenkovania.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa