Budúce hviezdy turizmu: 10 európskych lokalít, ktoré by ste mali navštíviť v tomto roku

2021-01-05 12:01:00 |   |    | 

Vypĺňate si čas do sprístupnenia očkovania proti covidu plánmi na cestovanie v nasledujúcich mesiacoch? Možno vám v tom pomôže rebríček od Cntraveller, ktorý prináša desať kandidátov na hviezdy turizmu budúceho roka v európskych krajinách. Tieto štáty či mestá skrývajú množstvo neobjavených krás, ktoré čakajú už len na vás.



 

1. Slovinsko

Predstavte si miesto, ktoré skĺbi to najlepšie z Talianska a Chorvátska. Presne tak sa budete cítiť v Slovinsku, ktoré už istý čas kandiduje na pozíciu európskej turistickej jednotky. Prečo teda konečne došlo k tomuto rozhodnutiu? Pretože v krajine nájdete všetko od aktívnej turistiky, cez pútavú históriu a kultúru, až po oddych pri mori. Nenechajte si ujsť ani hlavné mesto Ľubľana, ktoré je od nás dobre dostupné aj pomocou vlastnej automobilovej dopravy.

 

2. Melides, Portugalsko

Z Lisabonu a Porta sa teraz presunieme do typicky dovolenkovej destinácie Portugalska. Melides je opäť skvelou kombináciou pre tých turistov, ktorí túžia aj po bohatom programe vo voľnom čase. Okrem nádherných pláží a úžasnej prírody popri pobreží sa tam totiž sústreďuje kultúrny život celého regiónu. Melides je populárne aj medzi mladými umelcami, ktorí tam v obklopení historicko-rustikálnej atmosféry našli dokonalé miesto pre ich tvorbu.

 

3. El Hierro, Kanárske ostrovy, Španielsko

Možno ste si mysleli, že Kanárske ostrovy sú už tak opozeranou destináciou, že sa už nemôžu dostať do podobného rebríčka. No stačí sa trošku popozerať, aby ste našli aj takéto perly uprostred dovolenkového gýču. Ostrov El Hierro sa nachádza na západe súostrovia a nečakane vám ponúkne pokojný španielsky vidiek. Leží na mieste s vyhasnutou sopkou, pričom na jej vrchol sa už dnes podnikajú túry s nádhernými výhľadmi. Nájdite si čas aj na túlanie sa po tunajších dedinkách, v ktorých sa nachádza niekoľko gastronomických perál.

 

4. Helsinki, Fínsko

Turisti spomedzi severských metropol uprednostňujú najmä Štokholm a Kodaň. No teraz by sa podľa odborníkov mali ich preferencie trošku zmeniť. Do ich hľadáčika sa dostanú Helsinki, ktoré sa predstavia ako mesto živej kultúry. Predstavitelia metropoly Fínska investovali do galérií, múzeí, ale aj divadiel množstvo peňazí, aby tak podporili vznik nových výstav a predstavení. Vďaka tomu chcú k sebe zlákať aj dovolenkárov s umeleckou dušou.

 

5. Chania, Kréta, Grécko

Cestovateľským plánom neprestanú dominovať kulinárske výlety. Z gastronomického hľadiska by nás to vraj malo potiahnuť do Grécka. Chania na ostrove Kréta je známa najmä podnikmi, ktoré ponúkajú poctivé tradičné grécke jedlo. No popri nich vzniklo viacero nových reštaurácií, ktoré sa špecializujú na moderné gastronomické trendy - a teda nielen nasýtenie, ale aj poskytnutie nezabudnuteľného zážitku. Pri vašej dovolenke preto zabudnite na all inclusive ponuku a radšej vždy vyskúšajte novú reštauráciu v tomto meste.

 

6. Temešvár, Rumunsko

Architektúra v Temešvári je výrazne ovplyvnená Habsburgovcami a ich úspešným obdobím, po ktorom v centre zostalo množstvo jedinečných stavieb. No to nebude jediný dôvod, prečo by ste mali navštíviť toto mesto v Rumunsku. Zájdite aj do obchodov s dielami miestnych umelcov či na kávu do niektorej zo štýlových kaviarní. V Temešvári navyše získate dobrý východiskový bod na výlety do ďalších miest v okolí. Pred návštevou si skontrolujte aj zoznam podujatí, ktorých sa v meste koná počas roka hneď niekoľko.

 

7. Salento, Taliansko

Pri návšteve regiónu Salento nezabudnite na to, čo je pre kultúru Talianska najtypickejšie. Áno, tipujete správne. Skutočne sú to atmosféry starých mestečiek s domácimi obyvateľmi, ktorí sa kedykoľvek pristavia na kus reči. Potom už môžete ísť na kávičku a opäť sa túlať aj popri krásnom pobreží. Salento treba navštíviť skôr, než sa z neho nestane ďalší hit v štýle Toskánska. Vychutnajte si  jeho historické uličky, no za zmienku istotne stojí aj príroda, ktorá sa vraj veľmi podobá Karibiku.

 

8. Skane, Švédsko

Z krásnych miest v Švédsku sa teraz vyberieme na vidiek do okresu Skane. Ten je známy nádhernou prírodou a nedotknutými lesmi. Jeho hlavnou hviezdou je Malmö, odkiaľ môžete chodiť na ďalšie výlety. V regióne sa nachádza aj viacero cyklotrás, takže si môžete naplánovať aj aktívnejšiu dovolenku. Choďte do prírody na miesta, kde načerpáte novú silu a doprajete si pohľad na jeden zo severských rajov.

 

 

9. Dubrovník, Chorvátsko

Naprázdno nevyjde ani Chorvátsko. V ňom sa môžete tešiť na turisticky obľúbenú časť okolo mesta Dubrovník. Priamo v ňom vás zaujmú zachované historické hradby a domy. Dovolenkári vyhľadávajú aj prepojenia s obľúbeným seriálom Hry o tróny. Mesto je ideálne tiež pre turistov - začiatočníkov, ktorí sa tam nemôžu stratiť a môžu ho pokojne celé preskúmať na vlastnú päsť.

 

10. Azorské ostrovy

Viacero cestovných kancelárií hlási, že sa vráti trend návratu k prírode. Vďaka tomu opäť vyniknú destinácie s možnosťami na skúmanie krásnych prírodných lokalít, ktoré navyše prinášajú aj ekologické zaujímavosti. V tomto smere už dlhodobo vynikajú Azorské ostrovy, ktoré by sa mali pripraviť na väčší nápor turistov. Ich lesy, zaujímavé atrakcie a nádherné túry sú tou najlepšou pozvánkou na takúto aktívnu dovolenku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa