Štokholm

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Stockholm, Švédsko



Oficiálny názov Stockholm

Patrí medzi najkrajšie hlavné mestá na svete. Terakotové a šafranové budovy v lete sa  trblietajúce medzi modrou hladinou vody a ešte modrejšou oblohou. Živé, moderné mesto slávne vďaka súčasnému dizajnu, kontroverznej móde a svetoznámym nočným klubom.

Staré mesto (Gamla Stan) je kompaktným bludiskom dláždených uličiek očividne postavených pre menších a chudších ľudí. Štukové múry červených, oranžových a vanilkových domov sa týčia priamo nad nekonečnými obchodmi so suvenírmi, kým koruny Kráľovského paláca ožarujú celý ostrov. Južne ležiaci Södermalm s vysokými nábrežiami, ozdobenými prekrásnymi staršími rezidenciami, a bulvármi obklopenými bohémskymi obchodmi, galériami a rockovými klubmi. Na druhej strane Gamla Stan ležiace centrum mesta. Rušná metropola, jej butiky a reštaurácie sú porovnateľné s akýmkoľvek väčším európskym mestom.

 

DOPRAVA

Mesto rozprestierajúce sa na ostrovoch, vode a v parkoch. Najlepšie je vziať si mapu a ísť pešo. Centrum mesta prejdete pešo asi za polhodinu. Pri cestovaní budete určite potrebovať verejnú dopravu. Vďaka bezpečnému, presnému a efektívnemu  systému verejnej dopravy v Štokholme môžete rýchlo cestovať medzi rôznymi miestami. V kompaktnom a útulnom Štokholme  je všetko na dosah ruky. Verejná doprava v Štokholme SL zodpovedá za autobusy, metro, vlaky, električky a niektoré trajektové linky.

Metro / vlaky

Najrýchlejší, a veľmi užitočný dopravný prostriedok vedúci z centra na predmestia je metro – Tunnelbana, alebo T-bana. Má tri trasy (červená, zelená, modrá). Stanice sú označené modrým písmenom „T“ na bielom podklade. Vlaky jazdia od skorých ranných hodín do polnoci (v piatok a v sobotu aj cez noc).  Spoločnou stanicou všetkých liniek T-banu je  T – Centralen pod hlavnou železničnou stanicou. Regionálne vlaky Pendeltågen odchádzajú z nástupísk na úrovni zeme. T –bana má dobrý umelecký dojem. Jednotlivé stanice sú umeleckými dielami. Napríklad T – Centralen je obrovská modrá jaskyňa, alebo stanica Kungsträdgården je plná sôch, svetiel a fontán.

Autobusy

Autobusové linky sú vďaka štokholmským ostrovom a množstvu peších zón pomerne komplikované, pre lepšiu orientáciu sa oplatí mať  ich mapu. Do autobusov sa nastupuje prednými dverami, vystupuje sa zadnými alebo strednými. Lístky sa dajú kúpiť vopred, alebo priamo u vodiča, čo je drahšie. Po polnoci chodia namiesto vlakov T-bana nočné autobusy, (okrem piatku a soboty).

Trajekty

Cestovanie na trajektoch je úžasný spôsob, ako si vychutnať mesto vystavané na ostrovoch. Nachádza sa tu 30 000 ostrovov, takže plavba je obrovským zážitkom.  Štokholm je tiež populárnou destináciou, kde každý rok okolo 300 výletných lodí z celého sveta prichádza do prístavu mesta. Trajekty premávajú z Grand Hotel v Strömkajen, plavia sa po celom súostroví, rovnako spájajú niektoré z hlavných ostrovov. Trajekty spájajúce Djurgården so Skeppsholmen a Nybroplan (len v lete) odchádzajú z móla na malom námestí v Norrmalme.  Plavby na jazere Mälaren odchádzajú spred Stadshus na juhovýchodnom rohu Kungsholmen. Pravidelné linky spájajú Štokholm s Fínskom, Poľskom a baltickými štátmi. Občerstvenie a obchody sú súčasťou každého takéhoto trajektu.

Bicykel

Štokholm chce investovať miliardu švédskych korún do roku 2018 na ľahšie a bezpečnejšie bicyklovanie po meste, a tým chce prinútiť viac ľudí bicyklovať počas väčšiny roka.

Taxi

V Štokholme máte na výber z niekoľkých taxi spoločností. Môže sa  platiť aj platobnou kartou, no ceny sa môžu výrazne líšiť. Je na klientovi, aby skontroloval ceny vopred na žlto – bielom štítku na okne zadných dverí. Najvyššia jednotková cena väčšiny taxíkov je medzi 290-390 SEK. Zohnať taxi je možné zdvihnutím ruky, zavolaním cez telefón alebo priamo v sídle taxi spoločnosti.

Auto

Prenájom auta v Štokholme je jednoduché. Väčšina hlavných medzinárodných spoločností sídli na letiskách. Dôležité je skontrolovať či poplatok zahŕňa aj mýto vstupu do centra mesta. Zaparkovať je lepšie na parkoviskách na okraji mesta, ktoré sa nachádzajú v blízkosti zastávok verejnej dopravy, pretože parkovanie v centre je komplikované a vyberá sa už spomínané mýto (maximálne 105 SEK na deň na auto). Parkovanie v garážach v centre stojí od 60-70 SEK na hodinu počas týždňa.

Doprava na letiská

Všetky štyri letiská Štokholmu (Arlanda, Bromma, Skavsta, Västerås) sú spojené s centrom mesta kyvadlovou autobusovou dopravou. Z letiska Arlanda môžu turisti tiež využiť vlakové spojenie Arlanda Express.

Ceny a druhy lístkov - Suma jednorazového lístka bude jednotková bez ohľadu na zónu či trvanie cesty ( v rámci 75 minút). Jednorazové lístky sú ideálne, ak návštevník len príležitostne využije verejnú dopravu počas pobytu. Môžete si ich zohnať cez mobilnú aplikáciu (SL smart phone aplikácia  Biljetter) alebo cez sms, z automatov či v SL centrách. Nezabudnite, že môžete v rámci 75 minút prestupovať, no musíte na začiatku cesty označiť svoj lístok na modrej čítačke v dopravnom prostriedku. Najlacnejšia cena lístku je cez dobýjanie karty kreditom – reskassa. Ostatné formy kúpy lístka stoja rovnako.

Reskassa - Ide o tmavomodrú kartu, na ktorú si môžete dobýjať kredit a používať ju počas cesty v zónach. Minimum dobytia je 100 SEK  až po 1000 SEK.  Môžete to uskutočniť cez  automaty, v SL centrách a pri závorách na metro a vlakových staniciach. Karta stojí 20 SEK a je platná po dobu šesť rokov. Ceny lístkov s reskassa – dospelý 30 SEK, zľavnený 20 SEK, ceny lístkov cez aplikáciu, automat alebo v centrách – dospelý 43SEK, zľavnený 29SEK. Lístky si môžete zakúpiť aj cez aplikáciu – SL smart phone aplikácia - Biljetter. Stiahnite si ju zadarmo z App store alebo Google Play. Lístok môže byť zaslaný aj cez sms, no potrebujete švédsku SIM kartu.

Cestovná karta - S cestovnou kartou môžete cestovať neobmedzene počas platnosti karty. Ide o najvýhodnejšiu možnosť pre turistu, ktorý plánuje pravidelne používať verejnú dopravu počas pobytu. Môžete si zaobstarať kartu na 24 alebo 72 a viac hodín. Ceny cestovnej karty sa zvýšili od 9.1. 2017. Cena za 24 hodín je 120 SEK, so zľavou-80 SEK, 72 hodinová karta 240 SEK, zľavnená 120 SEK. Je tu možnosť kúpy aj týždennej karty 315 SEK, 30 – dňová cestovná karta stojí 830 SEK, zľavnená 550 SEK. Za dospelého sa pokladá cestujúci od 20 do 65 rokov, pre študentov a seniorov platia zľavnené ceny.

Nie je možné si kúpiť lístky v autobusoch, vo väčšine električiek a vo vlakoch či na niektorých trajektoch, a tak sa uistite, že máte platný lístok pred nastúpením do dopravného prostriedku. Ak nebudete cestovať s platným cestovným lístkom, tak výška pokuty je 1200 SEK.


UBYTOVANIE

V Štokholme nájdete všetky druhy ubytovania, od elegantných hotelov s výhľadom na more, po nezvyčajné hostely. Dopyt je vysoký, hlavne od polovice júna do polovice augusta. Odporúča sa, ubytovanie rezervovať vopred, aspoň na prvú noc. Výhodné zľavy ponúka balík služieb Stockholm à la CartePackage, ktorý kúpite prostredníctvom stránok (www.destination-stockholm.com) alebo prostredníctvom Hotellcentralen  (www.stockholmtown.se). Zľavnený balík služieb ponúka znížené ceny ubytovania v štyridsiatich hoteloch, jeho súčasťou je aj karta Stockholm à la Carte Card, rovnako ponúkajúca zľavy pri vstupe do vybraných múzeí, zľavy pri cestovaní verejnou dopravou mesta. Za rezervácie prostredníctvom Hotellcentralen zaplatíte poplatok 60 SEK za hotelovú izbu, 100 SEK za balík à la Carte, za izbu v hosteli 25 SEK, ak sa dostavíte osobne.
Ponuka ubytovania na oficiálnych stránkach mesta alebo si rezervujte ubytovanie v Štokholme online.

 

JEDLO

Nemusí byť až také drahé, ak budete hlavne počas pracovných dní využívať denné menu (dagens rätt). Kompletné jedlo vás vyjde na 60 SEK. Večer je dobré vyhľadať najlepšie ceny. Talianske, alebo čínske reštaurácie medzi najlacnejšie nepatria. Veľmi často sú predražené a jedlo nie je kvalitné. Oplatí sa vyskúšať aj iné kuchyne, hlavne japonskú alebo thajskú, alebo tradičné švédske miesta.

Raňajkovať sa dá v hoteloch, kde vás ako nehostí obslúžia za 40-50 SEK. Fastfood je veľmi drahý. Veľký burger s hranolkami v McDonalds stojí okolo 50 SEK, čo je len o 10 -20 SEK menej ako obedňajší dagens rätt. Lacnejšie je kúpiť si od pouličných predajcov korv, grilovanú, alebo pečenú klobásu s chlebom, stojí okolo 10-20 SEK.

Z tržníc je lacnejšia Hötorgshallen na Hötorgete, ako Östermalms na Östermalmstorg. V Hötorgshallen nájdete menšie kaviarne a stánky s exotickým jedlom, ale ovocie a zelenina sú drahšie. Medzi najlacnejšie supermarkety patrí obchodný dom Åhléns na Sergels Torg. V lete nájdete mnoho stánkov s ovocím a zeleninou okolo zastávok T-bana.

Slušné reštaurácie nájdete v centre okolo Norrmalmstorg, Birger Jarlsgatan alebo Stureplan. V oblasti okolo Grev Turegatan na Östermalm, okolo Folkungagatan, Skånegatan, alebo v Bondegatan na ostrove Södermalm. Reštaurácie okolo Kungsholmen sú roztiahnuté vo väčšom priestore, rátajte s väčšou vzdialenosťou. Ceny normálnych jedál sa pohybujú okolo 120-180 SEK, v reštauráciách okolo Gamla Stan je to o 50-100 SEK drahšie. Ťažkosti s výberom jedál nebudú mať ani vegetariáni.

Vo Švédsku sa rozdiely medzi kaviarňami, reštauráciami a barmi dodržiavajú, mnohé miesta ponúkajú živú hudbu, alebo inú formu zábavy. Švédi jedia skoro, obedy sa podávajú od 11:00 hod. do 14:00 hod., večere od 18:00 hod. do 21:00 hod. stoly sa väčšinou nerezervujú, hostia väčšinou čakajú, kým sa stôl neuvoľní. Ponuka reštaurácií  na oficiálnych turistických stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Mesto je plné barov, koncertov, klubov, kín a divadiel. Veľmi dobrá je živá hudba v baroch. Musíte však zaplatiť poplatok okolo 60-80 SEK. Oblečte si niečo iné ako rifle a tenisky, na mnohé miesta sa takto oblečení nedostanete. Za šatňu zaplatíte okolo 20 SEK. V mnohých baroch je odloženie kabátu povinné, hlavne v zime. Podobne ako cez víkend, veľmi rušná je aj stredajšia noc – deje sa toho dosť veľa, na populárnejšie miesta sa čaká v rade.

Problém švédskeho nočného života – vysoké ceny alkoholu, sa v poslednom období zneutralizovali a ceny piva dokonca klesli, momentálne budete platiť rovnako ako v iných európskych krajinách. Priaznivé ceny nájdete hlavne v Södermalm. Veľmi zaujímavé sú aj happy-hours. Ak sa chcete vyhnúť radom, oblečte sa primerane a príďte pred 23:00 hod.  Miestni pijú pri večeri, alebo doma, až potom sa rozbehnú do ulíc. Väčšina barov je otvorených do 01:00 hod., cez víkendy do 02:00 hod.

Klubová scéna je limitovaná, niektoré kluby sú zároveň barmi, alebo reštauráciami (kde musíte jesť). Vstupné nie je vysoké (okolo 100 SEK). Zvláštnosťou je, že ceny sa postupne s priebehom noci zvyšujú a pivo môže stáť až 55 SEK.

Okrem barov a reštaurácii, sa živé koncerty konajú aj na iných miestach. Väčšinou tu hrajú miestne skupiny. Vstupné sa pohybuje okolo 60-70 SEK. Samozrejme, Štokholm navštevujú aj najväčšie svetové hviezdy. Ich koncerty sa konajú vo veľkých halách a štadiónoch – a lístky sú oveľa drahšie. Hlavným „stánkom“ je Stockholm Globe Arena, najväčšia oválna budova na svete. Aktuálne informácie o dianí v meste získate v sobotňajšej prílohe denníka Dagens Nyheter, volá sa "På stan". Alternatívou je magazín What's On, (zadarmo, v turistických informačných kanceláriách) informujúci o akciách akéhokoľvek druhu. Dosť veľa akcií sa deje v parkoch, veľmi populárne sú Kungsträdgården a Skansen.

 

NÁKUPY

Štokholm je plný očarujúcich obchodov s očarujúcim tovarom a očarujúca je aj výška cien. Výhodne sa nakúpiť sa dá, ale musíte veľmi dlho hľadať.

Svetoznáme je švédske sklo. Vynikajúce sú výrobky z dreva, lákavý je najmä funkcionalistický nábytok z bielej borovice, alebo brezy. Hľadať sa oplatí striebro, jelenie rukavičky, vlnené svetre, alebo sukne, alebo regionálne remeselné výrobky. Najpopulárnejším suvenírom je koník Dala z Dalarny.

Obchodnou štvrťou je staré mesto Gamla Stan. Obchody blízko Kráľovského paláca navštevuje aj švédska kráľovná. Hlavnou nákupnou ulicou je  Västerlånggatan s mnohými starožitníctvami, ale nízke ceny nečakajte. Hlavne v lete je dobrou destináciou Skansen, kde mnohí remeselníci predávajú svoje výrobky. Nájdete tu obchody, ale aj dočasné stánky.

V  Sergels Torg je hlavnou nákupnou ulicou Hamngatan, nájdete tu aj slávne obchodné centrum Gallerian, ležiace na rohu Hamngatan a Sergels Torg. Veľmi blízko ležia veľké obchodné domy ako NK alebo Åhléns. Ďalšou nákupnou ulicou je Kungsgatan (od Hötorget po križovatku Kungsgatan a Vasagatan). Pešia zóna Drottninggatan je obklopená samými obchodmi. Hötorget, s obchodným domom PUB je ďalšou z hlavných obchodných štvrtí.

Okolo roku 2000 bola postavená nová obchodná štvrť (SOFO). Rátajte s množstvom mladých ľudí a trendy up-to date atmosférou.

Obchody sú otvorené v pondelok až piatok, od 10:00 hod. do 18:00 hod. (menšie obchody  do 19:00 hod.). V sobotu sa otvára o 10:00 hod. zatvára niekedy medzi 13:00 hod., až 16:00 hod. Raz do týždňa, zvyčajne v pondelok alebo v piatok sú väčšie obchody otvorené od 9:30 hod. do 19:00 hod. (v júli a v auguste do 18:00 hod.).

Zvláštne, nezávislé punkové trhovisko Hornstullstrand Street Market, porovnateľné s londýnskym Camdenom nájdete na ostrove Södermalm. Stánky tu stoja v bývalej mestskej garáži na betónovom parkovisku pripomínajúcom väzenie. Kúpite tu šperky ku kostýmom, second-hand oblečenie, alebo lacné oblečenie začínajúcich dizajnérov. Ak je pekne, stánky sa rozrastú aj na ulicu. Nakupovanie na oficiálnych stránkach mesta.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Biografen Skandia – slávny, éterický kino-palác z roku 1923;

Kaknästornet – retro dekor na vrchu štokholmskej komunikačnej veže;

Maria Magdalena Kyrka – najstarší kostol ostrova Södermalm;

Katarina Kyrka – prekrásna stavba Jeana de la Valĺe, z roku 1695;

Östermalms Saluhall – mix prekrásnej architektúry a lákavých vôní z úžasných stánkov;

Tyska Kyrkan – nemecký kostol pripomínajúci časy hanzy (okolo 1570);

Storkyrkan – 700. ročná štokholmská katedrála;

Stadshuset – ikona mesta postavená z ôsmich miliónov tehál;

Stadsbiblioteket – jeden z klenotov švédskej architektúry, klasický príklad nordického neo-klasicizmu;

Gröna Lund Tivoli – pozoruhodný zábavný park s najvyšším voľným pádom v Európe (80 metrový pád trvá 2 sekundy);

Junibacken – tematický park postáv Astrid Lindgrenovej;

Liljevalchs Konsthall – od februára do polovice marca  konajúca Vårsalongen Art Show, kúpite tu všetko, od vysokého umenia po gýč od začínajúcich, ale aj etablovaných švédskych umelcov;

Riksdagshuset – aj keď to neznie vzrušujúco, budova švédskeho parlamentu je naozaj taká;

Katarinahissen – lanovka spájajúca  Slussen s útesmi Söder, úžasné výhľady a jeden z najlepších barov v Štockholme; Riddarholmskyrkan – dramatické železné veže prepichujúce oblohu, hrobka švédskych kráľov, ďalšia z ikon mesta;

Almgrens Sidenväveri Museum - obdivuhodné múzeum tradičného tkáčstva;

Arkitekturmuseet – 1000 rokov švédskej architektúry;

Armémuseum – horory a hrôzy vojny v rekonštrukciách vojenských barakova a trpiacich civilistov;

Brändström & Stene – jedna z najlepších súkromných galérií, venujúca sa súčasnému umeniu;

Folkens Museum Etnografiska – krokodílie masky z Mali, mongolské jurty, japonské čajovne – múzeum neeurópskych kultúr;

Gustaf Vasa Kyrkan – taliansky neobarokový exteriér, 60 m vysoká kupola s freskami Vicke Andréna, s najväčšou barokovou skulptúrou vo Švédsku - mramorovým oltárom z 18. stor.;

Historiska Museet – od korčúľ z doby ľadovej po renesančné maľby, historická kolekcia 14 000 rokov švédskej histórie;

Kungliga Myntkabinettet – úžasný kabinet mincí s vikingským striebrom, najstaršou mincou sveta ( 625 p.n.l.);

Kungliga Slottet – mamutí palác z 18. Stor so 608 izbami a troma múzeami;

Livrustkammaren – zbrojnica je jednoducho brilantná. S úžasnou kolekciou predmetov pripomínajúcich 500 rokov kráľovských krstov, pohrebov, svadieb, ale aj vrážd. Vrcholom sú kráľovské garderóby;

Moderna Museet – múzeum moderného umenia s „klasikmi“ ako  Jean Tinguely alebo Niki de Saint Phalle;

National Museum – najväčšie švédske múzeum umenia s dielami od stredoveku po prítomnosť. Medzi hviezdne patria diela Cézanna a Watteaua, zo škandinávskych majstrov určite zaujmú CG Pilo, Anders Zorn alebo Carl Larsson, na svoje si prídu aj fanúšikovia dizajnu;

Nordiska Museet – ikonická budova Isaka Gustava Clasona s obrovskou zbierkou rôznych švédskych predmetov (móda, topánky, interiéry). Múzeum vlastní najväčšiu zbierku obrazov Augusta Strindberga;

Östasiatiska Museet – nájdite svojho bodhisattvu v štokholmskom múzeu ďalekého východu, okrem toho aj porcelán, alebo predmety z čias čínskych dynastií  Song, Ming alebo Qing. Nechýbajú ani výstavy súčasnej japonskej kultúr (manga, tetovanie);

Prins Eugens Waldemarsudde – prímorská vila „princa – maliara“ Eugensa so zbierkou diel Andersa Zorna, Carla Larssona alebo Isaaca Grünewalda. Nechýbajú ani diela samotného princa. V záhrade nájdete sochy Carla Millesa, alebo Augusta Rodina;

Skansen – prvé múzeum pod holým nebom na svete, založené už v roku 1891; Spårvägsmuseet – nastúpte do autobusu z roku 1938, do vagónu metra, vymyslite vlastný dopravný systém – to všetko v úžasnom dopravnom múzeu;

Strindbergsmuseet – prejdite sa domom, kde strávil posledné chvíle August Strindberg, prečítajte si z jeho okultného denníka Ockulta Dagboken;

Svensk Form – štokholmské centrum dizajnu s výstavami špičkového industriálneho dizajnu a úžitkového umenia;

Tekniska Museet – obrovské a úžasné múzeum s prvým 4D kinom vo Švédsku, prvé švédske auto, rozprávajúce japonské roboty, alebo retro telefóny;

Vasamuseet – spoznajte život námorníkov zo 17. storočia, alebo morskú archeológiu;

Vin & Sprithistoriska Museet – múzeum turbulentného vzťahu medzi Švédmi a ich milovanými brännvin a punschom.

 

PASY

Štokholm pass ponúka návštevníkom voľný vstup do viac ako 60 hlavných turistických atrakcií, múzeí, ale aj autobusové či lodné prehliadky mesta. S týmito výhodami a s cestovnou kartou ide o najlepší spôsob ušetrenia času a peňazí počas pobytu v Štokholme. Ak si turista nechá odoslať Štokholm pass na adresu ešte pred návštevou mesta, tak si môže v predstihu naplánovať svoj výlet po meste aj za pomoci vreckového sprievodcu, ktorý dostane tiež k passu zadarmo. Pass sa môže zakúpiť 24 – hodinový( 595 SEK), 48 – hodinový (795 SEK), 72-hodinový (995 SEK) a 120 – hodinový (1295 SEK). Pred deti od 6-15 rokov platia polovičné ceny. Pass spolu s dopravou  má nasledovné ceny – 24 – hodinový (715 SEK), 48 – hodinový  (1035 SEK), 72 – hodinový (1235 SEK), 120- hodinový (1775 SEK). Viac info na https://www.stockholmpass.com/.

 

INTERNET

https://www.visitstockholm.com/

http://wikitravel.org/en/Stockholm

https://www.stockholmpass.com/stockholm-attractions/

http://www.destination-stockholm.com/

 

APLIKÁCIE

Stockholm Travel Guide Triposo – turistické informácie mesta – info o pamiatkach, nákupoch, výletoch....+ offline mapa mesta

StreetKäk – informácie o pouličných stánkoch s občerstvením (najlacnejší spôsob stravovania)

Historiska Stockholmsbilder  – historické fotky pamiatok mesta

Swedish Royal Palaces – všetky informácie o desiatich kráľovských palácoch mesta

Spontano – events in Stockholm  - všetko o udalostiach či už športových alebo kultúrnych

SL Transit Map Stockholm – dopravné mapy a cestovné poriadky mestskej verejnej dopravy

 

LETISKO

Arlanda International Airport (ARN)

 

VEĽVYSLANECTVO

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky
Arsenalsgatan 2/3 TR, Box 7183, 10 388, Štokholm, Švédsko

 

BEZ ZÁRUKY

Zaujíma vás, čo si o Štokholme myslel režisér Ingmar Bergman: „ Nie je to žiadne mesto. Je hlúpe myslieť si o tom, že je to mesto. Jednoducho je to väčšia dedina postavená uprostred lesov. Čudujem sa, čo si o sebe myslí, a prečo sa tvári tak dôležito.“ 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa