Lisabon

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Lisbon, Portugalsko



 

Oficiálny názov Lisboa, Lisbon

Už samotná poloha mesta na siedmych pahorkoch a blízko rieky Tejo je ohromujúcim zážitkom. K tomu pridajte rozmanitosť kultúr, uvoľnenú atmosféru, historickú architektúru. Výsledkom je jedno z najpríjemnejších európskych miest. Srdce mesta je široké, jeho bulváre sú obklopené secesnými budovami, mozaikami, chodníkmi a kaviarňami. Pri pohľade od rieky je impresionistickým obrazom v okrových a pastelových farbách, niekedy prerušovaný vežami nespočetných kostolov.

 

DOPRAVA

Miestne atrakcie sú blízko a dajú sa prejsť pešo. Dopravný systém patrí medzi najpoužívanejší a najlacnejší medzi európskymi metropolami. Pri cestovaní je potrebné dávať si pozor najmä na vreckových zlodejov.

Verejnú dopravu spravuje spoločnosť  Carris (www.carris.pt). Najlepšie je kúpiť si nabíjaciu zelenú kartu (7 Colinas Card / Viva Viagem, cena 0,50 euro), ktorá umožňuje po nabití cestovať metrom, električkami, vo väčšine autobusov a lodí. Výnimkou sú autobusy, ktoré neprevádzkuje spoločnosť Carris, tieto majú vlastné lístky. Karta môže byť dobitá troma spôsobmi, napríklad kúpou samostatného lístka (1,45 EUR pri použití karty / 1,85 EUR kúpa u vodiča) – v tomto prípade je lístok platný jednu hodinu a je prestupný, kúpou jednodňového lístka (6,30 EUR), alebo nabitím karty určitou sumou (napríklad v pokladniach prepravcu). Cena za jednu jazdu bude v tomto prípade nižšia (1,30 EUR), ale platí len na jednu jazdu, bez prestupov. Automaty na lístky nájdete na staniciach metra a na vlakových staniciach.

Lisabonské metro – je užitočné pre kratšie transfery a pre presuny na hlavný dopravný uzol Gare de Oriente. Vstupy sú označené červeným „M“. V priestoroch metra môžete obdivovať ukážky súčasného umenia - na stenách nástupíšť, ako dekoráciu schodísk, aj cez priestorové inštalácie.

Mestské autobusy sú premávajú od cca 5:00 do 23:00.

Električky – majú v cestnom pláne dvanásť historických trás. Turistami obľúbená je trasa električkou číslo 28E, z námestia Largo Martim Moniz a spojom 12E z námestia Praça da Figueira úzkymi ulicami štvrte Alfama. Ďalšie zážitkové jazdy ponúkajú električky číslo 15E a 18E.

Nočné spoje  (Madrugada) premávajú od 00:30 hod. do 05:35 hod. Väčšina z nich jazdí zo stanice  Cais do Sodré.

Taxíky – ceny za dopravu taxíkom sú v Lisabone primerané. Na taxík je možné zamávať, objednať si ho telefonicky, alebo cez aplikáciu. Nástupné počas dňa by malo byť 3,25 EUR. Lokálni vodiči majú zlú reputáciu ohľadom privysokých cien pre turistov, hlavne cestou z letiska. Odporúča sa používať aplikácie pre objednávanie Uber, Cabify, 99Taxis,Taxify, alebo MyTaxi.

 

UBYTOVANIE

Lisabon má množstvo menších, lacných penziónov (pensões), ktoré sú často umiestnené vo vyšších obytných domoch, butik-hotelov, aj nadštandardných hostelov. Cez hlavnú sezónu (júl až september) je lepšie zarezervovať si ubytovanie vopred. Vo viacerých penziónoch nemajú výťahy, ak nechcete vláčiť kufre tri a viac poschodí, preverte si aj, či má vaše miesto tento vynález. V dláždených uličkách Alfamy nájdete pokojný spánok, aj keď sa môže stať, že vám k tomu bude spievať miestny fadista. Pekné výhľady ponúkajú ubytovania v oblasti Graça, izby vo štvrti nočných klubov Bairro Alto môžu byť hlučné.

Na letisku, v informačnej kancelárii, tiež existuje možnosť rezervácie hotela, očakávajte ceny 45 – 60 EUR za izby pre dvoch.

Ak plánujete v meste stráviť viac dní, poobzerajte sa po prenájme apartmánov, ktoré nájdete na stránkach www.travelingtolisbon.com. Ceny sa pohybujú okolo 60 EUR za noc, zľava sa poskytuje, ak je váš pobyt dlhší ako jeden týždeň.

Ďalšie informácie nájdete na oficiálnych stránkach https://www.visitlisboa.com/sleep

Rezervujte si ubytovanie v Lisabone online.

 

JEDLO

Lisabonské reštaurácie sú zväčša malé, rodinné podniky, ponúkajúce jedlá za primerané ceny. Lacnejšie spravidla býva denné menu (pratos do dia), ktoré stojí cca 6 EUR. Medzi tradičné jedlá patri bacalhau (solená treska) a pastéis de nata (koláčiky s vaječným krémom). Výhodnejšie ako objednať si z jedálneho lístka, býva „turistické“ menu, ktoré obvykle zahŕňa dva a viac chodov, niekedy aj víno.

Tradičnú portugalskú kuchyňu nájdete v štvrti Chiado. Turistické podniky s viac-chodovým menu spravujú majitelia v časti Baixa. Rua das Portas de Santo Antão sa špecializuje na morské pochúťky.  

Pestré a drobné rodinné bistrá, kde sa môže stať, že majitelia začnú spontánne spievať, nájdete v časti Alfama, ktorej romantické uličky sú ako stvorené pre posedenie vonku, pri počúvaní nečakaného pouličného fado koncertu. 

Pred večerou vám čašník môže priniesť predjedlo (couvert), toto však iba zriedka býva súčasťou hlavného jedla, preto ak nechcete platiť za niečo, čo ste si neobjednali, stačí ak ho necháte tak. Taxikárov sa na odporúčanie ohľadom jedla radšej nepýtajte, na základe skúseností cestovateľov, nie je ich rada objektívna, ale majú dohodu s reštauráciami, ktoré im za turistov platia províziu.

Kaviarne sú  pýchou mesta, ich spektrum je široké od malých podnikov po obrovské secesné paláce. Zoznam reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta.

 

ZÁBAVA

Lisabon je známy svojim nočným životom. Ak sa chystáte na nočnú jazdu, vyberte sa do časti Bairro Alto na neskorú večeru, na miestne drinky (caipirinhu alebo ginjinhu), alebo len na pozorovanie ľudí. Úzke uličky v tejto časti sú plné všetkých druhov barov. Cez týždeň sú bary otvorené do 2:00, cez víkendy do 3:00, párty pokračuje v nočných kluboch. Tieto neotvoria skôr ako o 22:00, niektoré o 23:00, a miestni nezačínajú skôr ako o 1:00.    

Alcântara, Santos, Parque das Nações a oblasť pod hradom sú miesta kde hľadať nočnú zábavu. Takisto okolo dokov (nábrežie) sa sústreďuje ruch a zábava. Väčšina klubov má vstupné 5 – 20 EUR, čo obvykle zahŕňa aj nápoj. Niektoré majú zavedený systém pečiatkovania kartičiek, aby zabezpečili že ste u nich zaplatili dosť.

Turistické informačné kancelárie spravujú kalendár aktuálnych udalostí, tu nájdete viac informácií ohľadom kultúrnych akcií. V stánkoch ponúkajú v tlačovej forme prehľad podujatí What´s on Lisbon.

Mesto ponúka širokú škálu kultúry, experimentálne aj vysoké umenie, úžasné gitary, pouličné divadlo v Chiado, alebo melancholické vystúpenia fado spevákov v Alfame.

 

NÁKUPY

Portugalské tradičné výrobky absorbovali exotické vplyvy, aj pre moreplaveckú minulosť tejto časti sveta. Okrem tradičnej keramiky a kobercov je typickým portugalským suvenírom portské. Obchody sú spravidla otvorené pondelok až piatok, od 9.00 do 13:00, a po sieste od 15:00 do 19:00, v sobotu od 9:00 do 13:00.

Obchody sú vo všetkých častiach mesta, Alfama, Baixa a Rossio ponúkajú exkluzívnu klasiku, elegantné Chiado je štvrť pre nakupovanie alternatívnych, aj módnych značiek. Obchodné domy sú otvorené sedem dní v týždni, od 9:30 do 23:00. Oplatí sa navštíviť aj trhoviská, najznámejším je  Feira da Ladra vo štvrti Alfama.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Katolícke Portugalsko oslavuje festivaly (festas), trhy (feiras) náboženské púte (romarias). Ak pripojíme skoro náboženský vzťah k futbalu, tiež živelnú umeleckú scénu, Lisabon oslavuje po celý rok.

Carnaval – od piatku do utorka, tesne pred popolcovou stredu, Lisabon oslavuje hudbou v uliciach a veľkými podujatiami (vrátane kostýmov) v nočných kluboch. V máji (a v októbri) sem prichádzajú stovky až tisíce pútnikov, vo Fàtime oslavujú zjavenie Panny Márie. Tesne nasleduje júnový Festas dos Santos Populares ( festival populárnych svätých) – sprevádzaný búrlivými sprievodmi, hudbou, tancom, ohňostrojmi, celonočnými parties, a samozrejme omšami. Oslavy bohatej moreplaveckej histórie Portugalska (Festival dos Oceanos) sprevádzajú koncerty, hudba, regaty. Medzi ďalšie vrcholy patrí hudobný júlový festival Super Bock Super Rock a koncom októbra Festival Internacional de Cinema Queer .

Fanúškovia hudobného štýlu fado - Fado aficionados by mali mesto navštíviť v júni, kedy sa usporadúva Fado no Castelo. Prezentuje sa tu typická melancholická portugalská  hudobná tradičná hudba.

Okrem tradičných sviatkov ako Vianoce, Nový rok alebo Veľká noc, Lisabon oslavuje veľký počet náboženských sviatkov ako  Carnaval – deň pred popolnicovou stredou, Corpus Christi  v máji/ júni, sviatok Prijatia (15. august), deň všetkých svätých  (1. november), a sviatok nepoškvrneného prijatia (8 December).      

Medzi historické a politické sviatky patria sviatok práce ( 1. máj), deň slobody (oslavujúci revolúciu v roku 1974) pripadajúci na 25. apríl, deň Portugalska Camões (10 jún), deň republiky (5. október), deň nezávislosti ( pripomínajúci si obnovenie nezávislosti od Španielska v roku 1640) oslavovaný 1. decembra. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Casa dos Bicos -  nezvyčajný hrad zo 16. storočia, je jedna z mála stavieb, ktorá prežila zemetrasenie v roku 1755. Pre svoju netradičnú fasádu prezývaný dom šípok.  V budove je malé múzeum venované José Saramagovi, jednému z najznámejších spisovateľov krajiny.

Gare do Oriente – slávna budova stanice navrhnutá renovovaným španielskym architektom Santiagom Calatravom, pri príležitosti výstavy Expo'98. Preslávila sa svojou ťažkou štruktúrou a konštrukciou pripomínajúcou kosti. 

Igreja de São Roque – nevýrazná fasáda kostola jezuitov zo 16. storočia skrýva bohatý interiér, zložený z niekoľkých kaplniek. Najextravagantnejšou je kaplnka Jána Krstiteľa (Capela de São João Baptista). Kúpil ju výstredný portugalský kráľ  Dom João V. Bola postavená v Ríme, s využitím najdrahších materiálov ako ametyst, alabaster, achát, lapis lazuli a carrarský mramor. Po vysvätení pápežom Benediktom bola kaplnka rozmontovaná a odvezená do Lisabonu.

Museu de Artes Decorativas brilantné múzeum s výstavou nábytku, textilu, šperkov a porcelánu z 15.- 19. storočia v aristokratickom paláci z 17. storočia.

Museu do Design – výstavy nábytku a produktového dizajnu od 1930 do súčasnosti. Veľmi zaujímavá je zbierka prác majstrov ako Capelo, Panton, Gehry, Starck, Newson a  Eames. Často tu prebiehajú aj výstavy súčasného dizajnu. Múzeum je v súčasnosti pre rekonštrukciu zatvorené, predpokladaný dátum ukončenia prác v roku 2019.

Museu do Palácio Nacional da Ajuda – veľké neoklasické múzeum na mieste starého kráľovského paláca, zničeného požiarom v roku 1795. Nádherné zariadenie paláca pochádza z roku 1861, od svatby portugalského kráľa Luisa I. s talianskou princeznou.

Museu Nacional do Teatro - na to, aby ste považovali toto múzeum za pozoruhodné o portugalskej dráme nemusíte vedieť vôbec nič. Prekrásna zbierka je zložená z 300 000 kusov kostýmov, scénických modelov, kulís, plagátov, programov, pohľadníc a fotiek.

Ponte de Vasco da Gama - most dlhý 17 km, široký 30 metrov; najdlhší v Európe so stĺpmi  trčiacimi 85 metrov nad hladinu mora. Most by mal vydržať vetry silné 250 km/ h a zemetrasenia 4,5 krát silnejšie ako kalamita z roku 1755.  

Torre de Belém – jeden z pokladov štvrte Belém a pamiatka chránená UNESCO. Netradičná stavba, postavená ako pobrežný maják na ochranu mestského prístavu. Stavitelia Diogo a Francisco Arruda postavili pre kráľa Manuela I.,prekrásnu budovu plnú rastlinných a morských motívov.

Santa Justa's Elevador - výťah navrhnutý v štýle Gustava Eiffela spájajúci centrum mesta so štvrťou Trinidade, položenou o niekoľko metrov vyššie.

Alfama - najstaršia štvrť mesta, s krivolakými uličkami a domami stojacimi tesne vedľa seba. Počas panovania Arabov bola najdôležitejšou časťou mesta, unikátnu atmosféru si zachovala dodnes.

Cristo Rei - socha Ježiša podobná tej v Riu de Janeiro. Stojí v stometrovej výške na protiľahlom brehu rieky Tejo. Výhľad na mesto je ohromujúci.

Mosteiro dos Jerónimos - veľkolepý  kláštor postavený v manuelínskom slohu, postavený na počesť zámorských plavieb Vasco da Gama, ktorý tu je pochovaný.

 

PASY

Lisboa Card  - karta s ktorou je cestovanie verejnou dopravou v Lisabone zadarmo (platí aj na vlakových trasách do Sintry a Cascais), jej súčasťou je vstup zadarmo do 26 múzeí a mnohých iných atrakcií.  Karta sa kupuje online, po príchode do mesta je možné si ju vyzdvihnúť (na základe potvrdenia o platbe) na letisku, alebo v turistických centrách Lisboa Welcome Center a Foz Palace. Aktivuje sa pri prvom použití. Karta na jeden deň stojí  okolo 19 EUR, dvojdňová okolo 32 EUR, trojdňová okolo 40 EUR.

 

LETISKO

Lisbon Aeroporto da Portela (LIS)

 

INTERNET

https://www.visitlisboa.com/

https://www.metrolisboa.pt/en/

http://www.carris.pt/en/home/

 

APLIKÁCIE

Lisbon Travel Guide – ponúka odporúčania ohľadom toho najlepšieho, čo mesto ponúka, plus hodnotenia cestovateľov. Pomocou tejto aplikácie si viete vytvoriť vlastnú turistickú trasu, vyhľadať atrakcie podľa cieľovej skupiny a nálady (cestovanie s rodinou, miesta s internetom zadarmo, nočný život,..), nájsť udalosti o ktorých vedia len domáci, kontaktovať miestnych online ohľadom odporúčania.

MSW Surf Forecast  - predpoveď počasia pre surferov

Lisbon Metro Guide and Subway Route Planner – naviguje pri cestách metrom v rámci mesta aj v okolí. Funguje aj offline.

 

VEĽVYSLANECTVO Slovenskej republiky v Lisabone

Adresa: Avenida da Liberdade 200, 5Esq., Lisabon (Lisboa) 1250-147, Portugalsko - Portugal

Telefón: +351 21 358 3300
Fax: +351 21 358 3309
E-mail: emb.lisbon@mzv.sk 

 

BEZ ZÁRUKY

Obľúbeným lisabonským svätcom je svätý Anton. Narodil sa v roku 1195, stal sa františkánom, a vykonal množstvo zázrakov. Stal sa patrónom nezadaných žien, modlia sa k nemu dievčatá, aby získali dobrých manželov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa