Fort Berlenga: Pevnosť opradená mýtmi o pirátoch a mníchoch

2017-12-28 00:00:01 |   |    | 

Nepravidelný osemuholník pevnosti Fort of São João Baptista láka množstvo turistov na západné pobrežie Portugalska. Nielenže romanticky vyzerá, ale aj rozpráva dobrodružné príbehy o pirátoch a mníchoch, bočiacich od svetských nástrah.



 

Pevnosť nájdete na najväčšom ostrove zo súostrovia Berlenga v kraji Peniche. Vyrástla na pozostatkoch opátstva Misericórdia da Berlenga zo 16. storočia, ktoré boli mnísi nútení opustiť.

Miesto, ktoré sa zasväteným pôvodne zdalo ako ideálne útočisko na život v odriekaní samoty a ticha, sa totiž stávalo často obeťou útokov lupuchtivých Alžírčanov, Maročanov či dokonca francúzskych pirátov. Drancovanie morskými banditmi im opakovane narúšalo svedomité modlitby a pokánie. Život im nezľahčovalo ani počasie, ktoré ich často odrezalo od pevniny, čo bolo náročné práve v čase lúpežníckych nájazdov.

Neskôr našlo miesto iné využitie, v polovici 17. storočia bolo potrebné zabezpečiť lepšiu obranu pobrežia, preto mala na ruinách kláštora vzniknúť nová pevnosť. Avšak ani stavba vojenského charakteru nebola bezproblémová a prerušil ju útok španielskej flotily, ktorej hlavnou úlohou bol únos Marie Francisky Savojskej.

Tá prišla do Portugalska, aby sa stala manželkou kráľa Afonsa VI. a novou kráľovnou. Únos sa Španielom nepodaril, no kráľ vydal rozkaz k obnove pevnosti a zlepšeniu jej obrannej schopnosti. Prestavba bola definitívne dokončená v roku 1678. Exteriér pevnosti tvorili kasematy (chodby v opevneniach), centrálna časť zasa slúžila ako zbrojnica.

Aj napriek majáku sa morské dno zaliate priezračnou tyrkysovou vodou v okolí tohto pozoruhodného miesta stalo posledným odpočinkom niekoľkých vrakov. Okrem prechádzky v stopách minulosti sa tu teda môžete aj potápať, člnkovať či pozorovať delfíny. Tieto služby si však radšej vopred rezervujte. Ak sa vám zážitkov máli, môžete morské dno pozorovať napríklad aj z loďky so skleneným dnom.  Na stráňach ostrova to tu farbami takisto hýri a vy sa môžete kochať pohľadom na žlté, fialové či ružové kvety.

Berlengy, okrem iného nazývané aj Strieborné pobrežie Portugalska, sú vzdialené asi hodinu severne od Lisabonu a môžete ich navštíviť napríklad loďou z mesta Peniche. Vo vrcholnej turistickej sezóne je dobrým nápadom rezervovať si lístky na loď vopred.  Kráčanie po kľukatom kamennom moste, ktorý k pevnosti vedie, vám dokonale umožní precítiť výnimočnú atmosféru miesta.

Majte však na pamäti, že celý ostrov je prírodnou rezerváciou a domovom mnohých chránených rastlinných a živočíšnych druhov a tak je prirodzené, že vybočiť z vyznačených trás sa zakazuje. Obzvlášť si dajte pozor na vo veľkom počte hniezdiace čajky, ktoré hlasným škriekaním chránia svoje vajíčka.

 

- Lucy Uhorskai -

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa