Cestovanie za babku: Tieto lacné destinácie budú hitom roka

2021-02-09 12:01:00 |   |    | 

Precestovať počas jedného roka veľa krajín si vyžaduje určité umenie plánovania, ale aj správnu voľbu destinácií. Niekedy si môžete dopriať drahšie mestá, ale potom vám zas padne vhod navštíviť lacnejšie krajiny, kde čosi ušetríte. Počas aktuálneho roka budú jasným hitom v nízkonákladovom cestovaní tieto zaujímavé lokality.



 

Rumunsko

Pre Slovákov je táto voľba veľmi dobre známa. K Rumunsku máme blízky vzťah a cítime sa tam dobre. No zväčša sa naša dovolenka týka len pobytu pri mori, prípadne v Transylvánii, kde si chceme pozrieť slávny Drakulov hrad. Táto úžasná krajina nám však ponúka oveľa viac. Naplánujte si tam niekoľkodňový pobyt, ktorý odštartujte priamo v Sofii. Tešiť sa môžete na gurmánske delikatesy z miestnej kuchyne, na ktorých si pochutnáte priamo v centre, ale veľmi dôležitá je aj história, prepojená s neslávnou érou komunizmu.

 

Potom sa už vyberte do hôr, kde máte k dispozícii množstvo turistických chodníkov a v zime si tam môžete vyskúšať i lyžovačku. Nezabudnite na rumunský vidiek, ktorý má krásne čaro a jeho ozdobou sú staré pôvodné domčeky. Nevynechajte ani návštevu nádherného zámku Peleš a zastavte sa v niektorom zo vzácnych drevených kostolíkov s výnimočným freskovým zdobením.

Približné náklady na 1 deň: 20 – 40 eur

 

Gruzínsko

Najmä hlavné mesto Tbilisi sa začalo hlásiť o slovo už počas minulého roka. Gruzínsko ponúka ako najväčšiu výhodu nádhernú nedotknutú prírodu a kultúru. Mnohí cestovatelia si naplánujú len krátky víkendový pobyt v hlavnom meste. Počas tohto výletu sa môžete tešiť na úžasné historické centrum, ktoré prináša skvelú ukážku pôvodnej architektúry. Naplánujte si tiež návštevu kúpeľov, ktoré nadväzujú na silnú tradíciu kúpeľníctva, ktoré k nim priniesli Rimania. Obzrite si nádherné historické priestory, kde v dávnej minulosti oddychovali pôvodní obyvatelia mesta.

 

Po dobrom oddychu si užite cestu lanovkou nad mesto, odkiaľ sa vám naskytne jeden z najkrajších výhľadov. Pokiaľ sa vyberiete na výlet po celej krajine, využite služby domácich sprievodcov, ktorí vám ukážu aj niektoré dobré skryté perly. Sústreďte sa najmä na prírodné atrakcie, pretože tunajšia príroda nemá konkurenciu. Na záver si doprajte pár dní pri Čiernom mori, aby ste si oddýchli a zrekapitulovali všetky tie zážitky.

Približné náklady na 1 deň: 20 – 35 eur

 

Ukrajina

Zabudnite na predsudky a naplánujte si dovolenku v Ukrajine. Tú chváli mnoho zahraničných cestovateľských portálov a bola by veľká škoda, keby sme nedokázali využiť jej blízkosť. Odporúčame vám vybrať sa tam autom a prejsť si krásne mestá priamo v prihraničnej oblasti, kde nájdete viacero zaujímavých historických pamiatok.

 

Využiť môžete aj letecké spojenia s Ukrajinou. V tom prípade vás istotne zláka Kyjev, ktorý prináša také tromfy ako Pečarskú lavru s úžasným zdobením, Námestie slobody alebo Aleju sôch s modernými umeleckými dielami. Pokiaľ sa do ukrajinskej metropoly vyberiete na viac dní, istotne využite aj možnosť výletu do Černobyľu, ktorý aktuálne patrí k najobľúbenejším atrakciám v tejto krajine. No a keď máte radšej modernejšiu stránku Ukrajiny, v tom prípade zamierte do Odesy, ktorá na každom kroku dýcha umením a kultúrou.

Približné náklady na 1 deň: 15 – 40 eur

 

Maďarsko

Kým sa cestovanie opäť rozbehne na plné obrátky, využite možnosť navštíviť naše okolité krajiny. Maďarsko je pre Slovákov stále ideálnou voľbou na výlety, pretože aj vysoko kvalitné služby si môžete dopriať za rozumnú cenu. Ak ste ešte nikdy neboli v Budapešti, vyberte sa tam na jar, aby ste si vychutnali mesto s jeho všetkými vôňami, rozkvitnutými záhonmi a nádhernou architektúrou. Navštívte Baziliku svätého Štefana, parlament, prevezte sa na lodi a zájdite na nádhernú vyhliadku na Citadele.

 

Maďarsko opäť najlepšie spoznáte na dovolenke vlastným autom. Vďaka tomu môžete navštíviť všetky tie historicky cenné mestá, uvidíte nádherné architektonické lokality ako Stoličný Belehrad a potom sa pomaly presuňte k Balatonu, kde máte dovolenku ako pri mori. Veľmi obľúbené je najmä levanduľové mesto Tihany. Počas cestovania v Maďarsku nemožno opomenúť ani ich fantastickú gastronómiu a dobrú zábavu, ktorú rozpútajú počas posedenia pri pohári dobrého vína.

Približné náklady na 1 deň: 25 – 50 eur

 

Kapverdy

Medzi najlacnejšími destináciami nechýbajú ani tie krajiny, kde si síce priplatíte za letenku, ale už samotné náklady priamo na mieste vás vyjdú veľmi lacno. Typickým príkladom takéhoto turizmu sú Thajsko, Kuba alebo Vietnam, z aktuálnych noviniek potom vedú Kapverdy. Tieto ostrovy ponúkajú aj luxusnejšie bývanie v rezortoch, ale pokojne si tam môžete zvoliť tiež ubytovanie v súkromí. To na veľmi dobrej úrovni prevádzkujú najmä Európania, ktorí na ostrovoch našli svoj nový domov.

 

Kapverdy vám predovšetkým ponúkajú pocit slobody. Môžete si užiť výlety na duny, plávanie, vodné zábavky a taktiež spoznať tunajšiu zaujímavú kultúru. Nechajte sa vtiahnuť úprimnosťou domácich a ich láskou k životu a odíďte odtiaľ s novým pohľadom na svet.

Približné náklady na 1 deň: 30 – 60 eur

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa