Dovolenka v Grécku trochu inak: Vyberte si ostrov z vášho obľúbeného filmu

2021-04-26 12:00:00 |   |    | 

Grécke ostrovy ponúkajú nádhernú prírodu, ktorá je ako stvorená aj pre filmovanie. Kvôli tomu sa im do týchto končín podarilo zlákať viacero štábov, ktoré tam nakrútili hneď niekoľko obľúbených kinohitov. Preto keď si neviete vybrať miesto vašej budúcej letnej dovolenky, môžete sa rozhodnúť aj podľa vašich obľúbených filmov.



 

Amorgos – Magická hlbočina

Francúzska kultovka od režiséra Luca Bessona sa stala medzi divákmi tak obľúbenou najmä kvôli úžasnej atmosfére, ktorú so sebou prináša. Film Magická hlbočina zachytáva príbeh dvoch mužov, ktorí milujú riskovať a potápajú sa bez použitia dýchacích prístrojov. Obaja sa snažia vzájomne prekonať, čo sa nakoniec skončí veľkou tragédiou. Málokto vie, že to čarovne krásne more a príroda sa v skutočnosti nenachádzajú vo Francúzsku, ale na gréckom ostrove Amorgos, ktorý sa po premiére tešil veľkej popularite medzi filmovými fanúšikmi.

Pokiaľ sa chcete pozrieť na miesta nakrúcania, tak by ste predovšetkým mali zájsť na pláž Agia Anna, ktorá zohráva v deji dôležitú úlohu. Okúpte sa v mori, ktoré je skutočne nádherné a užite si nedotknutú prírodu, tak ako ju zobrazujú vo filme. Ďalšie krásne pláže sa nazývajú Mouro a Levroso, ktorá je kvôli pieskovému charakteru veľmi obľúbená aj medzi dovolenkármi. Rovnako populárna je Aigiali, kde sa nachádza niekoľko dovolenkových rezortov.

Na ostrove nájdete veľa nádherných historických stavieb. Spomedzi nich nepochybne dominuje kláštor Hozoviotissa, ktorý bol postavený v typickom gréckom štýle a ponúka najkrajšie výhľady na okolie. Pokiaľ máte dobrú kondíciu, prenajmite si bicykel, pretože takto môžete spoznať aj skryté zákutia ostrova. Počas potuliek nevynechajte ani návštevu v tunajších tavernách, ktoré podľa Grékov patria k tým najlepším v krajine.

 

Skopelos – Mamma Mia

Kto miluje skupinu Abba, istotne si nenechal ujsť ani filmový muzikál, ktorý predstavuje ich najväčšie hity v tom najkrajšom prostredí. Hlavný dej sa odohráva okolo slobodnej matky, ktorú stvárnila Meryl Streep, a jej dcéry, ktorá túži vedieť, ktorý z troch možných bývalých priateľov jej mamy by mohol byť jej otcom. Krátko pred svadbou sa pustí do ich spoznávania, ktoré je prepletené chytľavými piesňami.

V druhom pokračovaní sa čiastočne vraciame do minulosti a spomína sa na románik Meryl Streep. Sleduje aj príbeh jej dcéry, ktorá si na ostrove otvára vlastný hotel a taktiež jej hrozí, že sa stane slobodnou matkou. Počas sledovania filmu sa pristihnete nielen pri tom, ako si spievate všetky chytľavé piesne, ale aj že zatúžite po dovolenke v Grécku.

Keď sa chcete vybrať po stopách svojich obľúbených hrdinov, v tom prípade si zarezervujte dovolenku na nádhernom ostrove Skopelos. Film sa nakrúcal najmä v exteriéri a v tunajšej nádhernej prírode. Prenajmite si auto a sami objavujte tieto zaujímavé miesta. Naplánujte si tiež výlet ku kostolu Agios Ioannis, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na celé pobrežie. Časť scén vznikla aj na neďalekom ostrove Skiathos, ktorý je známy jeho nočným životom.

 

Kefalónia – Mandolína kapitána Corelliho

Hlavnými hviezdami tohto romantického príbehu sú Penélope Cruz a Nicolas Cage. Osud týchto ich dvoch postáv sa prepojí počas svetovej vojny. Cage spolu so svojimi vojakmi nie sú na gréckom ostrove najprv vítaní, ale potom si už veľmi rýchlo získajú srdcia domácich obyvateľov. V tom čase sa zamiluje aj do Penélope, ktorá už mala snúbenca. No osud to zariadi inak a oni si nakoniec k sebe nájdu cestu. Lenže od tohto momentu musia riešiť aj jednu z najťažších dilem, či majú zostať a chrániť Grécko, alebo budú ďalej utekať pred vojnou.

Scény do tohto príbehu sa nakrúcali najmä na ostrove Kefalónia. Ten je druhým najväčším v krajine a zároveň ponúka aj jedno z najkrajších prírodných miest. Preto určite neleňte a snažte sa ho spoznať či už prostredníctvom miestnej dopravy, alebo pri objednávke tour. Spomedzi všetkých atrakcií si istotne pozrite morskú jaskyňu, ktorá je magnetom pre množstvo turistov.

Nezabúdajte na malé dedinky, ktoré sa preslávili rybolovom a vďaka tomu sa stávajú aj hviezdami na gastronomickom nebi. Keď si chcete oddýchnuť na pláži, v tom prípade zájdite na Petanoi, ktorá je známa vďaka tyrkysovo priezračnej vode.

 

Korfu – Len pre tvoje oči

Grécko nechýba ani na zozname filmových lokalít, kde sa vo svojich príbehoch pozrel novodobý hrdina James Bond. V tejto krajine sa nachádzala jedna z najstarších častí tejto série, ktorá sa volá Len pre tvoje oči a jej hlavnou hviezdou bol ešte Roger Moore. Charizmatický agent v službách britskej kráľovnej tam rieši svoj tajný prípad potopenia špionážnej lode. Vďaka tomu sa podarilo spopularizovať aj medzi Slovákmi obľúbený ostrov Korfu.

V scénach sa objavuje najmä oblasť okolo letoviska Kalami. Uvidíte tam starú pevnosť a palác Achilleion. Ostrov je medzi turistami známy ako kozmopolitné miesto, ktoré je určené najmä pre rodinné dovolenky a pre tých, ktorí chcú spoznať tunajšiu históriu a životný štýl. Namiesto divokých večierkov sa vyberte na spoznávanie tunajších múzeí, pozostatkov dobových stavieb a istotne nevynechajte mesto Spianada s jeho najväčším štvorcovým námestím.

 

Kréta – Grék Zorba

Kto z milovníkov Grécka by nepoznal aj film Grék Zorba? Jeho príbeh vám priblíži návrat na Krétu mladého spisovateľa a charizmatického muža, ktorý môže svojich blízkych naučiť veľa nielen zo svojich skúseností, ale aj zo svojho bezstarostného spôsobu života. Pamätná je najmä scénka, v ktorej tancuje tradičný grécky tanec, podľa ktorého sa neskôr učili tancovať milióny ľudí vo svete.

Kréta je zároveň spolu s Korfu a Rodosom jednou z najpopulárnejších destinácií dovolenkujúcich Slovákov. Veľmi vyhľadávaný je najmä prístav Venetian, kam by ste sa istotne mali vybrať aj počas romantického západu slnka. Potom nezabudnite na jednu z osemdesiatich pláží a užite si viaceré architektonické pamiatky. Ochutnať musíte aj tradičné jedlá, ktoré sú na Kréte trošku odlišnejšie ako vo zvyšku krajiny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa