Zlomený obelisk + ďalších 9 zaujímavostí o chrámovom komplexe v Karnaku

2022-08-05 12:00:00 |   |    | 

Hneď po pyramídach je ďalšou obľúbenou egyptskou pamiatkou chrámový komplex v Karnaku. Toto historicky veľmi cenné miesto odkrýva dejiny krajiny a spôsob života, akým tu kedysi žili ich predkovia. V súčasnosti sa už podarilo uchovať len pozostatky pôvodného sídla, ktoré napriek tomu ročne lákajú tisíce nových turistov.



 

1. Chrámový komplex paril medzi najdlhšie budované stavby v Egypte. Od položenia základného kameňa až po definitívne posledné úpravy prešlo takmer 2000 rokov. Na projekte sa podieľalo niekoľko faraónov a každý z nich na ňom zanechal svoju pečať. Postupne sa tak z jednoduchej svätyne stal veľký areál s rôznymi architektonickými štýlmi a prepracovanými detailmi.

2. Karnak bol v minulosti rozdelený do štyroch hlavných častí - Mut, Amun-Ra, Montu a chrám Achnatona IV. Ten už v súčasnosti neexistuje, zostalo z neho iba pár ruín a zvyšok komplexu slúži na archeologické účely, ktoré ešte stále odhaľujú ďalšie zaujímavé tajomstvá.

3. Pýchou Karnaku je veľké množstvo stĺpov, ktoré sú zaujímavo zdobené a nádherná je aj časť s niekoľkými vedľa seba sediacimi sfingami. Jedným z centrálnych bodov je obelisk, ktorý je vysoký takmer 30 metrov a váži vyše 300 ton.

4. Jednou z dominantných častí je Veľká hypostylová sála, ktorá sa rozprestiera na ploche 5000 metrov štvorcových. Pozostáva zo 134 stĺpov, ktoré postavili v šestnástich radoch. Ich výška je rôzna, aby tak vytvorili zaujímavejší efekt.

5. Pri výstavbe komplexu spotrebovali veľké množstvo ťažkých kameňov. Kvôli tomu museli vymyslieť spôsob, ako ich premiestňovať na želané miesta. Historici sa domnievajú, že si robotníci museli vyrobiť najprv rampy, ktoré boli buď taktiež z kameňov, alebo ich vyrobili zo zmesi blata, piesku a tehál. Po dokončení stavby ich museli opäť odstrániť.

6. Neodhalenou záhadou je, ako dokázali v minulosti prenášať do Karnaku všetok materiál. Podľa historických záznamov sa totiž granit použitý na jednom z chrámov vyskytoval len v 160 kilometrov vzdialenej oblasti. Ďalšie kamene zase pochádzali z miesta, ktoré sa nachádza 65 kilometrov od komplexu.

7. V Karnaku našli veľmi vzácne nálezy v podobe medicínskych nástrojov, ktoré používali Egypťania. Bolo fascinujúce pozorovať, koľko z nich sa takmer verne podobá pomôckam, ktoré používajú súčasní doktori. Nájde sa medzi nimi napríklad skalpel, lekárske kliešte a dokonca aj pôrodné kreslo, ktoré uľahčovalo ženám rodenie detí.

8. Dejiny Karnaku ukončila éra, počas ktorej priniesli do Egypta kresťanstvo. Kvôli tomu rímsky cisár Konštantín I. prikázal zatvoriť všetky pôvodné chrámy v krajine a nechal tam postaviť kostoly. Dokonca aj v tomto areáli vznikli medzi pozostatkami menšie svätostánky.

9. V chrámovom komplexe sa pôvodne mal nachádzať aj najvyšší obelisk na svete. Jeho výška mala byť 42 metrov a vážiť mal až 1090 ton. Lenže počas výstavby neuniesol túto ťarchu, zlomil sa a spadol. Pri návšteve Karnaku si ho môžete pozrieť, ako odvtedy leží nepohnuto na zemi. Od domácich dostal pomenovanie „nedokončený obelisk“.

10. Prvý Európan uvidel chrám až v 16. storočí. Týmto človekom mal byť rodák z Benátok, ktorý bol v týchto končinách obchodovať. Jeho kroky už potom nasledovali prví archeológovia, ktorých nasledovali stovky ich kolegov. Až dodnes v tunajšom regióne pracujú odborníci na históriu z celého sveta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa