Svietiaca pláž na Maldivách - zázrak z dielne prírody

2023-04-13 12:30:00 |   |    | 

Vo svete nájdete hneď niekoľko svietiacich pláží, tá najznámejšia sa nachádza na maldivskom ostrove Vádú. Stačí si počkať na zotmenie a spustí sa nádherné divadlo, na ktoré nikdy nezabudnete.



 

Efekt vytvorený fytoplanktónom

Nádherný efekt spôsobuje fytoplanktón, ktorý sa nazýva ligulodinium polyedrum. Ide o jedinečný druh riasy, ktorá sa vo vode nachádza po celý čas. Cez deň však nie je vôbec viditeľná, pretože nespôsobuje žiadne zmeny. No keď nastane noc, spustí sa chemická reakcia, ktorá spôsobí svetielkovanie. V podstate ide o obrannú reakciu rias, ktoré chcú takto odplašiť nepriateľa. Čím je rias viac, tým je efekt intenzívnejší a najlepšie si ho preto vychutnáte na ostrove Vádú, ktorý sa nachádza pri atole Raa.

 

Môžete sa tam aj kúpať

Pri mnohých prírodných zázrakoch platí pravidlo, že do neho nesmie zasiahnuť ľudská ruka, aby sa neporušilo jedinečné prostredie. V prípade fytoplanktónu však platí výnimka. Dokonca ak ho chcete vidieť vo väčšom množstve, mali by ste vojsť do vody a rozvíriť ju. Stačí prejsť rukou pomedzi vlny a zrazu sa spustí obranná reakcia, vďaka ktorej je pobrežie ešte žiarivejšie. Riasy nie sú pre človeka vôbec nebezpečné, preto sa pokojne môžete vybrať aj na nočné kúpanie. Keď sa ponoríte do vody, automaticky sa všetko okolo vás rozsvetielkuje. Vďaka tomu sa z pláže na Vádú stáva perfektné miesto na romantické rande alebo žiadosť o ruku.

 

Najlepšie ich uvidíte od júna do októbra

Svietiaca pláž na Maldivách je celoročne voľne prístupná. Môžete sa tam vybrať sami na plavbu zo susedných ostrovov, alebo si rezervujte výlet s cestovnou kanceláriou. Ideálne obdobie na jej návštevu začína od júna. Vtedy majú totiž fytoplanktóny väčšiu silu a sú výraznejšie. Toto priaznivé obdobie trvá až do konca októbra. Pokiaľ prídete na Maldivy na dovolenku po splne Mesiaca, máte veľké šťastie. Počas tmavších nocí, keď nie je obloha tak jasná, riasy viac svietia a vytvára to ešte magickejšiu atmosféru.

 

Skromný ostrov vám ukáže inú tvár Maldív

Maldivy sú krajinou kontrastov. Zatiaľ čo na jednej strane máte ostrovy s tými najluxusnejšími rezortmi, na tej druhej tam býva množstvo chudobných ľudí vo veľmi skromných podmienkach. Vádú patrí práve k takýmto menej rozvinutým oblastiam jeho približne 500 ľudí žije veľmi jednoducho. Ostrov nie je rozlohou veľký, takže si ho stihnete pozrieť v priebehu jedného dňa. Nachádza sa tam len menšie múzeum o lokálnej histórii.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa