Šokujúci exponát v múzeu: Nohavice z ľudskej kože mali majiteľovi priniesť obrovské bohatstvo

2023-08-09 09:00:00 |   |    | 

Škandinávia je synonymom prekrásnej prírody, turistom je však známa aj ako domov niekoľkých bizarných múzeí. V Dánsku napríklad uvidíte najväčšiu zbierku šperkov z ľudských vlasov a na Islande zasa penisy 93 živočíšnych druhov. Tento ostrov však ukrýva ešte jednu podivnosť – nohavice z ľudskej kože.



 

Island v 17. storočí zrejme nebol najlepším miestom na život. Väčšina obyvateľov ledva prežívala a denne čelila nebezpečenstvám v podobe hladu, prírodných katastrof aj nájazdov pirátov. Mnohí sa preto utiekali k mágii, hoci im za ňu podobne ako v iných častiach sveta hrozila poprava. Dodnes sa zachovalo množstvo informácií o rituáloch, pri ktorých často využívali ľudské výlučky alebo časti tiel.

K najbizarnejším patrí kúzlo na privolanie tvora nazývaného „tilberi“, čo je dvojhlavý had, ktorý pomáha ľuďom kradnúť kozie mlieko. Najskôr bolo potrebné ukoristiť rebro z nedávno pochovanej mŕtvoly, potom ho omotať sivou vlnou (tiež ukradnutou, najlepšie z oviec patriacich vdove) a tento strašidelný totem nakoniec položiť medzi prsia ženy. Tá ho musela počas nasledujúcich troch týždňov kŕmtiť hostiou a podivná bábka pomaly rástla a ožívala, až kým nebola schopná odkráčať k susedovi, vycicať mlieko z jeho kôz a priniesť ho svojej stvoriteľke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arne Bosselmann (@arne_bo)

 

Ešte známejšou je legenda o „nekrogatiach“, ktorými si mal čarodejník zabezpečiť neobmedzené bohatstvo. V prvom rade musel požiadať nejakého žijúceho muža o súhlas a ak ho dostal, po jeho smrti sa pustil do „práce“. Najskôr počkal, kým telo pochovajú, potom ho vykopal a nakoniec stiahol dolnú polovicu z kože bez toho, aby vznikli nejaké diery alebo trhliny. Tak vznikol pár nohavíc, ktoré si čarodejník musel obliecť na holé telo, kde s ním rýchlo splynuli. Do prázdneho mieška vložil pergamen so špeciálnym symbolom (nábrókarstafur) a mincu, ukradnutú vdove po zosnulom. To všetko spolu zaručilo, že sa miešok už navždy plnil peniazmi iných.

 

Nohavice mohli využívať celé generácie. Ich majiteľ sa však tohto bizarného kusu odevu musel zbaviť už pred smrťou, inak hrozilo, že jeho telo zamoria vši a nikdy nenájde pokoj. Keď teda cítil, že sa blíži jeho koniec, vytiahol z nekrogatí pravú nohu, do prázdneho otvoru vstúpil ich nový budúci majiteľ a až potom mohol ten pôvodný vystúpiť aj z ľavej časti a v pokoji umrieť.

 

Hoci sa predpokladá, že v skutočnosti takého nekrogate „nábrækur“ nikdy nikto nevytvoril a vždy existovali len v miestnych ľudových legendách, ich desivo realistickú reprodukciu vystavuje Múzeum mágie a čarodejníctva v Hólmavíku. Mestečko leží v odľahlej časti Islandu s názvom Stradnri, kde v 17. storočí popravili dvadsaťjeden ľudí za praktizovanie mágie. Ak chcete lepšie pochopiť drsné životné podmienky, ktoré ich k tejto nebezpečnej činnosti viedli, navštívte aj farmu Klúka v Bjarnafjörðure.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa