Ľudské práva vo svete: Tretie pohlavie uznáva len niekoľko málo štátov

2023-11-02 16:00:00 |   |    | 

Nemecko ako prvá európska krajina zaviedlo pred desiatimi rokmi od 1. novembra 2013 možnosť neuvádzať u detí v rodných listoch ani mužské, ani ženské pohlavie. Podobne rieši postavenie ľudí, ktorí sa narodili s nejasným pohlavím, alebo im rodové vymedzenie na muža a ženu nevyhovuje, iba pár ďalších krajín vo svete. Zmenu občianskeho statusu umožňuje všeobecne transsexuálom len asi 20 krajín vo svete, zatiaľ čo iné krajiny legislatívu, týkajúce sa tejto citlivej otázky, ešte sprísnili.



Prelomové ustanovenie Občianskeho zákonníka v Nemecku pred desiatimi rokmi sa ale vzťahuje len na tých, ktorí od jeho platnosti prišli na svet s nejednoznačným pohlavím. Taký človek sa môže podľa normy moci v budúcnosti sám rozhodnúť, ku ktorému pohlaviu sa sám prikloní, má však tiež právo sa nerozhodnúť, a zostať tak u "tretieho pohlavia". Podľa nemeckých médií môže byť ľudí, ktorí sa narodili s mužskými aj ženskými pohlavnými orgánmi, v osemdesiatimilionovom Nemecku medzi 16.000 a 800.000. Presné štatistiky ale nie sú k dispozícii.

Ľudia s nejednoznačným pohlavím sa do tej doby museli vyhlásiť buď za muža, alebo za ženu. Väčšina z nich v minulosti tiež musela už v ranom detstve podstúpiť operatívnu zmenu genitálií a následne dlhodobú hormonálnu liečbu. Nemecká lekárska etická rada v roku 2011 odporučila od takéhoto postupu upustiť, pretože liečba vyvolávala u pacientov neistotu ohľadom vlastnej identity. Zavedenie "neurčitého pohlavia" do zákona potom odporučil nemecký ústavný súd. Podľa neho patrí právo určiť vlastné pohlavie k základným ľudským právam.

Priekopníkom v uznávaní tretieho pohlavia sa stala Austrália, kde je dnes možné sa slobodne rozhodnúť pre "intersexuálne pohlavie", podobne ako na Novom Zélande, Malajzii či v Nepále, ktorý začal uznávať tretie pohlavie aj v cestovných pasoch, a to od augusta 2015. Podobný prístup majú v Indii a Bangladéši, kde je "tretie pohlavie" tradičným kultúrnym fenoménom.

Jednou z prvých krajín vo svete, ktoré oficiálne uznali takzvané tretie pohlavie, sa v roku 2009 prekvapivo stal Pakistan. V roku 2017 tam bol vydaný prvý transgenderový pas a niektoré transgenderové osoby tam už kandidovali aj vo voľbách. Možnosť zvoliť si neurčité pohlavie poznajú aj v Kanade, Rakúsku, Dánsku, Portugalsku alebo v niektorých štátoch USA.

V ďalších európskych krajinách sa zatiaľ tretie pohlavie neuznáva. Napríklad vo Švajčiarsku tamojšia vláda vlani v decembri odmietla návrh, ktorý by umožnil uvádzať v oficiálnych dokumentoch tretie pohlavie či kolónku pohlavia nechávať prázdnu. Vláda uviedla, že princíp dvoch pohlaví je pevne zakorenený vo švajčiarskej spoločnosti a pre navrhovanú zmenu nie sú pripravené podmienky. Zavedenie tretieho pohlavia by si tiež vyžiadalo množstvo ďalších legislatívnych zmien, napríklad ohľadom vojenskej služby.

Podobne vo Francúzsku v máji 2017 odmietol tamojší najvyšší súd uznať takzvané tretie pohlavie, keď zamietol žiadosť 65-ročnej intersexuálnej osoby, ktorej pohlavné orgány nie sú typicky mužské, ani typicky ženské, aby jej úrady do dokladov zapísali do kolónky pohlavia výraz "neutrálny".

V Japonsku rozhodol tamojší najvyšší súd minulý týždeň, že zákon, podľa ktorého musia transgenderové osoby podstúpiť operáciu, aby im bola oficiálne uznaná zmena pohlavia, je protiústavný. Postoj Japonska v tejto záležitosti bol dlhodobo terčom kritiky medzinárodných organizácií. Podľa japonského zákona ľudia, ktorí si chcú zmeniť pohlavie, musia uviesť, že im bola diagnostikovaná rodová dysfória, a musia splniť päť požiadaviek: byť starší ako 18 rokov, nebyť v manželskom zväzku, nemať maloleté deti, mať genitálie zodpovedajúce novozvolenému pohlaviu a nemať funkčné reprodukčné orgány. Tieto podmienky sú predmetom kritiky.

Podľa Medzinárodného združenia lesieb, gayov, bisexuálov, transgenderových osôb a intersexuálov (ILGA) iba 24 členských štátov OSN umožňuje transsexuálom zmeniť svoj občiansky status jednoduchým vyhlásením. V približne štyridsiatich ďalších krajinách podlieha táto zmena občianskeho statusu správnemu alebo súdnemu konaniu, ktoré môže trvať roky a zahŕňa povinnosť podstúpiť psychiatrickú diagnózu, hormonálnu liečbu, operáciu zmeny pohlavia alebo sterilizáciu.

V niektorých krajinách sa legislatíva naopak sprísňuje. Napríklad Rusko prijalo tento rok v júli zákon zakazujúci zmenu pohlavia. A pakistanský federálny súd tento rok v júni zrušil niekoľko opatrení zákona z roku 2018, ktorý priznával historické práva transgenderovej komunite. Pakistan však naďalej uznáva existenciu tretieho pohlavia.

V Spojených štátoch v roku 2021 zakázal Arkansas ako prvý americký štát maloletým prístup k hormonálnej alebo chirurgickej liečbe pri zmene pohlavia. Vlani v júni federálny súd toto rozhodnutie zrušil, medzitým však tento príklad nasledovalo približne dvadsať ďalších štátov, vrátane Floridy a Texasu. A krok späť urobilo aj Maďarsko, kde transgenderové a transsexuálne osoby, či už podstúpili chirurgický zákrok, alebo nie, nemôžu od roku 2020 žiadať o zmenu pohlavia na matrike.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa