Najslávnejšia literárna prvotina: Zrodil sa Frankenstein vďaka stávke?

2024-01-21 00:00:00 |   |    | 

Celý svet pozná príbeh o Frankensteinovi, tvorcovi desivého monštra. Jeho autorka Mary Shelleyová ale v čase jeho vzniku ešte vôbec spisovateľkou nebola a na originálny námet prišla vlastne náhodou, pri stávke na večierku s priateľmi.



 

Pokiaľ je možné veriť v predurčenie, potom Mary Wollstonecraft Godwinová (1797 – 1851) je na literárnu slávu priamo stvorená. Jej otec William Godwin (1756-1836) pôsobí ako novinár, spisovateľ a nakladateľ. Matka, predčasne zosnulá feministická spisovateľka a prekladateľka Mary Wollstonecraftová (1759–1797), za sebou zanechala množstvo filozofických diel o vzdelaní a ženských právach.

 

Odporné leto

Mary má iba 17 rokov, keď ju očarí jeden z priateľov jej otca, básnik a spisovateľ Percy Bysshe Shelley (1792–1822). Má už za sebou prvé vydané eseje a básne a v očiach nadšenej dievčiny má len jednu drobnú vadu - je ženatý. V júli 1814 ale svoju tehotnú manželku opúšťa a vrhá sa do náručia novej lásky. Spolu s nevlastnou sestrou Mary, Claire Clermontovou (1798-1879), a spisovateľmi Georgom Gordonom Byronom (1788-1824) a Johnom Polidorim (1795-1821) sa vydávajú na potulky Európou. Zakotvia vo vile Diodati pri Ženevskom jazere. Počasie ale príliš nepraje výletom. „Bolo to daždivé a odporné leto,“ bude neskôr spomínať Mary…

 

Krok k dospelosti

Večery pri krbe si spoločnosť spestruje debatami o literatúre a jedného dňa si priatelia pri takom sedení predčítajú nemecké strašidelné príbehy z antológie Fantasmagoriana. „Poďme všetci tiež napísať niečo také!“ zrodí sa nápad v hlave lorda Byrona. Mary je obklopená úspešnými literátmi a príliš si neverí. Potom ju ale uprostred bezsennej noci posadne predstava oživenej mŕtvoly. „Ako desivý by bol účinok ľudského úsilia vysmievať sa úžasnému mechanizmu Stvoriteľa?“ uvažuje a púšťa sa do písania. „Toho leta vo Švajčiarsku som prvýkrát vstúpila z detstva do dospelosti,“ uvedomí si neskôr.

 

Autorka v utajení

Po návrate do Londýna a po smrti Percyho ženy uzatvárajú Mary so Shelleym 30. decembra 1816 sobáš. Mary prijíma meno svojho manžela. A román, ktorému dáva názov Frankenstein alebo moderný Prométheus a ktorý sa raz stane bestsellerom, tiež dokončí. Kniha zatiaľ vychádza v náklade iba 500 výtlačkov v troch tenkých zväzkoch v januári 1818, meno autorky nie je uvedené, ale pretože predslov obstará Percy Bysshe Shelley, čitatelia dochádzajú k názoru, že Frankensteina napísal on. To sa ale čoskoro napraví. V druhom vydaní v auguste 1823 ani v stovkách ďalších po celom svete už na titulnej strane meno Mary Shelleyovej nechýba.

 

Plná smútku

Spisovateľka v neskorších rokoch napíše ešte niekoľko kníh, žiadna ale nedosiahne slávu jej prvotiny. Jej život bude naplnený skôr smútkom ako radosťou. Príde o tri deti a až štvrtý potomok prežije, v roku 1822 sa za podivných okolností utopí jej manžel. Sama autorka jedného z hlavných diel svetovej literatúry potom niekoľko rokov trpí bolesťami spôsobenými nádorom na mozgu, ktorému podľahne vo veku 53 rokov.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Luděk Příhoda

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa