OBRAZOM: Leninovi priaznivci si pred mauzóleom pripomenuli 100. výročie jeho smrti

2024-01-21 22:00:00 |   |    | 

Nostalgickí priaznivci Vladimíra Iľjiča Lenina sa dnes zišli v ruskom hlavnom meste pred Leninovým mauzóleom, aby si pripomenuli 100. výročie smrti otca boľševickej revolúcie a Sovietskeho zväzu.



 

Pod nádherne modrou zimnou oblohou a napriek teplotám, ktoré klesli až k mínus 15 stupňom Celzia, postávali na Červenom námestí v srdci Moskvy desiatky ľudí, aby sa poklonili, položili kvety či inak vzdali úctu Leninovým ostatkom, uviedla agentúra AFP.

Mauzóleum, postavené z červeného a čierneho kameňa, v ktorom sa nachádza nabalzamované Leninovo telo, stojí v tieni Kremľa od roku 1930. Od rozpadu Sovietskeho zväzu pred viac ako 30 rokmi zostáva turistickou atrakciou.

Štyridsaťsedemročná mestská zastupiteľka Julija povedala, že prišla na Červené námestie, aby "uctila pamiatku nášho vodcu, zakladateľa Sovietskeho zväzu", ktorý "bojoval za spravodlivosť".

"Zohral dôležitú úlohu nielen pre Rusko, ale pre celý svet," myslí si o Leninovi sedemdesiattriročný Nikolaj. Tento názor zdieľa aj jeho rovesníčka, dôchodkyňa Olga, podľa ktorej Lenin "urobil naozaj veľa". "Vytvoril štát," zdôraznila na záver.

Medzi prítomnými niektorí držali v rukách portréty sovietskeho vodcu, ktorý zomrel vo veku 53 rokov v roku 1924. Ďalší držali v rukách červenú vlajku komunistickej strany, ktorá zostáva jednou z politických strán zastúpených v parlamente a smie sa zúčastniť volieb.

Lenin "predstavuje ideál, ktorý treba nielen rešpektovať, ale aj nasledovať", domnieva sa Valentina (78), držiaci v rukách malú kyticu. Aj táto dôchodkyňa verí, že iba Leninovo učenie môže pomôcť Rusku "vyjsť zo súčasnej situácie". "Naša krajina je na pokraji zrútenia," povedala.

Je to udivujúce, ale v istom zmysle Lenin zostáva dôležitou politickou figúrou aj v súčasnom Rusku, poznamenal k výročiu ruský spravodajský server Meduza, pôsobiaci v exile. Ešte celkom nedávno aj niektorí členovia "mocenskej vertikály", ako čečenský vodca Ramzan Kadyrov či exminister kultúry Vladimir Medinskij, navrhovali vyniesť Lenina z mauzólea.

Na pozadí vojny a ideologizácie ruskej politiky ale takéto reči umĺkli a štát sa čoraz viac opiera o sovietske praktiky, napísala Meduza. Režim ruského prezidenta Vladimíra Putina podľa nej už viac ako dve desaťročia využíva "leninskú otázku" pre svoje ciele.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa