Chvíľka nepozornosti a nešťastie je na svete. Tieto úžasné pamiatky sveta zničil požiar

2024-04-21 00:00:00 |   |    | 

Tento týždeň svet zasiahla správa o požiari jednej z najznámejších pamiatok v Kodani, renesančnej budovy burzy z 1. polovice 17. storočia. My Slováci zas máme ešte v živej pamäti, ako sme sa pred pár rokmi bezradne pozerali na plamene, ktoré pohltili hrad Krásna Hôrka. Rovnaké tragédie sa ale udiali aj inde vo svete a spôsobili smútok množstvu cestovateľov a milovníkov histórie.



 

Crystal Palace, Londýn, Anglicko

Zatiaľ čo niektoré pamiatky sa po požiari podarilo zachrániť, Crystal Palace v londýnskom Hyde Parku nemal toľko šťastia. Postavili ho za čias panovania kráľovnej Viktórie a pod jej záštitou tam pravidelne organizovali rôzne výstavy a podujatia. Celá budova bola presklená a vyzerala nádherne, no potom prišiel rok 1936 a s ním nešťastný požiar, ktorý stavbu zničil natoľko, že sa už nemohla využívať na pôvodné účely. Poškodené časti zbúrali a dodnes sa tak zachovali len základy, zaradené na zoznam historických pamiatok. Na slávu Krištáľového paláca však čiastočne nadviazal aspoň prírodný amfiteáter v priľahlom parku, kde sa od 60. rokov minulého storočia konajú veľké letné koncerty pod holým nebom.

 

Notre Dame, Paríž, Francúzsko

Apríl 2019 a prvé zábery na kúdoly dymu vznášajúceho sa nad katedrálou Notre Dame v Paríži. Nikto vtedy nechcel veriť tomu, čo zrazu videl v televízii a na internete. Požiar vznikol na streche, odkiaľ veľmi rýchlo pokračoval do iných častí. Hoci na jeho uhasení pracovali stovky parížskych hasičov, oheň sa im podarilo skrotiť až na druhý deň. Ku kostolu prichádzali mnohí Parížania, ktorí nedokázali potlačiť slzy v očiach. Ich milovaná dominanta bola zničená a takmer o ňu úplne prišli. Narušená bola dokonca aj statika, a tak museli chrám neodkladne zavrieť pre verejnosť. Odvtedy postupujú v rekonštrukcii, ktorá však stále nie je dokončená.

 

Historické centrum, Frankfurt nad Mohanom, Nemecko

Mnohé nevyčísliteľné škody spôsobila 2. svetová vojna. Počas nej sa už používali aj modernejšie zbrane, ktoré mali podstatne ničivejší dosah, na čo doplatil aj Frankfurt nad Mohanom so slávnym stredovekým centrom, ktoré bolo v tej dobe najväčšie v Nemecku. Bombardovanie a následný požiar historické budovy úplne zničilo a hoci niekoľko z nich bolo zrekonštruovaných v pôvodnom štýle, mnohé nahradili betónové stavby z 50. rokov.

 

 

Národné múzeum, Rio de Janeiro, Brazília

Ani Brazílčania sa dodnes nedokážu zmieriť s obrovským nešťastím, keď v septembri 2018 rozsiahly požiar zasiahol 200-ročné Národné múzeum v Riu de Janeiro. Napriek snahe sa odtiaľ nepodarilo takmer nič zachrániť a po prvej obhliadke miesta muselo vedenie múze priznať, že prišli o takmer 90 percent vystavených exponátov, vrátane artefaktov z Egypta gréckeho a rímskeho umenia či prvých fosílií, ktoré v krajine našli. Tie mali neoceniteľnú hodnotu a múzeum tak prišlo o milióny a utrpelo obrovskú historickú stratu.

 

Knižnica univerzity Leuven, Belgicko

V minulosti sa táto knižnica pokladala za jednu z najvzácnejších v Európe. Ukrývala totiž diela významných spisovateľov, ktoré už mali obrovskú hodnotu. Žiaľ, aj túto nádhernú zbierku zničili dve nešťastné udalosti. Prvá nastala počas invázie v 1. svetovej vojne. Požiar údajne založili nemeckí vojaci, ktorí však vinu zhadzovali na tunajších obyvateľov. Plamene poškodili budovu knižnice aj v 2. svetovej vojne, až z nej zostala takmer len ruina. V oboch prípadoch ju museli kompletne renovovať. Súčasnú budovu dokončili v roku 1951 a neskôr ju zaradili na zoznam chránených pamiatok.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa